Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Πολιτική «αναταραχή»

Μόλις πέντε μέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο μεταβατικός Πρόεδρος του Περού Μανουέλ Μερίνο, ανακοίνωσε την παραίτησή του το περασμένο Σάββατο, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας με τουλάχιστον δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο Μερίνο ανέλαβε την προεδρία την περασμένη Τρίτη, αφού το Κογκρέσο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του εκλεγμένου Προέδρου Μάρτιν Βισκάρα με την κατηγορία της διαφθοράς. Η καθαίρεση του Βισκάρα και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου Μερίνο, ενός κεντροδεξιού επιχειρηματία, μέχρι πρόσφατα προέδρου του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.

Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, βγήκαν ξανά στους δρόμους για να απαιτήσουν την παραίτηση του Μερίνο και να απορρίψουν αυτό το «θεσμικό πραξικόπημα». Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνέκλιναν στην πλατεία Σαν Μαρτίν, ενώ η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων με χρήση και ελικοπτέρων. Οι επτά από τους 18 υπουργούς που ονόμασε ο Μερίνο ανακοίνωσαν την παραίτησή τους το βράδυ του Σαββάτου, μετά την αστυνομική καταστολή.

Χτες στο κοινοβούλιο είχε οριστεί συνεδρίαση για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέου Προέδρου, ενώ η Γενική Εισαγγελέας έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο δύο νεαρών στις διαδηλώσεις κατηγορώντας τον Μερίνο και την κυβέρνησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ