Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αγώνας για ανατροπή του νόμου στην πράξη

Η απεργιακή πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας". Κάλεσμα για ευρύτερο λαϊκό μέτωπο για την παιδεία

Κάλεσμα για ανάπτυξη της αντίστασης και των αγώνων για ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου στην πράξη, απευθύνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, ώστε μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο πάλης να διεκδικήσουν την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού.Η πρόταση με την οποία η ΔΕΕ θα απευθυνθεί προς τους καθηγητές στις νέες γενικές συνελεύσεις είναι 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη και 48ωρη στις 4 και 5 Νοέμβρη με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και νέα Γενική Συνέλευση προέδρων στις 8 Νοέμβρη για κλιμάκωση του αγώνα.

Στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ για εισήγηση, που διήρκεσαν 15 μέρες, η ΔΕΕ κατέθεσε έγκαιρα (30/9) σχέδιο εισήγησης, που όμως όλες οι παρατάξεις το απέρριψαν. "Μια εισήγηση δεν πρέπει να μένει μόνο σε διαπιστώσεις", σημειώνει η ΔΕΕ στην ανακοίνωση, αλλά "θα πρέπει ταυτόχρονα να σκοπεύει την ουσία της αντιλαϊκής, κυβερνητικής πολιτικής, τους εμπνευστές και συνενόχους αυτής, που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο και κυρίως να περιέχει αντίστοιχα απεργιακό πρόγραμμα δράσης, που θα υπηρετεί τους στόχους πάλης (π. χ. την ανατροπή του νόμου). Αυτό όμως δεν το επιτρέπουν οι σημερινοί συσχετισμοί στο ΔΣ της ΟΛΜΕ".

Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων παρατάξεων, η ΔΕΕ τονίζει ότι οι συναινετικές δυνάμεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που μέχρι πρόσφατα διαμόρφωναν με άνεση τις εισηγήσεις, προτείνουν αυτό το κρίσιμο διάστημα, που προχωρά η εφαρμογή του νόμου, ημερίδες και συζητήσεις. "Από τις πρώτες συνεδριάσεις ξεκαθάρισαν ότι δε θέλουν απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις. Τα αντιπολιτευτικά τους προσχήματα δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ τόσο στον πρόσφατο νόμο όσο και στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική", σημειώνεται.

"Η φετιχοποίηση του διαλόγου από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο συναίνεσης, αναφέρει η ΔΕΕ. Οταν η κυβέρνηση κορύφωνε την αδιαλλαξία της και προχωρούσε στην ψήφιση του αντιδραστικού νόμου, αυτοί αναζητούσαν γέφυρες διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας (έστειλαν επιστολή στις 29/8). Μόλις δε, ψηφίστηκε ο νόμος και υπήρχε ανάγκη επικέντρωσης του κλάδου ενάντια στο νόμο, καλούσαν τον υπουργό (επιστολή 11/9) να συστήσει την επιτροπή για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού. Αυτό και αν είναι αποπροσανατολισμός και αυταπάτη, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Υποβαθμίζουν το περιεχόμενο και τους στόχους του αντιεκπαιδευτικού νόμου δίνοντας στις ΓΣ περιεχόμενο Οργανωτικής Ι".

Κόντρα στη συναινετική τακτική που ακολουθούν οι άλλες δυνάμεις, η ΔΕΕ παρουσιάζει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με συνέχιση των συσκέψεων, της ενημέρωσης του ελληνικού λαού και των συλλαλητηρίων, διεύρυνση του Μετώπου για την κατάργηση του νόμου, ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων δράσης από κάθε ΕΛΜΕ (π. χ. στάσεις ενάντια στο νόμο και για τοπικά προβλήματα), κάλυψη των καθηγητών για απειθαρχία στους αξιολογητές, καθώς και για την αποχή τους από κάθε ενέργεια που υλοποιεί το νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ