ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΖΑΝΕΙΟ
Περιορίστε τις δαπάνες των εφημεριών!

Ακόμα κι ένας γιατρός λιγότερος στην εφημερία δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας, απαντούν γιατροί και εργαζόμενοι

Η Κ. Καλαρουτάκου, η Χ. Διακάκη και ο Κ. Σπυριδάκης μιλούν στη συντάκτρια του «Ρ»
Η Κ. Καλαρουτάκου, η Χ. Διακάκη και ο Κ. Σπυριδάκης μιλούν στη συντάκτρια του «Ρ»
Με κινητοποιήσεις που άρχισαν απ' την περασμένη Δευτέρα και τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Τζανείου απαντούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στην καθημερινή εφαρμογή της πολιτικής της που οδηγεί στο στραγγαλισμό των νοσοκομείων και την απαξίωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Στις 4.5.2001 η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά επέστρεψε -χωρίς να πληρώσει τους γιατρούς- στο Τζάνειο την κατάσταση των εφημεριών του Μαρτίου του 2001, γιατί ξεπερνούσαν κατά 6,5 εκατομμύρια δραχμές το προκαθορισμένο κονδύλι και ζητούσε την αναπροσαρμογή των κονδυλίων των εφημεριών που έκαναν οι γιατροί!

«Σας επιστρέφουμε - αναφέρεται στο έγγραφο της νομαρχίας - καταστάσεις πληρωμής πρόσθετων αμοιβών ιατρών του νοσοκομείου σας για το μήνα Μάρτιο 2001 και σας γνωρίζουμε τα εξής: Οι πρόσθετες αμοιβές μηνός Μαρτίου 2001 ανέρχονται στο ποσό των δρχ. 123.170.752, ενώ το υπόλοιπο της πίστωσης για το πρώτο τρίμηνο ανέρχεται στο ποσό των 116.396.809 δρχ. Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης στο μέλλον των σχετικών δαπανών, σύμφωνα με πληροφορίες που μας δώσατε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, για να αντιμετωπιστεί η προκληθείσα αρνητική διαφορά με συμψηφισμό τους επόμενους μήνες, σας επιστρέφουμε τις καταστάσεις πληρωμής των πρόσθετων αμοιβών μηνός Μαρτίου 2001, ώστε να γίνει επανασύνταξη αυτών περιορίζοντας τη δαπάνη στο ποσό των 116.396.809 δρχ.».

«Εδώ και τέσσερα χρόνια αποτελεί πάγια τακτική του υπουργείου Υγείας η περικοπή των εφημεριών, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να λειτουργεί στο όριο ασφαλείας», τόνισε στο «Ρ» ο Κώστας Σπυριδάκης, μέλος της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή που η λογιστική λογική της κυβέρνησης φτάνει στο απόγειό της, οι γιατροί προειδοποιούν ότι «έστω και ένας γιατρός λιγότερος στην εφημερία δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας». Ηδη, υπογράμμισε η Χ. Διακάκη, επίσης μέλος της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούν να περιορίσουν τα κονδύλια εφημεριών, βάζοντας στα προγράμματα ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι "στοιχίζουν λιγότερο".

Το ποσό για το οποίο το υπουργείο Υγείας βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών είναι 70 - 80 εκατομμύρια το χρόνο. Το υπουργείο ενέκρινε για το 2001 1,420 δισ. δραχμές ενώ για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, και σύμφωνα με τα προγράμματα που είχαν καταρτίσει οι διευθυντές των τμημάτων απαιτούνται 1,490 δισ. δραχμές.

Από προχτές, Δευτέρα, και μέχρι το τέλος της βδομάδας οι γιατροί και εργαζόμενοι απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία. Την ερχόμενη Δευτέρα 21.5.2001 θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και νέα γενική συνέλευση, στην οποία και θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

«Εμείς δε θα συνηγορήσουμε στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας», υπογραμμίζουν γιατροί και αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε περικοπή των απαραίτητων εφημεριών που έχουν καταρτίσει οι διευθυντές των τμημάτων.

Οπως επισήμανε η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν όλους τους τομείς και κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου οι ελλείψεις είναι της τάξεως του 40% (προβλέπονται 600 οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες μόλις οι 380). «Σε μέρα γενικής εφημερίας μια νοσηλεύτρια εξυπηρετεί 120 ασθενείς, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που κάνουν δυο μήνες να πάρουν ρεπό», υπογράμμισε η Κ. Καλαρουτάκου.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται: η προάσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, τα αιτήματα για χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, για τετραπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος και επέκταση της ειδικής άδειας δέκα ημερών στο σύνολο του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

«Με την περικοπή των εφημεριών, με την εντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων που δουλεύουν ο ένας για δύο, με την απαξίωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας το υπουργείο, η κυβέρνηση επιδιώκουν να δυσφημίσουν το δημόσιο Σύστημα Υγείας και να μετακυλήσουν το βάρος για την υγεία στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στους χρήστες υγείας που θα πληρώνουν στο μέλλον οι ίδιοι απ' την τσέπη τους», υπογράμμισε η Χ. Διακάκη.

Από την πλευρά της η Κ. Καλαρουτάκου τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Τζάνειο, αλλά όλα τα νοσοκομεία της χώρας και έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία, με τους νόμους για την υγεία, αλλά και το Ασφαλιστικό, «που είναι άμεσα συνδεδεμένα». «Αν υλοποιηθεί, υπογράμμισε, το δεύτερο τμήμα του νόμου Παπαδόπουλου που έχει να κάνει με τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα καλύπτουν το κόστος νοσηλείας, αφού θα αγοράζουν τις υπηρεσίες από τα νοσοκομεία»


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ
Ταλαιπωρία των νεφροπαθών

Λειτουργούν μόνο τα εφτά απ' τα δώδεκα μηχανήματα αιμοκάθαρσης

Λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού για τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του νοσοκομείου της Χίου, ζητούν οι νεφροπαθείς του νησιού.

Οι νεφροπαθείς διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στη ΜΤΝ, αφού λειτουργούν μόλις εφτά από τα δώδεκα υπερσύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που διαθέτει. Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον κεντρικό θάλαμο που στεγάζει πέντε μηχανήματα, ο χώρος του οποίου δεν αρκεί ώστε να έχουν οι ασθενείς την απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους, αλλά και οι νοσηλεύτριες να μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

«Αυτή τη στιγμή η πληρότητα είναι 100% και υπάρχουν πολλοί Χιώτες νεφροπαθείς που ζητούν να έρθουν στον τεχνητό νεφρό», υπογραμμίζουν οι νεφροπαθείς σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου και ζητούν την επέκταση της μονάδας. Επίσης, ζητούν την ενίσχυση της Μονάδας με νοσηλευτικό προσωπικό αφού βάσει των αναγκών χρειάζονται στη Μονάδα εννιά νοσηλεύτριες και ένας προϊστάμενος και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο έξι. Τέλος, ζητούν τη βελτίωση της υγιεινής στις τουαλέτες και την πρόβλεψη για κλιματισμό.

Μετά τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων τους, αλλά και την απειλή για αποχή από την αιμοκάθαρση από την 1.6.2001, οι νεφροπαθείς είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του νοσοκομείου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει για την άμεση επίλυση των προβλημάτων, που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού, και την τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά και για την επέκταση της ΜΤΝ σε διάστημα οχτώ μηνών.

Αναδρομικό δεκαχίλιαρο στις αποκλειστικές

Διευκρινίσεις για την καταβολή του ποσού της εισοδηματικής ενίσχυσης (το περιβόητο 10χίλιαρο) στις αποκλειστικές νοσοκόμες δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τα αναδρομικά της περιόδου Γενάρη - Αυγούστου 2000 τα οποία θα συμψηφιστούν και θα αποδοθούν στους δικαιούχους με τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας.

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη από τον επαγγελματικό τους σύλλογο ή το ΙΚΑ, όπου θα αναφέρουν ότι είναι «δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης (άρθρου 14 ν.2837/2000) ως αυτοαπασχολούμενοι για το χρονικό διάστημα από 1/1 έως 31/8/2000».

Ατύχημα στη «ΓΙΩΤΗΣ»

Η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία γεννά εργατικά ατυχήματα. Την περασμένη Παρασκευή εργάτης στην εταιρία «ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ», που βρισκόταν πάνω σε σκάλα, στην προσπάθειά του να ρίξει κάποια υλικά σε ένα καζάνι ζαλίστηκε και έπεσε. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στην εταιρία συμβαίνουν «συχνά - πυκνά» ατυχήματα, ενώ το καθεστώς που επικρατεί είναι η τρομοκρατία, η εντατικοποίηση της δουλιάς, οι μεταγγίσεις εργαζόμενων από διάφορα τμήματα σε άλλα.

Το Λαύριο πότε θα το επισκεφτεί;

Το Σάββατο 5.5.2001 τραυματίστηκε σοβαρά ο Μεμέτ Τσεμαλής, μαθητής της τετάρτης τάξης δημοτικού, στις Εργατικές Κατοικίες, στο Λαύριο. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποφασίστηκε η μεταφορά του (λόγω της σοβαρότητας) στο Νοσοκομείο Παίδων.

Επειδή όμως στο ΚΥ Λαυρίου δεν υπάρχει ασθενοφόρο, ο γιατρός είπε στους γονείς του παιδιού να το πάνε στο νοσοκομείο με δικό τους μέσο. Ευαισθητοποιήθηκαν και φίλοι της οικογένειας και μετέφεραν το παιδί στο νοσοκομείο με τη συγκοινωνία.

Μια ταλαιπωρία δυο ωρών και οι κραδασμοί του λεωφορείου δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον άτυχο μαθητή. Το παιδί είναι ακόμα στο κρεβάτι και δεν πηγαίνει στο σχολείο.

Κατά τ' άλλα, το υπουργείο Υγείας υπόσχεται ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος βρίσκεται στη Σουηδία για να μελετήσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Το Λαύριο πότε θα το επισκεφτεί;

Ο ΕΟΦ για το φάρμακο της λευχαιμίας

Ανακοίνωση σχετικά με το φάρμακο GLEEVEC, που απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία (μυελοβλαστική κρίση, φάση έξαρσης ή χρόνια φάση) εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ).

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι το φάρμακο απευθύνεται στους ασθενείς με μυελογενή λευχαιμία όταν δεν έχει αποδώσει η αγωγή με ιντερφερόνη, καθώς και ότι πρόκειται για φάρμακο με πρωτότυπο μηχανισμό δράσης, που όμως δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπου εκκρεμεί η έγκρισή του, έχει χαρακτηρίσει το φάρμακο ως «ορφανό» - φάρμακα που απευθύνονται σε σπάνιες ασθένειες με συχνότητα εμφάνισης μικρότερη ή ίση του πέντε ανά 10.000 κατοίκους - και για το λόγο αυτό θα εφαρμοστεί η ταχεία διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης της κυκλοφορίας του.

Η έγκριση της κυκλοφορίας του φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έχει άμεση και υποχρεωτική ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και κατά συνέπεια το GLEENEC μετά την κεντρική έγκρισή του θα μπορεί να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ