ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επίθεση σε πυρηνικό σταθμό του Ιράν εξέταζε ο Τραμπ!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σενάρια πιθανής αεροπορικής επιδρομής στις εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Νατάνζ εξέταζε την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στενούς συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον εκτελούντα χρέη υπουργού Αμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και τον γενικό επιτελάρχης, στρατηγό Μαρκ Μίλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και μερίδας του ισραηλινού Τύπου, δύο μήνες πριν παραδώσει την προεδρία στον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για την καταστροφή της κυριότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν, στον πυρηνικό σταθμό Νατάνζ. Οι συνεργάτες του φέρονται να τον έπεισαν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επίθεση, καθώς κάτι τέτοιο θα απειλούσε με πόλεμο και γενικότερη ανάφλεξη συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εκρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε χτες να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, που αν μη τι άλλο καταδεικνύουν την επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή του Κόλπου, τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ τροφοδότησε, με κλιμάκωση ασφυκτικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, έπειτα και από τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αφορμή φέρεται να έδωσε στον Τραμπ η δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, που διαπίστωνε ότι οι ιρανικές αρχές ολοκλήρωσαν τη μεταφορά μιας πρώτης σειράς προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια. Η κίνηση θεωρήθηκε «νέα παραβίαση» της Συμφωνίας του 2015, την οποία πρώτες παραβίασαν οι ΗΠΑ...

Ας μην ξεχνάμε ότι στις 3/1/2020 ο Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, αρχηγού των επίλεκτων «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης».

Με πυρηνικά όπλα «φλερτάρει» η Σαουδική Αραβία

Το ίδιο διάστημα ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι η χώρα του «επιφυλάσσεται για το δικαίωμά της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» εφόσον δεν καταστεί δυνατό να αποτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.

Ο Τζουμπέιρ προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, γιατί «αν το Ιράν μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη (...) θα ακολουθήσουν πολλές άλλες χώρες».

ΗΠΑ
Νέα βοήθεια στα μονοπώλια υπόσχεται ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν κατά τις εξαγγελίες του για τη νέα διακυβέρνηση
Ο Μπάιντεν κατά τις εξαγγελίες του για τη νέα διακυβέρνηση
OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υποσχέσεις στα μεγάλα μονοπώλια της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της μεταποίησης περιελάμβανε το βασικό περίγραμμα των προτεραιοτήτων του νεοεκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ στις 20 Γενάρη, όπως το παρουσίασε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Αναφέρθηκε σε τρισεκατομμύρια δολάρια ως νέα «βοήθεια» λέγοντας πως έχει βασικό στόχο τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα και τη μείωση της ανεργίας που βρίσκεται γύρω στο 6,9%. Επανέλαβε τη στήριξή του σε εργοδοτικά συνδικάτα που στήριξαν την υποψηφιότητά του (όπως το AFL-CIO), με τα οποία είχε αργότερα τηλεδιάσκεψη η νέα αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, όπως επίσης και με διευθύνοντες συμβούλους της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» και του τεχνολογικού μονοπωλίου της «Microsoft».

Ο Μπάιντεν κατέστησε υπεύθυνη για τυχόν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των Αμερικανών την κυβέρνηση Τραμπ επειδή αντιστέκεται στις κρούσεις για συνεργασία κατά το λεγόμενο «μεταβατικό διάστημα» από την παλιά στη νέα κυβέρνηση. «Θα πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην άρνηση του Προέδρου Τραμπ να συνεργαστεί με το επιτελείο συνεργατών του κατά τη μεταβατική περίοδο.

Κατά τ' άλλα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό των (σε αρκετά σημεία πεπαλαιωμένων) υποδομών των ΗΠΑ σε διάφορους τομείς λέγοντας παράλληλα πως «ήρθε η ώρα να ανταμείψουμε τη δουλειά, όχι μόνο τον πλούτο». «Ο μόνος τρόπος για να τα κάνουμε αυτά είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί!», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια θύμισε τον Πρόεδρο Τραμπ, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του «δεν θα υπογράψει συμβόλαια με καμία εταιρεία που δεν κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Αμερική».

«Οι Αμερικανοί μάς έδωσαν την εντολή διακυβέρνησης για να συνεργαστούμε μαζί όλοι οι Αμερικανοί!», κατέληξε.

Χτες, πάντως, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» διαπίστωνε «τις σημαντικές ζημιές που επιφέρει στην οικονομία η πανδημία». Ωστόσο η πανδημία, η καταστροφική διαχείρισή της, λειτούργησε ως καταλύτης στην καπιταλιστική κρίση που εκδηλώνεται, και οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι τα εκατομμύρια των εργαζομένων που μένουν άνεργοι.

ΡΩΣΙΑ
Εκλεισε συμφωνία για ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν

ΜΟΣΧΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Μια νέα ρωσική ναυτική βάση ανεφοδιασμού θα γίνει σε λιμάνι του Σουδάν για χρονικό ορίζοντα 25ετίας, με δυνατότητα επέκτασης για τουλάχιστον άλλα 10. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 6 Νοέμβρη ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και την κυβέρνηση του μεταβατικού Προέδρου του Σουδάν, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας αμυντικών θεμάτων defencenews.com και της εφημερίδας «Financial Times» αναφέρουν πως στη ρωσική βάση ανεφοδιασμού θα μπορούν να ελλιμενίζονται τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πολεμικά σκάφη (συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνοκίνητων). Το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό της ρωσικής βάσης θα απαρτίζεται από τουλάχιστον 300 άτομα σε υποδομές λιμανιού και έκταση γης που θα παραχωρηθούν δωρεάν από τη σουδανική κυβέρνηση.

Οι τελευταίες «πινελιές» στη συμφωνία μπήκαν κατά την επίσκεψη του Σουδανού Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον περασμένο Οκτώβρη. Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς όπλων στην Αφρική. Οι καλύτεροι πελάτες της είναι στην Αίγυπτο, στο Σουδάν, στην Αλγερία, στην Αγκόλα, ενώ τα τελευταία χρόνια βελτιώνονται οι σχέσεις και με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ρωσικές εταιρείες έχουν κάνει τις τελευταίες δεκαετίες επιλεκτικές επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες. Σε αυτές τις επενδύσεις συμπεριλαμβάνονται εκείνες που αφορούν ορυχεία βωξίτη στη Γουινέα, πετρελαιοπηγές στη Νιγηρία, ορυχεία νικελίου στη Νότια Αφρική.

Προ ετών η κυβέρνηση του Προέδρου Πούτιν είχε κάνει ανεπιτυχώς διερευνητικές επαφές με το Τζιμπουτί για ρωσική ναυτική βάση. Ωστόσο οι συνομιλίες με το κρατίδιο στο Κέρας της Αφρικής δεν τελεσφόρησαν, καθώς ήδη διαθέτουν ναυτικές βάσεις οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ