Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
"Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής... "

Μηνύματα συνέχισης του αγώνα κατά των κυβερνητικών σχεδίων κατάργησης των κοινοτήτων, εξακολουθεί να στέλνει η ύπαιθρος. Η απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και στην εμμονή της να επιβάλλει τον "Ι. Καποδίστρια" βρίσκεται στις αντιδράσεις αιρετών και κατοίκων, που συνεχίζονται, κάνοντας πράξη το μήνυμα - σύνθημα "ο αγώνας ξεκινά τώρα", που διατυπώθηκε στο πρόσφατο πανελλαδικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Κάνιγγος.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων δηλώνει χαρακτηριστικά πως ο "αγώνας μας θα είναι διαρκής και έντονος μέχρι τελικής δικαίωσης". Θεωρεί "ανύπαρκτο το οποιοδήποτε νομοθετικό εξάμβλωμα, που εκβιαστικά και με κομματικές πειθαρχίες επιχειρείται να γίνει νόμος". Σημειώνει πως "οι αιρετοί θα εξακολουθούμε να ασκούμε τις δημοτικές και κοινοτικές μας εξουσίες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η νομοθεσία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Καταγγέλλει την κυβέρνηση "για βαρύτατη παραβίαση των δικαιωμάτων και εξουσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" και αποκλείει "οποιαδήποτε παράνομη και αντισυνταγματική παρέμβαση στο έργο μας". Καταγγέλλει ακόμη τις θέσεις του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Δ. Αβραμόπουλου, "καθώς βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις και τα προβλήματα των κοινοτήτων". Τονίζει, τέλος, ότι οι θέσεις της ΚΕΔΚΕ, που συμφωνούν με τα κυβερνητικά σχέδια, "δε μας εκφράζουν".

Να σημειώσουμε, ακόμα, πως ο αγώνας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής αναμένεται να πάρει και δικαστική μορφή, προσφεύγοντας στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο, στη Ραψάνη του Νομού Λαρίσης, οι κάτοικοι κατέλαβαν την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, διαδηλώνοντας για μία ώρα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Στην Καστοριά,με αυτοκίνητα και τρακτέρ, οι κάτοικοι της Κοινότητας Παύλου Μελά απέκλεισαν την είσοδο στο χωριό τους. Στον Εβρο, έξι μέλη της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του "Ι. Καποδίστρια". Στο Αγρίνιο, τον αποκλεισμό της διασταύρωσης Μύτικα - Κανδήλα - Παλαίρου - Αστακού, το κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών και πορεία διαμαρτυρίας στο Μεσολόγγι ανακοίνωσαν οι κάτοικοι της Κοινότητας Μύτικα. Με ανακοίνωσή της η Κοινότητα Φωτεινού Αρτας χαρακτηρίζει "ετσιθελική, αβασάνιστη και αυταρχική την απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει στις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων". Χαρακτηριστικά επισημαίνει πως στον νομό Αρτας, από τις 79 κοινότητες, οι 70 λένε "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και η Κοινότητα Πέπλου (οικισμοί Πέπλου - Βρυσούλας - Κήπων - Γεμιστής) Εβρου, αντιδρώντας στην προσάρτησή της στο Δήμο Φερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ