Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Με συνέπεια στο πλευρό των ΕΒΕ

Συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ

Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ
Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ
Την ανάγκη να υπάρξουν διεκδικήσεις και προαπαιτούμενα όσον αφορά το Ασφαλιστικό και για τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γ. Μότσο. Η Αλ. Παπαρήγα, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα και των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε την άποψη του Κόμματος ότι χρειάζεται κοινή δράση και κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στους εργατοϋπαλλήλους, στους ΕΒΕ και την αγροτιά, στη βάση των προβλημάτων που τους ενώνουν.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Μότσος, αξιολογώντας τη στάση των κομμουνιστών στους αγώνες, είπε: «Πρέπει να ομολογήσω ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για το Ασφαλιστικό» και συμπλήρωσε: «Με ευχαρίστηση διαπιστώσαμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα πραγματικά είναι δίπλα μας και θα βοηθήσει και στη Βουλή, αλλά και στους αγώνες τους κοινωνικούς προκειμένου να κατοχυρώσουμε αυτό το σύστημα και να το αναβαθμίσουμε». Σημείωσε επίσης ότι ο δρόμος για το Ασφαλιστικό είναι μακρύς. «Θέλω να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματέα», κατέληξε, «για τη συμπαράσταση που δείχνει και την κατανόηση στα προβλήματα των μικρομεσαίων».

Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Οπως υποστηρίζουμε για τους εργατοϋπαλλήλους και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, πρέπει να υπάρξουν διεκδικήσεις και προαπαιτούμενα όσον αφορά στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή τη συνταξιοδότηση, την υγεία και την πολιτική πρόνοιας.

Παίρνουμε υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα οικονομικά, άλλοι επιβίωσης και άλλοι βλέπουν να χειροτερεύει η θέση τους στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία. Παίρνουμε, επίσης, υπόψη ότι οι παροχές, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, αλλά και στις συντάξεις είναι κατώτατες, κάτω, αν θέλετε, και του στοιχειώδους ανεκτού επιπέδου. Να πούμε ένα παράδειγμα: Σαν ένα ενδεικτικό παράδειγμα, οι γυναίκες που δουλεύουν στο χώρο των ΕΒΕ, κρατούν τα μαγαζιά ανοιχτά, δεν έχουν ούτε τις στοιχειώδεις παροχές που έχουν σχέση με τη μητρότητα. Ούτε στοιχειώδεις, ούτε ίσες με τις άλλες κατηγορίες των εργαζομένων.

Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα ταμείο για τους αυτοαπασχολούμενους, το οποίο ταμείο να χρηματοδοτείται αποκλειστικά κατά τα δύο τρίτα από το κράτος και ένα τρίτο από τους ίδιους. Μπορεί κανείς να δει και μια εσωτερική διαβάθμιση, δεδομένου ότι όντως αυτό το στρώμα δεν είναι απολύτως ενιαίο. Αυτή όμως είναι η γενική μας λογική και οπωσδήποτε υποστηρίζουμε την αύξηση του κατώτατου επιπέδου συντάξεων, διότι οι συντάξεις τους είναι συντάξεις κυριολεκτικά πείνας, όπως και την αποφασιστική βελτίωση των παροχών υγείας που τη θεωρούμε ότι είναι από τους χώρους εκείνους που έχουν ακόμη μεγαλύτερη στέρηση σε σχέση με το ήδη χαμηλό επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας.

Επίσης, πιστεύουμε στην κοινή δράση και στην κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στους εργατοϋπαλλήλους, στους ΕΒΕ, όπως και με την αγροτιά. Μπορεί τα προβλήματα να συνειδητοποιούνται στον ένα ή στον άλλο βαθμό με διαφορετικό τρόπο ή να υπάρχουν και ορισμένες διαφορές αντικειμενικά. Παρ' όλα αυτά θεωρούμε ότι αυτό που τους ενώνει σήμερα και αύριο είναι πολύ ισχυρότερο από αυτό που πιθανόν, ή που πραγματικά, τους χωρίζει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ