Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για να πάρει «πίσω» η κυβέρνηση το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), που υπονομεύει το αδιάβλητο των εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία, διατράνωσαν καθηγητές και γονείς στη Λάρισα, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ύστερα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Γονέων. Η θέσπιση του ΠΔ, που καταργεί τις μεικτές επιτροπές εποπτείας των απολυτήριων εξετάσεων στα ενδοσχολικά μαθήματα στα ιδιωτικά σχολεία, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των γονέων και των καθηγητών. Και η χτεσινή αγωνιστική συγκέντρωση, όπως επισημάνθηκε, ήταν μόνο η αρχή, αφού θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των μαζικών φορέων του νομού, όπου τα ιδιωτικά σχολεία «φυτρώνουν» σαν «μανιτάρια», για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης. Ηδη, χτες επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Νομάρχη Λάρισας και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Οπως, τονίστηκε, το συγκεκριμένο ΠΔ αποτελεί, μόνο, μια πτυχή του προβλήματος, καθώς η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης πριμοδοτεί συνολικά την ιδιωτική εκπαίδευση και υποβαθμίζει τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Γι' αυτό, υπογραμμίστηκε, το κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων που θα γίνουν πρέπει να είναι η διατήρηση και η αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Θ. Νταφούλης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, τόνισε ότι το ΠΔ αποτελεί ακόμα ένα βήμα στήριξης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ότι το υπουργείο Παιδείας και γενικότερα η κυβέρνηση δείχνουν, και μ' αυτή την κίνηση, τη σαφή νεοφιλελεύθερη αντίληψή τους στα ζητήματα της παιδείας. Και υπογράμμισε ότι άνισοι όροι διεξαγωγής των ενδοσχολικών εξετάσεων, ανάμεσα στα ιδιωτικά και στα δημόσια λύκεια, οδηγούν στην άνιση μεταχείριση των μαθητών.

Στην ομιλία του και ο Β. Μπούμπουλης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Λάρισας, τόνισε ότι το ΠΔ κινείται στην κατεύθυνση της ωμής εμπορευματοποίησης της παιδείας, που δεν εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες, καθώς το κεντρικό του σύνθημα είναι: «Πουλάμε εικοσάρια».

«Οχι» στην κατάργηση των εξεταστικών κέντρων

Πορεία στους δρόμους του Βόλου πραγματοποίησαν μαθητές Λυκείων του Νομού Μαγνησίας και γονείς διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση επτά εξεταστικών κέντρων των γραπτών πανελλαδικών εξετάσεων - καταργήθηκαν τα εξεταστικά κέντρα Αλοννήσου, Γλώσσας Σκοπέλου, Τσαγκαράδας, Καναλίων, Τρικερίου, Πτελεού και Σούρπης - ύστερα από απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εξετάσεων, που ελήφθη με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι περιοχές όπου οι εξεταζόμενοι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 10, θα μεταβαίνουν στα πλησιέστερα εξεταστικά κέντρα. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία Μαγνησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ