Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αντιμετωπίζουν τους νοσηλευτές σαν τουρίστες

Να διώξει, αποφάσισε, ουσιαστικά, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας (ΠΠΓΝΠ), τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που διαμένουν στον ξενώνα του νοσοκομείου. Πρέπει να σημειωθεί πως ο ξενώνας από το ξεκίνημα της λειτουργίας του ΠΠΓΝΠ φιλοξενεί χωρίς επιβάρυνση νοσηλευτικό προσωπικό με κοινωνικά κριτήρια (όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όσους μένουν μακριά, είναι πολύτεκνοι κλπ).

Πριν λίγο καιρό η διοίκηση έκλεισε μια πτέρυγα του ξενώνα με το πρόσχημα πως "ο χώρος ήταν σχεδιασμένος για τη διαμονή των εφημερευόντων γιατρών", οι οποίοι όμως συνεχίζουν να κοιμούνται στις κλινικές. Ετσι ο χώρος παραμένει άδειος και αναξιοποίητος.

Πρόσφατα η διοίκηση του ΠΠΓΝΠ πέρασε στο δεύτερο στάδιο της επίθεσης εναντίον των νοσηλευτών. Αφού επί ένα χρόνο μεθόδευε τη δίωξή τους δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες διαβίωσης (δεν υπήρχε ζεστό νερό, καλοριφέρ κλπ), τώρα στη λογική της "περικοπής περιττών δαπανών" αποφάσισε να βάλει μίσθωμα στον ξενώνα. Οι τιμές που αποφάσισε είναι αρκετά τσουχτερές (12.000 δραχμές το μονόκλινο δωμάτιο, 7.000 χιλιάδες το δίκλινο και 5.000 το τρίκλινο). Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανώτερη παραμονή ενός νοσηλευτή να είναι ένας χρόνος, κάτι που σημαίνει πως μετά από αυτό το διάστημα οι νοσηλευτές θα πρέπει να βρουν αλλού στέγη. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως οι περισσότεροι ένοικοι του ξενώνα είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενες μητέρες που έχουν μακριά τις οικογένειές τους (Αγρίνιο, Αρτα, Ναύπακτο) και που χρόνια ζητούν μετάταξη στις περιοχές τους.

Αυτή την απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο την ψήφισε και ο αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, μέλος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος διαφώνησε μόνο για το ύψος του ενοικίου. Να σημειωθεί πως στις προηγούμενες εκλογές του σωματείου η ΠΑΣΚΕ με μπροσούρες διεκδικούσε μίσθωση και άλλου ξενώνα για "να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του νοσηλευτικού προσωπικού".

Πάντως οι νοσηλευτές αντιδρούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Οταν εκπρόσωποί τους μίλησαν με μέλη της διοίκησης, αυτοί κυνικά τους απάντησαν πως "σας κάναμε χάρη που σας ανεχθήκαμε τόσο καιρό" και τους κάλεσαν να συμμορφωθούν.

Πρόσφατα η Ενωτική Πρωτοβουλία Υγειονομικών (Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα) κάλεσε τους νοσηλευτές σε σύσκεψη, όπου φάνηκε η ανάγκη δικής τους αντίδρασης αφού "η πλειοψηφία του Σωματείου συναινεί με τις αποφάσεις του ΔΣ, παίρνοντας διαζύγιο από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων". Σε ανακοίνωση της η ΕΣΥ σημειώνει: "Καταγγέλλουμε την απόφαση της διοίκησης του ΠΠΓΝΠ και της πλειοψηφίας του Σωματείου, που εκφράστηκε με τη στάση του αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχτούν παθητικά αυτές τις μεθοδεύσεις, να αντιδράσουν και να ακυρώσουν στην πράξη αυτές τις αποφάσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ