Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια εναντια στα "αγροτοδικεία"

Σήμερα στην Αμαλιάδα, την ώρα που 24 αγρότες οδηγούνται στο δικαστήριο, αύριο στο Μεσολόγγι, όπου δικάζονται 13 αγρότες. Δίκη αγροτών γίνεται επίσης αύριο και στην Κατερίνη

Με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, απαντά σήμερα η αγροτιά και ο λαός της Ηλείας στην πολιτική δικαστικής τρομοκρατίας των αγωνιζόμενων αγροτών, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στο δικαστήριο της Αμαλιάδας δικάζονται σήμερα 24 αγρότες, με τη "γνωστή" κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες του νομού, να συμμετάσχουν μαζικά σήμερα το πρωί στο συλλαλητήριο μπροστά από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας, για να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους που δικάζονται και την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων επιβίωσης της αγροτιάς. Επίσης η ΟΑΣ Ηλείας έχει απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα, στους δικηγορικούς συλλόγους του νομού, στα εργατικά κέντρα, στους εμπορικούς συλλόγους, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δημάρχους, κοινοτάρχες και όλους τους μαζικούς φορείς να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες.

Στο πλευρό των δικαζόμενων αγροτών της Ηλείας θα βρεθεί σήμερα ο Βαγγέλης Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ενώ ακόμα ανακοινώσεις συμπαράστασης και καταδίκης της κυβερνητικής πρακτικής εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αλφειούσας και Λαμπετίου, ο Αγροτικός Επαγγελματικός Σύλλογος Αμαλιάδας "Η Δήμητρα" και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αλφειούσας.Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ακόμα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας Δ. Πατσούρης.

Σε ανακοίνωση επίσης της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλεται η"εκσυγχρονιστική" τρομοκρατία της κυβέρνησης, που έφτασε μέχρι τη δήμευση αγροτικών μηχανημάτων των αγωνιστών αγροτών, υπογραμμίζοντας ότι το "δικαίωμα στην απεργία δε φυλακίζεται. Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει ακόμα και τη στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες, τονίζοντας: "Μηνυτής πέρα από την Τροχαία είναι και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας. Οι συνεταιρισμένοι εκσυγχρονιστές της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου υπό το νομάρχη - αντάρτη του ΠΑΣΟΚ - ξεφτιλίζουν το θεσμό της αιρετής ΝΑ, μετατρέποντάς τον σε διωκτικό εξάρτημα του κυβερνητικού μηχανισμού".

Στο Μεσολόγγι

Οι διώξεις των αγροτών καλά κρατούν και αύριο σειρά παίρνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αγωνιζόμενοι αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία. Αύριο, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, δικάζονται 13 αγρότες επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής πριν δύο χρόνια περίπου. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει την επιχείρηση δικαστικής εξόντωσης των αγωνιζομένων αγροτών, που έχει στήσει η κυβέρνηση και καλεί όλους τους αγρότες του νομού να δώσουν αύριο το πρωί αγωνιστικό "παρών" στο "αγροτοδικείο" του Μεσολογγίου και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.

Στην Κατερίνη

Σε διαρκές "αγροτοδικείο" μετατρέπεται το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, αφού από εδώ και πέρα και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε Τετάρτη θα προσέρχονται κατηγορούμενοι αγρότες προκειμένου να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών την άνοιξη του '94. Μετά την καταδική 20 αγροτών την περασμένη βδομάδα, αύριο σε δύο δικάσιμες, 60 αγρότες θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Η κατηγορία αφορά τον πολυήμερο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της Κατερίνης, τον Απρίλη του 1994.

Τότε οι καπνοπαραγωγοί διεκδικούσαν τιμές για το προϊόν τους, προστασία από τους εμπόρους και πολιτική στήριξης της καλλιέργειας από τις αντιαγροτικές επιλογές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, τα προβλήματα για όλο τον αγροτικό κόσμο έχουν οξυνθεί και η κυβέρνηση, μπροστά στο νέο ενδεχόμενο ξεσηκωμό της αγροτιάς, παίρνει τα απαραίτητα μέτρα καταστολής. Η καταδίκη των αγροτών στην Αρτα φαίνεται πως ήταν μόνο ένα δείγμα των όσων προτίθεται να κάνει. Ομως οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις επιχειρήσεις εκφοβισμού και τρομοκράτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ