Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η επαρχία στα «πλοκάμια» της ιδιωτικής εκπαίδευσης!
  • Ιδιωτικά σχολεία «φυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια και νέες αιτήσεις για έγκριση υποβάλλονται
  • Η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» άνοιξε την «κερκόπορτα» για την «άλωση» της εκπαίδευσης από τους επιχειρηματίες - κερδοσκόπους

Πληθώρα αιτήσεων για ίδρυση νέων ιδιωτικών σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, υποβάλλονται συνεχώς και, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, αυτή τη στιγμή, έχουν υποβληθεί προς έγκριση 20 αιτήσεις για σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 12 της Πρωτοβάθμιας. Τα υπό έγκριση νέα ιδιωτικά σχολεία θα προστεθούν στα πολλά άλλα τα οποία άνοιξαν στα τρία τελευταία χρόνια, δηλαδή στο διάστημα εφαρμογής της περιβόητης «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης.

Οι νέες αιτήσεις για ίδρυση ιδιωτικών σχολείων καταγράφονται σε πόλεις της περιφέρειας και ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στην Πάτρα, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα κ.α. Η ιδιωτική εκπαίδευση βλέπει ότι στην επαρχία υπάρχει «παρθένο έδαφος» σε σχέση με την «κορεσμένη» Αθήνα, γι' αυτό και στρέφει τώρα εκεί τις βλέψεις της.

«Γιούρια» στη Θεσσαλία

«Οργασμός» ανάπτυξης της ιδιωτικής εκπαίδευσης παρατηρείται στη Θεσσαλία. Τα τρία τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως, οι ιδιώτες, ωθούμενοι από την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», έκαναν «γιούρια» για να καταλάβουν το χώρο της εκπαίδευσης. Σ' αυτό το διάστημα άνοιξαν τρία νέα ιδιωτικά σχολεία στη Λάρισα, στα οποία μεταγράφηκαν εκατοντάδες μαθητές από δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι είναι έτοιμο και μάλλον θα λειτουργήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένα τεράστιο ιδιωτικό εκπαιδευτικό συγκρότημα στα Τρίκαλα, δυναμικότητας 600 μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και στην Καρδίτσα απλώνει τα «πλοκάμια» της η ιδιωτική εκπαίδευση, όπως και στο Βόλο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κινούνται για την ίδρυση νέου ιδιωτικού Γυμνασίου.

Στη Μαγνησία η κατάσταση έχει και μια ιδιαιτερότητα, καθώς στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και η Εκκλησία. Αυτή η δραστηριότητα ξεκίνησε επί του τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και νυν αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου και συνεχίζεται, με ακόμα μεγαλύτερο επιχειρηματικό ζήλο και πιο οργανωμένα, τώρα επί του διαδόχου του κ. Χριστόδουλου, νυν μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνατίου!

Στα πλαίσια αυτής της έντονης δραστηριότητας της τοπικής Εκκλησίας, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1995 το Δημοτικό Σχολείο του «Αγίου Ιωσήφ», στο οποίο τα δίδακτρα ανέρχονται σε 70.000 δραχμές το μήνα, ενώ η σίτιση και οι επιβλεπόμενες ώρες μελέτης των μαθητών χρεώνονται ξεχωριστά στους γονείς τους. Υπάρχει, επίσης, το Μορφωτικό και Εκπαιδευτικό Ιδρυμα «Αγιος Απόστολος ο Νέος», το οποίο λειτουργεί, από τον περσινό Σεπτέμβρη, με δυο τάξεις Γυμνασίου, ενώ από την προσεχή σχολική περίοδο θα λειτουργήσει και τρίτη τάξη και κάθε χρόνο θα προστίθεται και μια τάξη Λυκείου. Τα βασικά δίδακτρα γι' αυτό το σχολείο ανέρχονται στις 120.000 δραχμές το μήνα!

«20άρια με την οκά»!

Το ότι η «γνώση» που «παράγεται» και «πουλιέται» στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι «φτηνή» αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι σχολάρχες «πουλούν 20άρια με την οκά» στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων! Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, το 55% των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων έχουν, κατά μέσο όρο, βαθμολογία πάνω από 19. Η υψηλή γενική βαθμολογία διαμορφώνεται με τα «20άρια» που «πέφτουν βροχή» στην προφορική βαθμολόγηση και με τα «20άρια» που δίνονται αφειδώς στα γραπτά των εξετάσεων που διεξάγονται εντός της σχολικής μονάδας! Οσον αφορά στις τελευταίες - όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ» - σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία γίνονται χωρίς να κρατούνται ούτε τα προσχήματα, αφού οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις επί των θεμάτων που τίθενται δίνονται εκ των προτέρων στους «εξεταζόμενους»! Μάλιστα, για να εξασφαλιστεί και ...νομικώς η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση παλιότερου νόμου που πρόβλεπε και την παρουσία καθηγητών του Δημοσίου στη διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων και την αντικατάστασή του με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αναφέρει ότι οι εξετάσεις θα διεξάγονται μόνο από τους καθηγητές των ίδιων των ιδιωτικών σχολείων. Κι έτσι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει...».

Σ' αυτήν την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης αντιδρούν γονείς και καθηγητές μαθητών της δημόσιας εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι «η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και προνόμιο των πλουσίων». Μάλιστα, στη Λάρισα έγινε, πριν λίγες μέρες, κινητοποίηση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή γονέων και καθηγητών, ενώ όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των θεσσαλικών νομών προετοιμάζουν κινητοποιήσεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» (2001-06-19 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση (2001-05-11 00:00:00.0)
Απαντες «αριστεύσαντες»! (2001-05-09 00:00:00.0)
«Θες σχολείο; Βρες παράδες!» (2000-10-24 00:00:00.0)
Ολες οι ενέργειες στρέφονται } (1999-05-02 00:00:00.0)
Μέρα αγώνα αύριο (1997-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ