Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παζάρια για τη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Για την επόμενη βδομάδα ανέβαλαν οι 75 Λίβυοι απεσταλμένοι που συμμετείχαν στο ενδολιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στην Τύνιδα της Τυνησίας, σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν στα ονόματα αξιωματούχων που θα απαρτίζουν τη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στις 24 Δεκέμβρη 2021.

Βασικό σημείο αιχμής στάθηκε η αντιπαράθεσή τους σχετικά με τα άτομα που θα συγκροτήσουν την επόμενη «μεταβατική» κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας», παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις τους έως αργά το βράδυ της Κυριακής. Η νέα διαβούλευση κανονίστηκε να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη Στέφανι Γουίλιαμς, που δεν έχει διευκρινίσει εάν στις 24/12/21 θα γίνουν προεδρικές, βουλευτικές εκλογές (ή και τα δύο), δήλωσε πως στόχος είναι να συγκροτηθεί μία ενιαία λιβυκή κυβέρνηση αντί των δύο παράλληλων δομών που έχουν δημιουργηθεί σε Τρίπολη και Βεγγάζη. Η Γουίλιαμς δήλωσε ικανοποιημένη για την έως τώρα έκβαση των ενδολιβυκών διαβουλεύσεων, αναγνωρίζοντας εντούτοις πως «10 χρόνια πολέμου δεν λύνονται σε μία βδομάδα». Ανέφερε πως στις συνομιλίες στην Τύνιδα υπήρξε συμφωνία για τον οδικό χάρτη (προς τις εκλογές), τα προνόμια των εκτελεστικών αρχών και τα κριτήρια για τη συμμετοχή σε αυτές.

Προβλέπεται πάντως πως η νέα «μεταβατική» λιβυκή κυβέρνηση θα έχει 12μηνη θητεία και θα αναλάβει να διοργανώσει εκλογές και να απαντήσει στις ανάγκες των Λίβυων, που είναι αγανακτισμένοι από τη διαφθορά και τις υπηρεσίες που καταρρέουν.

Το Σάββατο πάντως μετέβη στην Κωνσταντινούπολη ο Λίβυος υπουργός Αμυνας Σάλαχ αλ Ντιν αλ Ναμρούς, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία Τρίπολης - Αγκυρας, επισημαίνοντας πως η Τουρκία «παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για πολιτική λύση στην Λιβύη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ