Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Περισσότεροι πόροι" με συμμετοχή και εθελοντισμό

"Δεν πρέπει να υπάρχει ο εφησυχασμός, ό,τι δίνει το υπουργείο", είπε ο πρωθυπουργός

Η χτεσινή δίωρη ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ναρκωτικά ήταν ένα βήμα, στο οποίο κατατέθηκαν οι απόψεις και τα προβλήματα εκείνων που ζουν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα: Των παιδιών που αγωνίζονται για την απεξάρτηση, των θεραπευτών και των γονιών τους.

Ομως ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, έδωσε και για αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα την ανάλογη νότα της λιτότητας: "Χρειάζεται, είπε ο Κ. Σημίτης, γενικότερη κινητοποίηση της κοινωνίας και για την επανένταξη και για την πρόληψη. Χρειάζονται περισσότεροι πόροι και αυτό είναι το θέμα της κυβέρνησης. Οπως μου τονίστηκε οι πόροι που απαιτούνται είναι πόροι οι οποίοι πρέπει να εξευρεθούν - επειδή είναι τόσοι πολλοί και επειδή χρειάζεται και κοινωνική κινητοποίηση - και από πολλές πλευρές. Δεν πρέπει να υπάρχει ο εφησυχασμός, ό,τι δίνει το υπουργείο αρκεί. Πρέπει και από αλλού, για να υπάρχει και κοινωνική συμμετοχή σ' αυτή την προσπάθεια. Ομως πρέπει να υπάρξει και εθελοντισμός... ".

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν αναφερόταν στον εθελοντισμό όταν μιλούσε για εθελοντισμό, είπε: "Και με τον εθελοντισμό και με τις τοπικές κοινωνίες και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και με το να συνεισφέρουν οι ιδιώτες σε αυτή την προσπάθεια".

Ετσι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη λειτουργία 26 σταθμών πρόληψης σε κύριους νομούς με τη συγχρηματοδότηση (κατά 50%) Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΟΚΑΝΑ. Οσα γίνονται, είπε, στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας, είναι μέτρα θετικά. Επίσης, χαρακτήρισε θετικά τα προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη προσθέτοντας ότι η "γενική εντύπωση ήταν ότι τα προγράμματα αυτά πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν".

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα προγράμματα με τα υποκατάστατα θα έχουν - όπως ισχύει τώρα - ως στόχο την τελική απεξάρτηση ή θα μετατραπούν σε προγράμματα συντήρησης ο Κ. Σημίτης είπε: "Το θέμα απλώς αναφέρθηκε στη σύσκεψη. Είναι ένα θέμα υπό εξέταση και το υπουργείο Υγείας θα πληροφορήσει σχετικά".

Ηδη - μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Θεραπείας - υπάρχει και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ να συνεχίσουν τα προγράμματα με τα υποκατάστατα να έχουν ως τελικό στόχο την απεξάρτηση. Δηλαδή μετά από την παραμονή κάποιου για δυο χρόνια σε αυτό το πρόγραμμα, να του δίνεται μια εξάμηνη προθεσμία για την ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Λάθος, αλλά και ό,τι πει η ΕΕ

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του δεν έκανε καμιά αναφορά στο περίφημο θέμα της αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών που έχει θέσει επανειλημμένα δημόσια ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα κίνησε να φύγει και τον σταμάτησαν οι δημοσιογράφοι, ζητώντας του να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό.

Στο ζήτημα αυτό, είπε ο Κ. Σημίτης αλλά χωρίς να αναφερθεί σε κανέναν ονομαστικά, οι συμμετασχόντες στη σύσκεψη είπαν ότι η επικέντρωση στο θέμα της αποποινικοποίησης ή όχι είναι μια επικέντρωση που βλάπτει γιατί υπάρχουν άλλα ζητήματα τα οποία είτε σπρώχνουν είτε αναστέλλουν τη συμμετοχή κάποιου νέου στη χρήση ναρκωτικών. "Αν, πρόσθεσε, περιορίσουμε τη δράση μας πάνω σε αυτό το θέμα θα δουλέψουμε σε λάθος κατεύθυνση και πολύ στραβά", ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα παιδιά που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη τάχτηκαν "ομόφωνα κατά της αποποινικοποίησης".

Πάντως, ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει παλιότερα στη Βουλή, πρόσθεσε ότι το θέμα της αποποινικοποίησης "απασχολεί ευρύτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση" και ότι "λύσεις από ένα χώρο ή μια χώρα δεν είναι δυνατές μέσα σ' αυτό το ευρύτερο περιβάλλον". "Καλό, πρόσθεσε, είναι να ακουστούν οι απόψεις και να επισημανθούν οι διαφορετικές πλευρές, αλλά πολύ καλύτερο είναι μαζί με όλους τους άλλους να δούμε την κοινή δράση, εάν αυτή η δράση είναι αποτελεσματική".

Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει η Διακομματική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά και θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα για τα ναρκωτικά. Επίσης μετέφερε το ερώτημα εάν η εξάρτηση είναι ή δεν είναι αρρώστια "το οποίο καθορίζει και την περαιτέρω αντιμετώπισή της".

Η παραδοχή, όπως υπογράμμισαν ειδικοί στο "Ρ", της εξάρτησης ως αρρώστιας οδηγεί στην ιατροποίηση του προβλήματος.

Στη χτεσινή σύσκεψη εκτός απ' τους εκπροσώπους των θεραπευτικών κοινοτήτων συμμετείχαν ακόμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας (ο υπουργός Κ. Γείτονας και οι υφυπουργοί Μ. Σκουλάκης και Θ. Κοτσώνης) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης,η Εθνική Συντονίστρια Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου,η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη,ο βουλευτές Κ. Στεφανής και Στ. Μανίκας,η Ν. Νταουντάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ