Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Βαθαίνουν και αυξάνονται τα ρήγματα

Πάνω από δώδεκα ρήγματα απειλούν την ανατολική πλευρά της Λάρισας, προκαλώντας την ανησυχία και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής. Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν έρευνες ειδικών επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τριμελής ομάδα των οποίων επισκέφτηκε τα χωριά Νίκη,Μελιά,Αναγέννηση,Χάλκη,Πλατύκαμπο και εξέτασε, επιτόπου, τη συμπεριφορά των ρηγμάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τις έρευνες, αλλάζει ο τρόπος συμπεριφοράς των μεγάλων ρηγμάτων στη Νίκη - που ήδη προκάλεσαν μεγάλες ρωγμές σε σπίτια του χωριού - ενώ καταγράφονται ρήγματα στη Χάλκη, στον Πλατύκαμπο και αλλού.

Τα "δίδυμα" ρήγματα της Νίκης - που έχουν μήκος 500 μέτρων και απόσταση μεταξύ τους 150 με 200 μέτρα - δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν σύντομα παραμορφώσεις στις οικοδομές που βρίσκονται ανάμεσά τους, μ' αποτέλεσμα σπίτια να υποστούν μεγάλες ζημιές ή και να καταρρεύσουν.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση οι γεωλόγοι προτείνουν συνέχιση της μελέτης της επιφανειακής παραμόρφωσης, λεπτομερή χαρτογράφηση των ρωγμώσεων, παλαιοσεισμική έρευνα για κατανόηση της πρόσφατης σεισμικής ιστορίας, νεοτεκτονική και σεισμοτεκτονική έρευνα, μέτρηση έκλυσης ραδονίου, γεωφυσική και υδρογεωλογική έρευνα, διάνοιξη ερευνητικών γεωτρήσεων κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ