Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εμπόρευμα πολλαπλών χρήσεων οι άνεργοι

Προωθούνται Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης για ανάγκες που αφήνει ακάλυπτες η κυβερνητική αναλγησία. Ως "δωρητής" μιας προίκας 1.700 εκατομμυρίων δρχ., εμφανίστηκε ο Κ. Λαλιώτης. Οι δημότες, όμως, θα πληρώσουν το κόστος

Διαστάσεις πογκρόμ ενάντια σε εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, παίρνει η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση μέσα και από την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.Αυτή τη φορά, είναι οι γειτονιές του Πειραιά, στις οποίες θα επιχειρηθεί η κατάργηση όσων απέμειναν απ' αυτό που ονομάστηκε κάποτε "κράτος πρόνοιας", η κατάργηση του οχταώρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επιβολή νέων χαρατσιών στους πολίτες για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους, καθώς και η πλήρης υποδούλωση των ανέργων από τους μηχανισμούς της "δήθεν" αντιμετώπισης της ανεργίας, που στήνονται.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης. Πόσο, βέβαια, αυτό απέχει από την πραγματικότητα φαίνεται και μόνο από τις προδιαγραφές αυτών των σχεδίων. Συγκεκριμένα, για τη δυτική περιοχή του Πειραιά, οι δράσεις που προβλέπουν τα προωθούμενα ΤΣΑ είναι: Φύλακες για τα σχολικά συγκροτήματα, βοήθεια σε άτομα τρίτης ηλικίας και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, φύλαξη παιδιών στο σπίτι, σχολικοί τροχονόμοι και ενισχυτική διδασκαλία μαθητών. Υπηρεσίες, δηλαδή, ιδιαίτερα αναγκαίες, που από χρόνια θα έπρεπε να αποτελούν δωρεάν παροχή του κράτους. Την άρνηση των κυβερνήσεων να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες έρχεται η σημερινή να την καλύψει, ονομάζοντας τα σχέδιά της "φροντίδα" και "ευαισθησία" για τη λύση των προβλημάτων.

Κατάργηση της πλήρους απασχόλησης

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι "απασχολήσιμοι" στα πέντε από τα έξι προγράμματα του ΤΣΑ θα αμείβονται πολύ πιο χαμηλά από τα προβλεπόμενα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι αυτό που θα συμβεί στον κλάδο των δασκάλων. Οι μεικτές αποδοχές ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 4.022.624 δρχ. το χρόνο και οι καθαρές 2.601.250. Οι αποδοχές ενός εκπαιδευτικού που θα προσληφθεί στο πρόγραμμα είναι μειωμένες κατά ένα εκατομμύριο περίπου. Αντίστοιχη, βέβαια, είναι και η μείωση στην ασφάλιση των "απασχολήσιμων". Ανάλογη είναι και η κατάσταση στις αποδοχές που θα έχουν οι εργαζόμενοι και στα άλλα προγράμματα.

Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα της φύλαξης των παιδιών, προβλέπεται η απασχόληση 21 μόνιμων εργαζομένων και 80 συνεργατών. Λόγω της φύσης της εργασίας, οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις θα καλυφθούν από γυναίκες. Επομένως, σε μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία και ασφαλώς οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο και τα εργασιακά δικαιώματα είναι πιο ευάλωτα, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να τα καταργήσει πλήρως. Με την περιστασιακή απασχόληση, τις μειωμένες αποδοχές και τη μειωμένη ασφάλιση, όχι μόνο δε βελτιώνει τη θέση τους, αλλά, αντίθετα, τις καθιστά δέσμιες της εκάστοτε εργοδοσίας.

Βέβαια, οι υποστηρικτές του προγράμματος δράσης για την τοπική απασχόληση υποστηρίζουν ότι δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αγνοούν, προφανώς, την πρόβλεψη της ΕΘνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι το όριο φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια υπερβαίνει τις 400 χιλιάδες δραχμές το μήνα. Αρα, με δεδομένες τις προβλέψεις του ΤΣΑ ότι από τις 594 νέες θέσεις εργασίας μόνο οι 79 είναι πλήρους απασχόλησης, αλλά όχι πλήρων αποδοχών, οι υπόλοιπες είναι μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, ωρομίσθιοι και μειωμένων δραστικά αποδοχών, το οποίο αποδεικνύει ότι, στην ουσία, με το πρόγραμμα αυτό μοιράζεται η ανεργία και οι επιπτώσεις της.

Πληρώστε για κοινωνικές παροχές

Η κυβέρνηση καλεί τον εργαζόμενο να ξαναπληρώσει ό,τι χρόνια ολόκληρα με τους φόρους πλήρωνε, αλλά ποτέ δεν του δόθηκε. Επιπλέον, η ίδια αρπάζει την ευκαιρία να καυχηθεί ότι παλεύει για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Εμμεσα, τους λέει "εγώ σας φτιάχνω τα προγράμματα κι εσείς πληρώστε για να έχετε δουλιά. Είτε σαν γονείς εργαζόμενοι που έχετε ανάγκη τη φύλαξη των παιδιών σας και άρα αναγκαστικά, αφού δε σας παρέχω άλλες λύσεις, θα καταφύγετε στα προγράμματα των ΤΣΑ, είτε σαν τοπικοί φορείς, που οι άνεργοι σάς πιέζουν και αναγκαστικά θα συμφωνήσετε". Ετσι, και η ίδια απαλλάσσεται από την παροχή στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών και πιστά υπηρετεί τις ευρωπαϊκές εντολές για την κατάργηση των κεκτημένων των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της επιχορήγησης των προγραμμάτων αυτών από τον ΟΑΕΔ, το κόστος θα το πληρώνουν οι ίδιοι οι δημότες, που θα κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών.

Ο "Πειραιάρχης"

Σε ρόλο "Πειραιάρχη", για μια ακόμη φορά, ο Κ. Λαλιώτης δεν έχασε την ευκαιρία να εμφανιστεί σαν ο "δωρητής" αυτών των προγραμμάτων στις περιοχές του Πειραιά που μαστίζονται από την ανεργία. Κάλεσε, λοιπόν, στο γραφείο του, τους δημάρχους Δραπετσώνας, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Περάματος, Κερατσινίου, Αγίου Ιωάννου Ρέντη και Σαλαμίνας και τους πρόσφερε την υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Τυπικά αρμόδιοι γι' αυτήν την ανάθεση ήταν το Ινστιτούτο Εργασίας που τα κατάρτισε και ο ΟΑΕΔ που θα τα χρηματοδοτεί, αρχικά τουλάχιστον. Ο Κ. Λαλιώτης, όμως, πήρε την παραπάνω "πρωτοβουλία", που όμως δεν είναι πρωτόγνωρη στα δρώμενα του Πειραιά. Τα δημοτικά συμβούλια έχουν κληθεί να απαντήσουν αν αποδέχονται το κυβερνητικό σχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Ρ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ