Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
«Εμπρός για κοινή δράση»!

Συνδικαλιστικά στελέχη Aγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών δηλώνουν στο «Ρ» την απόφαση του αγροτικού κόσμου να διεκδικήσει αγωνιστικά - με τους άλλους εργαζόμενους - το δικαίωμα στην Kοινωνική Aσφάλιση και τη μείωση του κοινωνικού ελλείμματος

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση με τους άλλους εργαζόμενους για την περιφρούρηση των μέχρι σήμερα κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων και να διεκδικήσουν ανθρώπινες συντάξεις και, γενικότερα, βελτίωση του ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκαναν στο «Ρ» οι Δ. Πολύζος (πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Τρικάλων), Α. Θωμόπουλος (μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη»), Δ. Τσιανάβας (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας), Κ. Σιώμος (μέλος της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών Αλμυρού και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σούρπης), Ν. Αγγελής (μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Περίβλεπτου Μαγνησίας).

Ιδού τι δήλωσαν στο «Ρ» τα 5 συνδικαλιστικά στελέχη του αγροτικού χώρου, παραμονές της νέας 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής κινητοποίησης των εργαζομένων για την περιφρούρηση των κοινωνικοασφαλιστικών τους κατακτήσεων:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

«Το δικαίωμα του αγροτικού κόσμου στην Κοινωνική Ασφάλιση "σφυροκοπήθηκε" άγρια με το νόμο για τον λεγόμενο νέο ΟΓΑ, που είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Επόμενο είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες που έχουν οδηγηθεί σε τραγικά αδιέξοδα εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ ν' αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους και να κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Ο νόμος αυτός ήταν η "πρόβα τζενεράλε" της κυβέρνησης για να επιδοθεί στην άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης των εργατοϋπαλλήλων και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Κατά συνέπεια ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι χρέος όλων. Εργαζόμενοι, αγρότες, μικρέμποροι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι πρέπει να διαβούν όλοι μαζί το δρόμο του κοινού αγώνα».

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

«Πριν τρία χρόνια δέχτηκε σφοδρή επίθεση το δικαίωμα των αγροτών στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "σαρώσει" τ' ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των λαϊκών στρωμάτων. Η αντιασφαλιστική πολιτική, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει ένα και μοναδικό σκοπό: Να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ. Εμείς πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα ένα μήνυμα, μέσα από το δρόμο του κοινού αγώνα αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων και όλων των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς: Το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν παζαρεύεται σε κανένα "τραπέζι" "κοινωνικού διαλόγου". Είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των λαϊκών αγώνων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΝΑΒΑΣ

«Χιλιάδες αγρότες, ύστερα και από την εφαρμογή του νόμου για την ασφάλισή τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι. Και πώς να τις πληρώσουν, άλλωστε, αφού το εισόδημά τους συνεχώς συρρικνώνεται, με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τους περιορισμούς στις καλλιέργειες, το "πάγωμα» ή τις μειώσεις των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Και κάθε χρόνο μας σπρώχνουν όλο και σε χειρότερες καταστάσεις. Είναι σαφέστατο σε όλους μας ότι την ευθύνη φέρουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί με τα μέτρα που ανακοίνωσε να κατεδαφίσει πλήρως την Κοινωνική Ασφάλιση. Γι' αυτό είναι υπόθεση όλων μας να συντονίσουμε τη δράση μας και να παλέψουμε για ν' ανατραπούν αυτές οι επιλογές».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΣ

«Οι αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών έχουν διαμορφώσει μια τραγική κατάσταση. Με την εφαρμογή τους, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουμε χωρίς σύνταξη, ενώ κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και ένοχη γι' αυτή την κατάσταση, όπως και για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι η πολιτική των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Οπως επιχειρεί να εξυπηρετήσει στην προκειμένη περίπτωση, μεταξύ των άλλων, τα συμφέροντα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Απαιτείται, λοιπόν, συντονισμένη δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, που μέσα από τους λαϊκούς αγώνες κατακτήθηκε».

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τ' αντιασφαλιστικά μέτρα που κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως έκανε πριν τρία χρόνια σε βάρος των αγροτών. Πρώτα, δηλαδή, δοκίμασε σε βάρος μας και τώρα δοκιμάζει, σε βάρος όλων των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων, ν' αφαιρέσει το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση για να βγει κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο. Ο αγροτικός κόσμος είναι οργισμένος και αγανακτισμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Περίβλεπτο το 45% των αγροτών αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές προς τον ΟΓΑ. Πρέπει, όμως, η οργή και η αγανάκτηση να μετουσιωθούν σε οργανωμένη και συντονισμένη αντίσταση και αγώνα για να μην περάσουν τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Αγρότες, εργάτες, μικρέμποροι και όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ενωθούν και ν' ακολουθήσουν κοινή πορεία αγωνιστικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ