Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αγώνας ζωής

Για 13η μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην πολιτική διάλυσης και συρρίκνωσης των συνεταιρισμών και του "εξοστρακισμού" των εργαζομένων

Για 13η μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, κόντρα στην πολιτική της διάλυσης και συρρίκνωσης που προωθεί η κυβέρνηση. Ηδη, δυο από τους εργαζόμενους που παίρνουν μέρος στην απεργία πείνας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα, δυο άλλοι συνάδελφοί τους προσχώρησαν στην απεργία το περασμένο Σάββατο. Ο αγώνας των εργαζομένων έχει πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο συμπαράστασης, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων της πόλης.

Η ιδιωτική εταιρία, που έχει αναλάβει την "εξυγίανση" της συνεταιριστικής οργάνωσης, έχει ήδη αναγγείλει την απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί η απόλυση 100 - 120, σε σύνολο 220 εργαζομένων. Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, η οποία υπέγραψε τη σύμβαση με την πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης, έχει αναλάβει το "σημαντικό" αυτό έργο, προς όφελος της επιχείρησης... Οι όροι της σύμβασης, όμως, φανερώνουν ότι αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει σε βάρος των εργαζομένων και γενικότερα των αγροτών της Καρδίτσας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή. Ο Β. Μούτας στην Ερώτηση επισημαίνει ότι "οι συγκεκριμένες απολύσεις όχι μόνο δε θα φέρουν εξυγίανση, αλλά θα επιταχύνουν τη συρρίκνωσή της, υλοποιώντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για συρρίκνωση των συνεταιρισμών".

Αυτό που είναι σαφές από τις μέχρι τώρα προσπάθειες "εξυγίανσης" της ΕΑΣ Καρδίτσας, είναι ότι η Ενωση θα λειτουργήσει στα πλαίσια των νόμων της "ελεύθερης" αγοράς με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, όπως επιβάλλει άλλωστε η κυβέρνηση, χωρίς να νοιάζεται για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην εισήγησή τους οι ιδιώτες που ανέλαβαν την "εξυγίανση" της Ενωσης, προτείνουν η Ενωση να μην αγοράσει τις πρώτες σοδειές από τους παραγωγούς, διότι εκτιμάται ότι η τιμή τους θα πέσει αργότερα με γρήγορους ρυθμούς!

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, ένα "πείραμα εξυγίανσης", από ιδιωτική εταιρία, το οποίο αν "πετύχει" θα εφαρμοστεί και στις άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Θαν. Νικολάου,με δήλωσή του στο "Ρ" τόνισε: "Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη επιχείρηση. Είμαστε αποφασισμένοι να την αντικρούσουμε συνεχίζοντας το δίκαιο αγώνα μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κορυφαία πράξη αντίστασης και ζητάμε τη συμπαράσταση ολόκληρου του καρδιτσιώτικου λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ