Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΕΟΦ για το φάρμακο της λευχαιμίας

Ανακοίνωση σχετικά με το φάρμακο GLEEVEC, που απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία (μυελοβλαστική κρίση, φάση έξαρσης ή χρόνια φάση) εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ).

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι το φάρμακο απευθύνεται στους ασθενείς με μυελογενή λευχαιμία όταν δεν έχει αποδώσει η αγωγή με ιντερφερόνη, καθώς και ότι πρόκειται για φάρμακο με πρωτότυπο μηχανισμό δράσης, που όμως δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπου εκκρεμεί η έγκρισή του, έχει χαρακτηρίσει το φάρμακο ως «ορφανό» - φάρμακα που απευθύνονται σε σπάνιες ασθένειες με συχνότητα εμφάνισης μικρότερη ή ίση του πέντε ανά 10.000 κατοίκους - και για το λόγο αυτό θα εφαρμοστεί η ταχεία διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης της κυκλοφορίας του.

Η έγκριση της κυκλοφορίας του φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έχει άμεση και υποχρεωτική ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και κατά συνέπεια το GLEENEC μετά την κεντρική έγκρισή του θα μπορεί να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ