Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΥΚΕΙΑ ΑΡΤΑΣ
Μέρα αγώνα αύριο

Σε αποχή από τα μαθήματα και πορεία στους δρόμους της Αρτας θα προχωρήσουν αύριο οι μαθητές στην Αρτα, ύστερα από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Λυκείων Αρτας.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι η αντιμεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας δε συμβάλλει μόνο στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, αλλά και στην υποβάθμισή της. Και αυτό γιατί "θα οργιάζει η παραπαιδεία και τα ιδιωτικά σχολεία, η παπαγαλία θα είναι το παν, το απολυτήριο του Λυκείου και το πτυχίο του Πανεπιστημίου υποβαθμίζονται, τα τεχνικά λύκεια μένουν στον αέρα, οι καθηγητές μετατρέπονται σε υποχείρια της εκάστοτε εξουσίας".

Μάλιστα, οι μαθητές υπογραμμίζουν ότι οι περιβόητες αυτές αλλαγές δεν κάνουν τίποτα για την κάλυψη των κενών διδακτικών θέσεων, για τις απογευματινές βάρδιες, τους υπεράριθμους μαθητές, για τα ανύπαρκτα γυμναστήρια - εργαστήρια, για τα απαρχαιωμένα βιβλία, για τον αυταρχισμό στα σχολεία.

Οι μαθητές διεκδικούν ολόπλευρη μόρφωση για όλους, μια αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και γι' αυτό απαιτούν η αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης να μείνει στα χαρτιά, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, ενώ ζητούν να δημοπρατηθούν το ταχύτερο νέα σχολικά κτίρια, γυμναστήρια και εργαστήρια, να εξοπλιστούν υλικοτεχνικά τα σχολεία. Επίσης, διεκδικούν ενιαίο υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο με επαγγελματική κατάρτιση ενταγμένη στη δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς ιδιωτική παιδεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε νέα αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν χτες οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Τούμπας Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της 1ης Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να συμπτύξει τμήματα δεσμών και να μετακινήσει μαθητές της Β' Δέσμης σε άλλο σχολείο.

Συμπαραστάτες στο πλευρό των μαθητών οι γονείς τους. Μάλιστα από κοινού προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας προς τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Διεύθυνσης και του ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την εφαρμογή αυτής της απόφασης που εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας στο χώρο της παιδείας. Το αποτέλεσμα άλλωστε από αυτή την απόφαση είναι η εξοικονόμηση, όπως είπαν καθηγητές του σχολείου, "μισού" καθηγητή μαθηματικών και "μισού" καθηγητή φυσικής, οι οποίοι τώρα θα μπορούν να καλύπτουν διδακτικά κενά σε άλλα σχολεία.

Σε κοινό ψήφισμά τους οι μαθητές και ο Σύλλογος Γονέων σημειώνουν πως ήδη το σχολείο αντιμετωπίζει προβλήματα συντήρησης, λειτουργικών δαπανών και εξοπλισμού και ότι δεν είναι δυνατό να πιέζονται και να αναστατώνονται επιπλέον οι μαθητές με συμπτύξεις, συνδιδασκαλίες και μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ