ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας

«Να υλοποιήσει τώρα η κυβέρνηση τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ για άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα» απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω τροπολογία η κυβέρνηση, αντί να επιτάξει πραγματικά, χωρίς αποζημίωση, τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, εντάσσοντας όλες τις υποδομές και το προσωπικό σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφάσισε το Δημόσιο να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία προσλαμβάνονται με κατεπείγουσες διαδικασίες (8 ολόκληρους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα!) 300 μόνιμοι γιατροί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους μάλιστα οι 100 αρχικά προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσης τους για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ...

Οπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, οι προσλήψεις αυτές «έγιναν κάτω από την "ασφυκτική πίεση" της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης στο "δήθεν θωρακισμένο και πανέτοιμο δημόσιο σύστημα Υγείας" και ενώ μετράμε ήδη χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ούτε οι αναγκαίες προσλήψεις έγιναν όλους αυτούς τους μήνες, ούτε λειτουργεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ήδη λειτουργεί».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει μάλιστα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που προσλαμβάνονται δεν προστίθενται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό γιατί εργάζονται ήδη στο δημόσιο σύστημα Υγείας(επικουρικοί, εξειδικευόμενοι επιμελητές στην Εντατικολογία). Αρα δεν πρόκειται για ουσιαστική ενίσχυση αλλά ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα, οι κλινικές στα νοσοκομεία που ήδη υπηρετούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου θα αποψιλωθεί γιατί θα φύγουν, αν αποδεχτούν την πρόσληψή τους, 4 γιατροί (2 επικουρικοί εντατικολόγοι και 2 εξειδικευόμενοι επιμελητές)».

Να υλοποιηθούν όσα διεκδικούν από την πρώτη στιγμή οι υγειονομικοί

Και υπογραμμίζει: «Μοναδική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είναι να υλοποιήσει έστω και τώρα αυτό που η ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή: Την άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών. Τον διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες (όπως έγινε με τις θέσεις των ΜΕΘ) με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων (πτυχίο και τίτλο ειδικότητας) όλων των υποψηφίων για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας».

Σχετικά με την υποχρεωτική μετακίνηση των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την απειλή του πειθαρχικού παραπτώματος σε ενδεχόμενη άρνηση, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει: «Πρόκειται για μια αυταρχική και απαξιωτική ρύθμιση για ένα υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, που δίνει μήνες τώρα μια δύσκολη μάχη για την υγεία του λαού μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα, τις στιγμές της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, εξακολουθεί να εφαρμόζει την επικίνδυνη πολιτική των μπαλωμάτων».

Αντίστοιχα, για τη διάταξη της τροπολογίας για την εκούσια παράταση θητείας έως 30/6/2021 για τους γιατρούς που συνταξιοδοτούνται, τονίζει ότι η κυβέρνηση «όφειλε ήδη να έχει προσλάβει 350 μόνιμους νέους επιμελητές για να καλύψει τις συνταξιοδοτήσεις, αντί να παρατείνει τη θητεία γιατρών ηλικίας 67 ετών και άνω, που ανήκουν εξ ορισμού στις ευπαθείς ομάδες».

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την πρόβλεψη για «αγορά υπηρεσιών από τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα, που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει την περίοδο της επιδημίας» και καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την πρόταση και της Ομοσπονδίας για άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα:«Τα χρήματα που δίνει στα τρωκτικά των ομίλων της Υγείας να τα δώσει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές και την αξιοποίηση υπαρχόντων νοσοκομειακών κτιριακών δομών του Δημοσίου. Για μέτρα πρόληψης και μείωσης της διασποράς με σοβαρό σχεδιασμό επιτέλους στην ιχνηλάτηση, με μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό».

Εκθετική εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα

5.960 κρούσματα και 110 νεκροί σε 3 μέρες

Στην καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» ακόμα και για τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και για τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου (!) επέμεινε και χτες η κυβέρνηση, τη στιγμή που η εκθετική εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα φέρει ατόφια τη σφραγίδα της πολιτικής της με «πυξίδα» την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Μέσα σε 3 μέρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 5.960 κρούσματα κορονοϊού και ανακοινώθηκαν ακόμα 110 θάνατοι. Οι θάνατοι, οι οποίοι αυξάνονται καθημερινά τις τελευταίες μέρες, έφτασαν συνολικά τους 825, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58.187.

Συνεχώς ανεβαίνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, φτάνοντας χτες τους 239 (το 43,1% είναι μεταξύ 40 - 64 ετών και το 54,8% άνω των 65 ετών).

Χτες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.490 νέα κρούσματα και 41 θάνατοι. Τα 413 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 390 στην Αττική, ενώ 20 Περιφερειακές Ενότητες κατέγραψαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με τα περισσότερα σε Λάρισα (63), Εβρο (54), Σέρρες (49) και Ημαθία (46),

Την Κυριακή προστέθηκαν άλλοι 35 νεκροί και 1.914 κρούσματα. Από αυτά, 483 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 396 στην Αττική, 106 στο Κιλκίς και 125 στην Πέλλα. Διψήφιος ήταν ο αριθμός κρουσμάτων σε 21 ΠΕ.

To Σάββατο, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από τα 2.556 νέα κρούσματα, 637 εντοπίστηκαν στην Αττική, 560 στη Θεσσαλονίκη, 151 στη Δράμα, 137 στη Λάρισα. 27 ΠΕ κατέγραψαν διψήφιο αριθμό.

Αλλα 132 κρούσματα μέσα στο τριήμερο ανακοινώθηκαν ως υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση, ο μέσος όρος ημερήσιων διαγνώσεων υπερβαίνει πλέον τις 2.000, ενώ γίνονται 240 - 250 εισαγωγές τη μέρα στα νοσοκομεία. Βαρύτερο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα. Σε σχέση εξάλλου με το αν υπάρχει μετάλλαξη του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν ακόμα τέτοια επιστημονικά τεκμήρια, ούτε τέτοιες αναφορές στη χώρα.

Απογειώνεται και η προκλητικότητα της κυβερνητικής προπαγάνδας

Την ίδια ώρα, και στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση απογειώθηκε η προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης». Σε μια ακόμα προσπάθεια συσκότισης των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού, αναφέρθηκε εισηγητικά ότι «από τον καθένα από εμάς και από όλους μαζί εξαρτάται πώς θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές αλλά και το 2021»!

Εξίσου χαρακτηριστική - λες και δεν είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση για αυτήν την κατάσταση - ήταν η εισηγητική αναφορά ότι «οι πολίτες, με χρόνια νοσήματα ή μη, δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους», καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα «από την προηγούμενη άνοιξη για ομάδες ασθενών με υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι απέφευγαν να επισκεφτούν το γιατρό τους, λόγω φόβου μην κολλήσουν Covid».

Ολα αυτά ενώ η ίδια η κυβέρνηση «διαφήμιζε» την τεράστια μείωση των επισκέψεων ασθενών στα νοσοκομεία στο πρώτο κύμα, προέτρεπε σε ιατρικές διαγνώσεις μέσω τηλεφώνου, ενώ και τώρα μετατρέπει ξανά το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου, αναστέλλει μέχρι και το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων και το σύνολο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» (Θεσσαλονίκη, Σέρρες κ.α.), ξεχαρβαλώνει κι άλλο την υποστελεχωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετακινώντας προσωπικό στα νοσοκομεία, αφήνει αθωράκιστα στην εσωτερική διασπορά τα νοσοκομεία, χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας υγειονομικών και ασθενών, και αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ώστε να μπορούν πραγματικά όλοι οι ασθενείς να φροντίσουν την υγεία τους!

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
Αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα σε νοσοκομεία και ΠΦΥ
Στη Δράμα

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων στο νομό Δράμας, η κατάσταση στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής αποτυπώνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που θυσίασε τα μέτρα για την υγεία του λαού στο βωμό των «αντοχών της οικονομίας», των απαιτήσεων του κεφαλαίου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Δράμας, επισημαίνει, «η κυβέρνηση "ανακατεύοντας την τράπουλα" προσπαθεί άρον άρον να μπαλώσει τις τεράστιες ελλείψεις (...) Μετέτρεψε 2 κλινικές σε κλινικές Covid-19 δυναμικότητας 70 κρεβατιών, τα οποία είναι όλα γεμάτα και πλέον γίνονται μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Το υπάρχον, ελάχιστο προσωπικό δουλεύει ακατάπαυστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα, σ' αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν μόνο 4 ειδικοί παθολόγοι, όταν το οργανόγραμμα προβλέπει 11 και αυτές τις μέρες δεν υπάρχει πνευμονολόγος λόγω νοσηλείας. Κλείνει τα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δομές ΠΦΥ μεταφέροντας προς το νοσοκομείο ιατρικό προσωπικό, αφήνοντας χωρίς ιατρική φροντίδα χιλιάδες πολίτες στην περιφέρεια του νομού. Μετέτρεψε το νοσοκομείο σε νοσοκομείο μιας νόσου, αφού έκλεισε όλα τα εξωτερικά και τακτικά ιατρεία, περιέκοψε 80% τα χειρουργεία, αναστέλλοντας χιλιάδες ραντεβού και προγραμματισμένα χειρουργεία. Οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό (...) Το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί με το 50% του ιατρικού προσωπικού που απαιτείται με βάση το κουτσουρεμένο οργανόγραμμα. Αντίστοιχα ποσοστά ισχύουν και για το υπόλοιπο προσωπικό. Οι ελλείψεις στα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι σοβαρές (...) Αρκετοί υγειονομικοί έχουν νοσήσει και βρίσκονται εκτός μάχης μια τέτοια κρίσιμη περίοδο».

Στην Πιερία

Αντίστοιχα, την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του Νοσοκομείου Κατερίνης και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο Νοσοκομείο Κατερίνης«λειτουργούν 8 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων τα 6 για περιστατικά κορονοϊού και τα άλλα 2 για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε ολόκληρο το νομό. Η κλινική που λειτουργεί για κρούσματα κορονοϊού, μετά βίας εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά, ενώ για να δημιουργηθεί μετακινήθηκε και συμπτύχθηκε η Μαιευτική με τη Χειρουργική».

Επίσης, «σε ΤΟΜΥ της Κατερίνης, τα τακτικά ιατρεία έχουν ανασταλεί κατά 80%. Στα Κέντρα Υγείας του νομού Πιερίας η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη, καθώς μέρος του προσωπικού έχει μετακινηθεί για να "μπαλώσει" τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο (...) Επιπλέον δεν λειτουργούν τα αγροτικά ιατρεία στο νομό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ