ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση

Υποστηρικτές του Προέδρου Τραμπ διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα
Υποστηρικτές του Προέδρου Τραμπ διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονα τεταμένο παραμένει το μετεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση - που εγκλωβίζει και λαϊκές δυνάμεις - ανάμεσα στον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που για πρώτη φορά την Κυριακή παραδέχθηκε την ήττα του, και τον νεοεκλεγέντα Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, που προειδοποίησε πως δεν μπορεί να υπάρξει «μακροπρόθεσμη διάσωση της οικονομίας» εάν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά η πανδημία Covid-19 που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο πάνω από 246.000 Αμερικανών. Ο Μπάιντεν με βάση τα τελευταία στοιχεία της καταμέτρησης των ψήφων - 13 μέρες μετά τις εκλογές - όπως τα μεταδίδουν τα μεγάλα ΜΜΕ, έχει φτάσει τους 306 εκλέκτορες (από τους 538) και ο Τραμπ τους 232.

Ο Πρόεδρος Τραμπ με μήνυμά του στο «Τουίτερ» παραδέχθηκε την Κυριακή ότι ηττήθηκε, επιμένοντας ωστόσο ότι αυτό έγινε κατόπιν νοθείας. Απείλησε εντούτοις να προσφύγει στα δικαστήρια «σύντομα», προκειμένου να αποκαλύψει «μεγάλες υποθέσεις» που θα οδηγήσουν σε «αμφισβήτηση» του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη. Τη Δευτέρα το απόγευμα επέμεινε ότι νικητής είναι αυτός. Επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες για «λαθροχειρία» στην καταμέτρηση του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία της Τζόρτζια γράφοντας στο «Τουίτερ»: «Η fake επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν επιτρέπουν την εξέταση και επαλήθευση των υπογραφών. Σπάστε το αντισυνταγματικό διάταγμα συναίνεσης!».

Ο Μπάιντεν από την άλλη δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία με το επιτελείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο», μέχρι να ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Γενάρη. Ο προσωπάρχης του νέου Προέδρου Ρον Κλέιν επιβεβαίωσε την ανυπαρξία οποιασδήποτε επαφής με την κυβέρνηση Τραμπ και σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη ενημέρωση του νεοεκλεγέντος από τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας και σε ό,τι αφορά το επιτελείο επιδημιολόγων που εργάζονται πάνω στις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας στις ΗΠΑ, που εξακολουθεί να έχει μεγάλες διαστάσεις. Παρ' όλα αυτά, το επιτελείο του Προέδρου Μπάιντεν συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Αργότερα χτες βράδυ, ο νεοεκλεγείς Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν προγραμματίσει να ανακοινώσουν το σχέδιό τους για την οικονομία με ομιλίες τους στο Ουίλμινγκτον στο Ντελαγουεάρ.

Παράλληλα, στο προσκήνιο εμφανίστηκε με συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, στο πλαίσιο προβολής του νέου του αυτοβιογραφικού βιβλίου, ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, «Η Γη της Επαγγελίας». Ο Ομπάμα χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, «παιδιάστικη» την άρνηση του Τραμπ να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, που επιχειρεί «να απονομιμοποιήσει τους θεσμούς της δημοκρατίας στις ΗΠΑ».

Το Σάββατο, πάντως, το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε σημαντικά κατά τις συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποίησαν στην Ουάσιγκτον υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου που συμμερίζονται την άποψη του Τραμπ για «νοθεία», θεωρώντας πως έγινε «κλοπή» της εκλογικής νίκης από τους Δημοκρατικούς. Δεν έλειψαν επεισόδια και περιορισμένες συγκρούσεις με αντίπαλους του Τραμπ στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον 20 συλλήψεις.

Το ίδιο 24ωρο, στο Ντάλας του Τέξας πάνω από 25.000 φτωχοί και άνεργοι Αμερικανοί έκαναν ουρές χιλιομέτρων έξω από τράπεζες τροφίμων νωπών λαχανικών και κρέατος, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Μέσα σε ένα 24ωρο εκτιμάται πως διανεμήθηκαν 272 τόνοι τροφίμων σε 25.000 άτομα...

ΛΙΒΥΗ
Παζάρια για τη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Για την επόμενη βδομάδα ανέβαλαν οι 75 Λίβυοι απεσταλμένοι που συμμετείχαν στο ενδολιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στην Τύνιδα της Τυνησίας, σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν στα ονόματα αξιωματούχων που θα απαρτίζουν τη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στις 24 Δεκέμβρη 2021.

Βασικό σημείο αιχμής στάθηκε η αντιπαράθεσή τους σχετικά με τα άτομα που θα συγκροτήσουν την επόμενη «μεταβατική» κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας», παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις τους έως αργά το βράδυ της Κυριακής. Η νέα διαβούλευση κανονίστηκε να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη Στέφανι Γουίλιαμς, που δεν έχει διευκρινίσει εάν στις 24/12/21 θα γίνουν προεδρικές, βουλευτικές εκλογές (ή και τα δύο), δήλωσε πως στόχος είναι να συγκροτηθεί μία ενιαία λιβυκή κυβέρνηση αντί των δύο παράλληλων δομών που έχουν δημιουργηθεί σε Τρίπολη και Βεγγάζη. Η Γουίλιαμς δήλωσε ικανοποιημένη για την έως τώρα έκβαση των ενδολιβυκών διαβουλεύσεων, αναγνωρίζοντας εντούτοις πως «10 χρόνια πολέμου δεν λύνονται σε μία βδομάδα». Ανέφερε πως στις συνομιλίες στην Τύνιδα υπήρξε συμφωνία για τον οδικό χάρτη (προς τις εκλογές), τα προνόμια των εκτελεστικών αρχών και τα κριτήρια για τη συμμετοχή σε αυτές.

Προβλέπεται πάντως πως η νέα «μεταβατική» λιβυκή κυβέρνηση θα έχει 12μηνη θητεία και θα αναλάβει να διοργανώσει εκλογές και να απαντήσει στις ανάγκες των Λίβυων, που είναι αγανακτισμένοι από τη διαφθορά και τις υπηρεσίες που καταρρέουν.

Το Σάββατο πάντως μετέβη στην Κωνσταντινούπολη ο Λίβυος υπουργός Αμυνας Σάλαχ αλ Ντιν αλ Ναμρούς, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία Τρίπολης - Αγκυρας, επισημαίνοντας πως η Τουρκία «παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για πολιτική λύση στην Λιβύη».

ΠΕΡΟΥ
Πολιτική «αναταραχή»

Μόλις πέντε μέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο μεταβατικός Πρόεδρος του Περού Μανουέλ Μερίνο, ανακοίνωσε την παραίτησή του το περασμένο Σάββατο, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας με τουλάχιστον δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο Μερίνο ανέλαβε την προεδρία την περασμένη Τρίτη, αφού το Κογκρέσο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του εκλεγμένου Προέδρου Μάρτιν Βισκάρα με την κατηγορία της διαφθοράς. Η καθαίρεση του Βισκάρα και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου Μερίνο, ενός κεντροδεξιού επιχειρηματία, μέχρι πρόσφατα προέδρου του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.

Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, βγήκαν ξανά στους δρόμους για να απαιτήσουν την παραίτηση του Μερίνο και να απορρίψουν αυτό το «θεσμικό πραξικόπημα». Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνέκλιναν στην πλατεία Σαν Μαρτίν, ενώ η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων με χρήση και ελικοπτέρων. Οι επτά από τους 18 υπουργούς που ονόμασε ο Μερίνο ανακοίνωσαν την παραίτησή τους το βράδυ του Σαββάτου, μετά την αστυνομική καταστολή.

Χτες στο κοινοβούλιο είχε οριστεί συνεδρίαση για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέου Προέδρου, ενώ η Γενική Εισαγγελέας έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο δύο νεαρών στις διαδηλώσεις κατηγορώντας τον Μερίνο και την κυβέρνησή του.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Ισως να είναι ήδη αργά» για να συναφθεί η όποια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία πριν λήξει στις 31 Δεκέμβρη η συμφωνία για τη μεταβατική σχέση με την ΕΕ, δήλωσε χτες ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Παράλληλα, η Ιρλανδία, το κράτος - μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη έκθεση στο Brexit, δήλωσε χτες ότι η Βρετανία και το ευρωπαϊκό μπλοκ έχουν έως 10 μέρες για να ξεμπλοκάρουν τις συνομιλίες προκειμένου να αποφύγουν να τεθούν σε ισχύ δασμοί και ποσοστώσεις από την 1η Γενάρη του 2021.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- «Πλήγμα» για ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα θεωρείται το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Κερδισμένα φαίνεται πως βγήκαν αντίθετα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως σε μεγάλους δήμους όπως η Μπάνια Λούκα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και στο Σεράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

ΣΥΡΙΑ
Πέθανε ο υπουργός Εξωτερικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Θύμα της πανδημίας Covid-19 έπεσε στη Συρία και ο επί πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, σε ηλικία 79 ετών. Ο Μουάλεμ, που γεννήθηκε το 1941 στη Δαμασκό, διορίστηκε πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών το 2006 και ήταν επίσης αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης. Αναμένεται να αντικατασταθεί από τον διπλωμάτη Φαϊζάλ Μέκνταντ

Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τη Ρουμανία, ενώ ως διπλωμάτης είχε εργαστεί στη Σαουδική Αραβία, στην Ισπανία και τη Βρετανία. Ο Μουάλεμ είχε υπερασπιστεί τη συμμαχία της κυβέρνησης του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ με Ρωσία και Ιράν και το όνομά του συμπεριλαμβανόταν από το καλοκαίρι του 2011 στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Σύρους αξιωματούχους.

Συλλυπητήρια για το θάνατό του εξέφρασαν αξιωματούχοι μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, το Ιράν, το Ομάν, τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

ΚΟΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Εκκλήσεις για ισχυρότερες «διατλαντικές σχέσεις»...

...με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα

Νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ για το «καλό» των διατλαντικών σχέσεων και την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση γεωπολιτικών αντιπάλων και ταυτόχρονα «εταίρων» (όπου υπάρχουν τομείς σύγκλισης συμφερόντων) ζητούν από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Χάικο Μάας και Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν με κοινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε χτες στην «Ουάσιγκτον Ποστ».

Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν πως η νέα συμφωνία «new deal» με τις ΗΠΑ χρειάζεται για να γεφυρωθούν οι διαφορές στις διατλαντικές σχέσεις (υπαινισσόμενοι ως υπεύθυνο τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ). Δίνουν όρκο στην... «αξία των διεθνών εταιρικών σχέσεων και στη φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης», ενώ μέσα στις προτεραιότητες που αναφέρουν επισημαίνουν ιδιαίτερα την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικών διχασμών σε ΗΠΑ και ΕΕ, θεωρώντας πως είναι «ένα από τα πιο σπουδαία καθήκοντα Αμερικανών και Ευρωπαίων».

Προειδοποιούν πως η Ευρώπη έχει αλλάξει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υποδομές της σε «κοινή ασφάλεια και άμυνα», με το επιχείρημα πως είναι «απαραίτητες» για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενοι στη γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, εκτιμούν ότι «υπό μία κυβέρνηση Μπάιντεν η βελόνα της πυξίδας της αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής θα συνεχίσει να δείχνει προς την Κίνα, που εμείς τη βλέπουμε ως εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο ταυτοχρόνως». Οπως υποστηρίζουν, ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει «να συμβουλεύονται αλλήλους και να συντονίζουν τις στάσεις τους» με παραδείγματα «τα ανθρώπινα δικαιώματα, ψηφιακές υποδομές και δίκαιο εμπόριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ