Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Κίνδυνος να χάσουν 7 δισ. δραχμές!
  • Απλήρωτοι παραμένουν και εκατοντάδες άλλοι, που έδωσαν την παραγωγή τους στις εταιρίες Χαρδαλιά και Πετρίδου
  • Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ποσό 7 δισ. δραχμών από επιδοτήσεις κινδυνεύουν να χάσουν οι 5.120 αγρότες του Νομού Σερρών, που καλλιεργούν την ποικιλία καπνών "μπασμά", εξαιτίας της εκπρόθεσμης υποβολής συμβολαίων προς τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού. Στο μεταξύ, απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί του νομού που έδωσαν την παραγωγή τους στις εταιρίες ΑΤΤΙΚ (Χαρδαλιάς) και "Πετρίδου", ενώ ήδη τα καπνά τους έχουν επεξεργαστεί και πουληθεί. Και όλα αυτά με την ανοχή της κυβέρνησης, που αφήνει τους εμπόρους να δρουν ασύδοτα κερδοσκοπώντας σε βάρος των αγροτών.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Νομαρχία Σερρών με πρωτοβουλία του νομάρχη και τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε να συναντηθούν την Πέμπτη με τον υπουργό Γεωργίας και να ζητήσουν μέτρα προστασίας για τους καπνοπαραγωγούς. Στη συνάντηση θα πάνε οι βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού, ο νομάρχης, ο πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών και ο πρόεδρος της Καπνικής. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας θα ζητήσουν να θεωρηθούν εμπρόθεσμα τα συμβόλαια που υπογράφηκαν μετά την 6η Ιούνη, εφόσον με ευθύνη εμπόρων και κυβέρνησης καθυστέρησε η υπογραφή τους και, δεύτερο, να εφαρμοστεί ο κανονισμός της ΕΕ και να τιμωρηθούν οι έμποροι που δεν απέδωσαν τα χρήματα στους καπνοπαραγωγούς. Παράλληλα, θα συναντηθούν με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσουν να σταματήσει η δίωξη των αγροτών και η ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Βαγγέλης Μπούτας.

Στην Ερώτηση αναφέρουν τον κίνδυνο να χαθεί η επιδότηση λόγω της παρέλευσης 4 μηνών από την καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των συμβολαίων καθώς και τον κίνδυνο να μην μπορούν οι αγρότες να πάρουν το 50% προκαταβολή της επιδότησης, που συνήθως εισπράττουν στις αρχές Νοέμβρη. Επίσης σημειώνουν το πρόβλημα με τις εταιρίες που δεν έχουν πληρώσει τους αγρότες και θέτουν το ζήτημα των ποσοστώσεων, σημειώνοντας, ότι "ενώ η φετινή παραγωγή ξεπερνά την ατομική ποσόστωση των αγροτών, δεν καλύπτει την ποσόστωση του νομού που ανέρχεται σε 5.700 τόνους. Πάγιο αίτημα των καπνοπαραγωγών είναι η χορήγηση συμπληρωματικής ατομικής ποσόστωσης και η χορήγηση επιπλέον ποσόστωσης σε νέους αγρότες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια".

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων των καπνοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ