Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΟΚ
Μισές αλήθειες για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Η προσπάθεια να εξωραϊστούν οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που συγκροτούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να οπλιστεί ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ με επιχειρήματα, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κυριάρχησε στις εργασίες της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία που έγινε στις 10 και 11 Οκτώβρη. Δεν έλειψαν και οι προσπάθειες συκοφάντησης και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών, καθώς ο υπουργός Παιδείας ούτε λίγο ούτε πολύ θεώρησε "φυσικό" να ασκούνται πειθαρχικές διώξεις σε εκείνους που δεν προπαγανδίζουν τη μεταρρύθμιση.

Η όλη διαδικασία διαπνεόταν από την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως αναγκαιότητα και μονόδρομος η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ το αντιεκπαιδευτικό της περιεχόμενο καλύφτηκε πίσω από δημαγωγικές εκφράσεις. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η δευτερολογία του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει τα μέτρα που προωθούνται ως μέτρα ευρείας συναίνεσης.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τους καθηγητές, και όχι τις πολλαπλές εξετάσεις, ως εκείνους που ωθούν τους μαθητές στα φροντιστήρια και απειλώντας με διώξεις τους καθηγητές, ο υπουργός Παιδείας προκάλεσε, λέγοντας: "Λυπούμε βαθύτατα όταν ακούω συντρόφους όχι σ' αυτή την αίθουσα, αλλά στα σχολεία να λένε στα παιδιά "είναι κουραφέξαλα αυτά που λέει η κυβέρνηση, είστε στην Α Λυκείου, αν θέλετε να σωθείτε, πηγαίνετε στα φροντιστήρια το απόγευμα". Εμείς φυσικά θα ασκήσουμε την πειθαρχική δίωξη εναντίον αυτών, αλλά αυτό είναι υπονόμευση, όχι διάλογος".

Ο Ν. Τσούλιας (πρόεδρος της ΟΛΜΕ) στάθηκε στην απουσία διαλόγου για τη μεταρρύθμιση, ενώ εξέφρασε διαφωνίες για τα θέματα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού "από πέντε επάλληλα πεδία θεσμούς - πρόσωπα", όπως είπε, καθώς και για το θέμα της κατάργησης της επετηρίδας για να εισπράξει από τον υπουργό Παιδείας την απάντηση ότι "εδώ είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ για να στηρίξουμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, για να στηρίξουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να βγούμε ενωμένοι προς τα έξω και πάνω σε μια κοινή γραμμή", στην οποία συμπυκνώνεται και ο όλος χαρακτήρας της συνδιάσκεψης.

Αναφερόμενος στο ενιαίο λύκειο, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος είπε ότι το σύστημα αυτό "ξέφτισε" στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλες χώρες του κόσμου, γιατί έπεσε θύμα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης "που οδήγησε τα ενιαία λύκεια των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, σε μια χρησιμοθηρική δουλεία στην υπέρτατη λογική της αγοράς", τη στιγμή που το ενιαίο λύκειο που θεσμοθετεί η κυβέρνηση διαπνέεται από την ίδια λογική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ