ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΟΤΑ
Στο τραπέζι τα προβλήματα και ο τρόπος επίλυσής τους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και γενικότερα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αναμένεται να τεθούν στο «τραπέζι» των εργασιών του 30ού τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), που ξεκινά σήμερα στη Χίο.

Τουλάχιστον αυτό προτίθενται να κάνουν οι σύνεδροι που πρόσκεινται στην παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) - το συνδυασμό που υποστηρίζεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο - ταυτόχρονα με την ανάδειξη του ταξικού προσανατολισμού που πρέπει να έχει ο αγώνας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να έχει και αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, η παράταξη υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, την ανάγκη «να γίνει πλατιά συνείδηση ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δε λύνονται χωρίς ουσιαστική αμφισβήτηση και αντιπαράθεση με τις πολιτικές και τα μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου». Οπως δε λύνονται - συμπληρώνει η παράταξη - με λογικές της «κοινωνικής συναίνεσης», οι οποίες διακατέχουν και την ηγεσία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι διεκδικήσεις που θα προβάλλει η παράταξη στο συνέδριο, κάτω από το πλαίσιο της ταξικής ενότητας των εργαζομένων, κόντρα «στο συμβιβασμό και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό», σε ό,τι αφορά τον κλάδο, είναι: Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά των δημοσίων και κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσιών. Μόνιμη σταθερή δουλιά με ενιαία σχέση εργασίας, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και των «απασχολήσιμων» για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων. Θέσπιση 35ώρου - 5νθήμερου - 7ώρου για όλους και 35ώρου - 5νθήμερου - 6ώρου για τα βαριά και ανθυγιεινά. Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπει τέρμα στην ανταποδοτικότητα και στις πρόσθετες φορολογήσεις των δημοτών, καθώς και να αποτραπεί η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιβάλλει και τον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών

Αφού επέβαλε στους δήμους να αναλάβουν τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς - αγνοώντας τις πολλές φωνές αιρετών που διαμαρτύρονταν πως χωρίς διασφάλιση των πόρων για τη λειτουργία τους και τη βελτίωση των υποδομών τους, το παιδαγωγικό έργο που γίνεται σε αυτούς τους χώρους υποβαθμίζεται ή εμπορευματοποιείται - το υπουργείο Εσωτερικών, «έρχεται» τώρα να τους «βοηθήσει», όπως ισχυρίζεται σε χτεσινή εγκύκλιό του. Πώς; Με μια ακόμα άνωθεν επιβολή στους δήμους που ανέλαβαν τελικά τους σταθμούς, σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να συντάξουν το σχέδιο πρότυπου κανονισμού λειτουργίας τους και το σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).

Χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Π. Βασιλείου, καλούνται οι διοικήσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που έχουν συστήσει οι δήμοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει τόσο τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς όσο και τα γυμναστήρια, «να μην προβούν σε πράξεις προσαρμογής των κανονισμών λειτουργίας τους και των ΟΕΥ, αλλά ούτε και σε μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων τους, μέχρις ότου περιέλθουν σε γνώση τους ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας και το σχέδιο ΟΕΥ». Ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας και το σχέδιο ΟΕΥ θα συνταχθούν από Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και Πρόνοιας.

Είναι πιθανόν το υπουργείο Εσωτερικών να έχει θορυβηθεί από το γεγονός ότι αρκετοί δήμοι (ιδίως της Θεσσαλονίκης, μετά και από ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού) έχουν αρνηθεί να αναλάβουν τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, αν η κυβέρνηση δεν κατοχυρώσει νομοθετικά την απόδοση των πόρων για τη λειτουργία τους, αλλά και τη βελτίωση των σημερινών απαράδεκτων συνθηκών. Προφανώς επιδιώκει να «συνετίσει» αυτούς τους δήμους, για να προχωρήσει ενιαία η εφαρμογή της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής. Χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο σημειώνεται πως «θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει και ολοκληρωθεί η διαδικασία προσαρμογής των ΝΠΔΔ από τα Δημοτικά Συμβούλια, και σε αρνητική περίπτωση από την οικεία Περιφέρεια»...

Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), διοργανώνει την Κυριακή 20-5-01, για τα μέλη και τους φίλους της, όπως κάθε χρόνο, το καθιερωμένο προσκύνημα στη Μακρόνησο, προς τιμήν όλων των πατριωτών αγωνιστών, που πέρασαν από εκεί, βασανίστηκαν και πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή πάνω σ' αυτό το κολαστήρι.

Το πλοίο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ» θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 7.30 π.μ., ενώ στο Λαύριο θα βρίσκεται περίπου στις 10.30 π.μ., όπου θα παραλάβει άλλους επιβάτες.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) στο τηλέφωνο 3824.461 από τις 10 π.μ. έως 1.30 μ.μ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ) και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ οργανώνουν, την Κυριακή 20-5-01 στις 7 μ.μ. στο θέατρο «ΑΛΦΑ» (των Ληναίου-Φωτίου), εκδήλωση για τα 56 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Εκτός από το επετειακό πρόγραμμα, θα υπάρχει και καλλιτεχνικό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Τα Παραρτήματα Χρισσού, Αμφισσας, Ιτέας, Κίρρας, Δεσφίνας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των 18 εκτελεσμένων πατριωτών από τους Γερμανούς στις 9 του Απρίλη 1944, οργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν τους στο «Πασχάλι» Χρισσού Φωκίδας, την Κυριακή 20-5-01 στις 11 π.μ. - Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8831.368.
  • Το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ και η Δημοτική Αρχή Αγρινίου διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 20-5-01 στις 10 π.μ. στην Αγία Τριάδα, στο χώρο του μνημείου, που είναι αφιερωμένη στην 57η επέτειο της εκτέλεσης των 120 κομμουνιστών αγωνιστών από τους χιτλερικούς και τους ντόπιους υποτακτικούς τους.
Εκδρομή

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διοργανώνει ημερήσια εκδρομή το Σάββατο 19-5-01, σε Ορχομενό και Λιβαδειά. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της Κίνησης να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 8952.780 και 6426.672.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας εξαδέλφη και θεία

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

ετών 91

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 16/5/2001 και ώρα 3.00 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τα εξαδέλφια της. Τα ανίψια της. Οι λοιποί συγγενείς.

Κι άλλο θύμα των ναρκωτικών

Αλλος ένας νεαρός στη Θεσσαλονίκη έπεσε θύμα του λευκού θανάτου. Ο 20χρονος Τ.Θ., βρέθηκε νεκρός, από διερχόμενους πολίτες, σε ακάλυπτο εγκαταλειμμένου οικήματος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, ενώ ο ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροψία - νεκροτομή επιβεβαίωσε πως ο θάνατος του νεαρού οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ναυάγιο αλιευτικού

Ναυάγησε χτες το αλιευτικό «Νικόλαος», όταν συγκρούστηκε από το φορτηγό πλοίο «Βαλένθια». Το συμβάν έγινε χτες γύρω στις 7 το απόγευμα πέντε ναυτικά μίλια ανατολικά του άκρου Πούλαρι Αστυπάλαιας. Οι τέσσερις αλιεργάτες (2 Ελληνες και 2 αλλοδαποί) που επέβαιναν στο «Νικόλαος» έπεσαν στη θάλασσα και ευτυχώς περισυνελέγησαν από σκάφη που κατέπλευσαν στην περιοχή. Μεταξύ των πλωτών του Λιμενικού Σώματος ήταν και τα δυο αλιευτικά «Ειρήνη» και «Θαλασσοπούλι».

Το φορτηγό πλοίο, του οποίου τα στοιχεία ήταν άγνωστα μέχρι αργά το βράδυ, αφού χτύπησε το αλιευτικό, εξαφανίστηκε αφήνοντας αβοήθητους τους τέσσερις αλιεργάτες. Για την ανεύρεσή του στάλθηκαν δυο πλωτά και ένα «Σούπερ Πούμα».

Συνεδρίαση για το «εθνικό σχέδιο δράσης εθελοντισμού»

Στον εθελοντισμό αναζητά η κυβέρνηση τη μετάθεση ευθυνών της για διάφορες πολιτικές ή δράσεις της, αλλά και τη συναίνεση σε αυτές. Χτες συνεδρίασε η Γραμματεία της Εθνικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για το συντονισμό των δράσεων των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων στον τομέα του εθελοντισμού, υπό την προεδρεία της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, καταλήγοντας στις κατευθύνσεις του εθνικού σχεδίου δράσης για τον εθελοντισμό, για το 2001.

Σύμφωνα με αυτές, αναμένεται να κατοχυρωθούν θεσμικά οι εθελοντικές οργανώσεις και οι εθελοντές στην Ελλάδα, αφού καταγραφούν, ενώ προτείνεται η συνεργασία τους τόσο με την Αυτοδιοίκηση όσο και με ιδιωτικούς φορείς. Η Β. Παπανδρέου, εισηγούμενη τις κατευθύνσεις του εθνικού σχεδίου, επιχείρησε να εξιδανικεύσει τη σημασία του εθελοντισμού, λέγοντας ότι «πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στην ανάδειξή του ως συστατικού στοιχείου της λειτουργίας της πολιτείας». Το ουσιαστικό στοιχείο της συμμετοχής των ίδιων των εργαζόμενων πολιτών σε όσα τους αφορούν, αντικαθίστανται από τη δράση των εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες θα λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που η ίδια κυβέρνηση θα θέτει, πιθανότατα με τη συναίνεση αυτών, ή σε ένα ασαφές πλαίσιο ώστε να «σηκώνουν» το κόστος λανθασμένων επιλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ