- Δήλωση μετανοίας, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους, ζήτησε από τους αγρότες χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος... - 1997-10-14 00:00:00.0"/> - Δήλωση μετανοίας, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους, ζήτησε από τους αγρότες χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος... - 1997-10-14 00:00:00.0" /> "Δήλωση μετανοίας" ζητάει ο Γιαννόπουλος | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δήλωση μετανοίας" ζητάει ο Γιαννόπουλος
  • Καλεί τους αγρότες να δηλώσουν ότι δε θα ξανααγωνιστούν, προκειμένου η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών τους
  • Β. Μπούτας: "Δήλωση ότι δε θα ξανακατέβουμε σε αγώνες δεν πρόκειται να κάνουμε"

"Δήλωση μετανοίας", με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους, ζήτησε από τους αγρότες χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, προκειμένου η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών τους.

Τη "δήλωση" ζήτησε ο Ε. Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,ο οποίος απάντησε άμεσα στην πρόκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά: "Εμείς σαν συντονιστική επιτροπή δήλωση ότι δε θα ξανακατέβουμε σε αγώνες δεν πρόκειται να κάνουμε".

Ταυτόχρονα, ο Ε. Γιαννόπουλος, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής κατά της πρόσφατης απόφασης δικαστηρίου στην Αρτα, με την οποία δημεύτηκαν τα τρακτέρ των αγροτών, απέφυγε να υπερασπιστεί την απόφαση,αρκούμενος να πει ότι δε συντάσσεται με την απόφαση, ούτε την κρίνει και τονίζοντας ότι όταν η απόφαση κριθεί τελεσίδικα σε δεύτερο βαθμό τότε η κυβέρνηση θα πάρει θέση. "Δεν μπαίνω στην κρίση αν η δήμευση είναι μέσο τελεσφόρο ή δεν είναι, αν επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται. Αυτά θα τα πούμε αργότερα", ήταν η τοποθέτησή του.

Ο υπουργός, ξεχνώντας ότι την περίοδο των κινητοποιήσεων από τηλεοράσεως καλούσε,όντας προϊστάμενός τους, τους εισαγγελείς να παρέμβουν, δήλωσε χτες ότι "τα δικαστήρια έχουν ανεξαρτησία έναντι της κρατικής μηχανής". Αναπτύσσοντας τη θέση του για τη "δήλωση μετανοίας των αγροτών", είπε αναφερόμενος στην περήφανη στάση των αγροτών της Αρτας: "Οταν σε ένα δικαστήριο ένας κατηγορούμενος μιλάει κατ' αυτόν τον τρόπο ότι "εγώ θα το ξανακάνω αν χρειαστεί", καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μία πρόκληση έναντι του δικαστηρίου".

"Παίρνετε τα μέτρα σας από τώρα με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο και την κατευθυνόμενη τρομοκρατία, για να μην ξαναβγούν στους δρόμους οι εργαζόμενοι. Αν ο πρόεδρος του δικαστηρίου στην Αρτα ζήτησε μετάνοια ή δήλωση, ότι δε θα το ξανακάνουν, τι θα πουν οι κατηγορούμενοι; Οτι δε θα ξαναβγούμε; Βεβαίως και θα ξαναβγούν. Νομίζω ότι οι αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι, είναι ελεύθεροι από μόνοι τους να αποφασίσουν με ποια μορφή αγώνα θα διεκδικήσουν τη λύση των αιτημάτων τους".

Αυτή ήταν η απάντηση του Β. Μπούτα στα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις "δηλώσεις μετανοίας", με την επισήμανση ότι ποτέ στο παρελθόν δεν ανασύρθηκαν τέτοιοι νόμοι από τα συρτάρια, που να επιβάλλουν τόσο βαριές και εξοντωτικές ποινές, που να φτάνουν μέχρι τη δήμευση των αγροτικών μηχανημάτων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε στη συνέχεια τα εξής:

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δηλώσεις του υπουργού, αλλά και του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ήταν τέτοιες που έδιναν αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί οι διοικήσεις και οι πρόεδροι των οργανισμών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (ΟΣΕ, ΤΕΟ) και ζητούν ένα δισεκατομμύριο επτακόσια εκατομμύρια δραχμές από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, δεν είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος; Ο νομάρχης Ηλείας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία κατέθεσε μήνυση και αύριο εκδικάζεται για κινητοποιήσεις του 1995, δεν είναι του ΠΑΣΟΚ;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ