ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ
Δε χωράν προγνωστικά

Λίβερπουλ και Αλαβές θα διεκδικήσουν σήμερα το τρόπαιο στο Ντόρτμουντ

Ο Ζεράρ Ουγιέ θέλει ένα ακόμη τρόπαιο για τη Λίβερπουλ

Sportidea

Ο Ζεράρ Ουγιέ θέλει ένα ακόμη τρόπαιο για τη Λίβερπουλ
Η πιο μεγάλη ώρα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έφτασε αφού σήμερα στο στάδιο «Βεστφάλεν» του Ντόρτμουντ, η Λίβερπουλ και η Αλαβές, θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στον τελικό της διοργάνωσης (21.45, ΕΤ 1). «Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς» αναφέρει στίχος γνωστού τραγουδιού, και ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ της σημερινής αναμέτρησης. Τα προγνωστικά, ωστόσο, είναι «απαγορευμένα» για πολλούς λόγους. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έστω και αν κουβαλούν μια μεγάλη τροπαιοθήκη με σωρεία κυπέλλων από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αποτελούν σήμερα το φαβορί για την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου, προβλέπεται να έχουν μεγάλο άγχος στο σημερινό τελικό. Και αυτό, γιατί όχι μόνο θέλουν να υπερασπίσουν το όνομά τους αλλά και γιατί θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που το σύνθημά της είναι «τι είχαμε τι χάσαμε». Παράλληλα, η ομάδα της Βασκονίας, έχει, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι άνθρωποί της, ένα μεγάλου ατού, την έλλειψη... αστεριού. Ολοι δουλεύουν για όλους στο στρατόπεδο των Ισπανών, πράγμα που ίσως «δυσκολέψει» τον αγγλικό σύλλογο, ο οποίος μπορεί να βρίθει σπουδαίων μονάδων, αλλά υστερεί σε ουσιαστική ομοιογένεια. «Είναι κρίμα που ο τελικός του ΟΥΕΦΑ έρχεται μόλις τέσσερις μέρες μετά από αυτόν του κυπέλλου. Αλλα στην Αγγλία το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις πολύ γρήγορα είναι να παύεις να γκρινιάζεις για τα συσσωρευμένα παιχνίδια. Μαθαίνω γρήγορα και κάθε παιχνίδι έχει τη δική του προτεραιότητα. Ο αγώνας με την Τσάρλτον είναι επίσης ένας τελικός, αλλά εδώ είμαστε πια στο τέλος της χρονιάς και στο τελικό σπριντ. Δεν έχεις καιρό να θέσεις προτεραιότητες γιατί κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό», ήταν μερικά από τα λόγια του Γάλλου τεχνικού της Λίβερπουλ πριν το... τελικό σφύριγμα. Από την πλευρά της «πρωτάρας» Αλαβές, ο τεχνικός της Χοσέ Μανουέλ Εσνάλ, γνωστός και ως «Μανέ», επισήμανε: «Πιστεύουμε πραγματικά ότι κτίζουμε κάτι αξιόλογο εδώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να φοβηθούμε τη Λίβερπουλ ή να παγώσουμε μπροστά στην πρόκληση της βραδιάς. Θα δώσουμε και την ψυχή μας γι' αυτό το κύπελλο. Είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε στον κόσμο του ποδοσφαίρου ότι και οι μικρές ομάδες έχουν δικαίωμα στην επιτυχία. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία».

ΠΑΟΚ
Αγωνία για Μπάγεβιτς

Οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας έχουν τελειώσει στον ΠΑΟΚ και τώρα όλα τα βλέμματα των ανθρώπων του «Δικεφάλου» είναι στραμμένα στον πρωτεργάτη της επιτυχίας, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Οι φήμες για συνεργασία με άλλη ομάδα δίνουν και παίρνουν όμως ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Πέτρος Καλαφάτης, μάλλον έχει άλλη άποψη. «Εχω τη διαβεβαίωση του κ. Μπατατούδη ότι ο Μπάγεβιτς θα μείνει στον ΠΑΟΚ. Καταρχήν έχει ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο. Είναι σοβαρός άνθρωπος. Δεν έφυγε τον καιρό που θα μπορούσε. Με τη βοήθεια όλων μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα του χρόνου».

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως κινήθηκε και ο Σερβοέλληνας τεχνικός σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας. Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς, προσπάθησε να κάνει σαφές ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με όλα όσα ακούγονται γι' αυτόν και πως πρόκειται να μείνει στον ΠΑΟΚ. «Βεβαίως και έχω ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμη με τον ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι ο κόσμος πλέον έχει κουραστεί με τα όσα διαδίδονται και γράφονται. Ξέρουν όλοι τι θέλω και τι εννοώ. Μόλις περάσουν αυτές οι 15 μέρες θα πούμε πώς θα δουλέψουμε».

Από την άλλη, προβληματισμό προκάλεσε το ταξίδι του Μπάγεβιτς στην Αθήνα καθώς πολλοί το ερμήνευσαν ως ραντεβού με τους παράγοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ. Οπως ξεκαθάρισε όμως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων» έχει προσκληθεί να παραστεί σε δεξίωση της Γιουγκοσλαβικής Πρεσβείας στην Αθήνα την οποία μάλιστα είχε αποδεχτεί πριν από 15 μέρες.

Για το ίδιο θέμα δηλώσεις έκανε ο τέως πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιώργος Μπατατούδης: «Θα κάνουμε ό,τι πει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πράξη αυτά που θα μας ζητήσει» είπε και έδωσε το στίγμα για την επόμενη χρονιά κάνοντας λόγο «για υψηλότερους στόχους από την κατάκτηση του Κυπέλλου, γιατί όχι και συμμετοχή στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ».

Εκατέρωθεν υποχωρήσεις...

Οι εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ο κοινός σκοπός (καλή εικόνα του προϊόντος, άρα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή του και κέρδη για τους επιχειρηματίες) και οι στρατηγικές συμμαχίες δημιούργησαν θετικό κλίμα και οιωνούς σύγκλισης από την πρώτη (χτες) τριμερή συνάντηση ΦΙΦΑ, ΓΓΑ, ΕΠΟ. Συμμετείχαν από την παγκόσμια συνομοσπονδία οι Φαγιάν (πρώην πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και νυν μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιών), Μονιέ (διοικητικό μέλος της), από τη ΓΓΑ οι Εξαρχος (γ.γ. Αθλητισμού), Κοσκοβόλης (διευθυντής γραφείου του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη) και από την ΕΠΟ οι Γκαγκάτσης (γ.γ.), Θ. Θεοδωρίδης (πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων).

Βάσει του κοινού ανακοινωθέντος οριστικοποιείται η έναρξη απευθείας επαφών πολιτείας - ομοσπονδίας, η δημιουργία επιτροπών εμπειρογνωμόνων, ενώ καταλήχθηκε και η ατζέντα: «Προσαρμογή των κανονισμών της ΕΠΟ εφόσον κρίνεται αυτό αναγκαίο και εναρμόνισή τους, με το Καταστατικό της ΦΙΦΑ, κατάσταση της διαιτησίας, κατάσταση των προπονητών, διαδικασία διορισμού και λήψης αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ, οικονομικός και λογιστικός έλεγχος των λογαριασμών της ΕΠΟ, διαδικασία λειτουργίας της ΕΠΟ, οικονομικές δραστηριότητες των ομάδων, βία στο ποδόσφαιρο, ντόπινγκ, οποιοδήποτε άλλο σημείο οριστεί αργότερα αναγκαίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κενό έπεσε προσπάθεια της ΕΠΟ αλλά και του ενός (Μονιέ) από τους δύο εκπροσώπους της παγκόσμιας συνομοσπονδίας να «καλυφθεί» ο Β. Μητρόπουλος. Οι εκπρόσωποι της ΓΓΑ επισήμαναν πως το κείμενο που είχε υπογραφεί ήταν ξεκάθαρο περί νόμιμης δραστηριότητας, στην οποία δεν εμπίπτει ο έκπτωτος πρόεδρος στη λίγκα. Ανέφεραν ότι παραπέμπεται από το ανώτατο δικαστήριο για κακούργημα, «ξετύλιξαν» σημαντικές πτυχές της υπόθεσης και τόνισαν πως στην Ομοσπονδία βρίσκεται εξ οφίτσιου. Επίσης ότι το κώλυμα στο οποίο βασίστηκε η αποπομπή του έχει αναγνωριστεί στα καταστατικά ΕΠΑΕ και ΕΠΟ. Ο Φαγιάρντ εξεπλάγην από τις «λεπτομέρειες» και αποφάσισε να μην περιληφθεί τέτοιο θέμα στην ατζέντα...

Για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας κατέληξαν τα έσοδα από επιχορηγήσεις να ελέγχει το κράτος, τα ίδια έσοδα αναγνωρισμένες εταιρίες ορκωτών λογιστών. Για τα υπόλοιπα θέματα οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων (αφού λάβουν υπόψη τους τις θέσεις των άμεσα ενδιαφερομένων) θα εκπονήσουν σχέδιο που θα βασίζεται στο σεβασμό της εθνικής και διεθνής έννομης τάξης αλλά και των κανονισμών ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ. Επίσης, οι υπερκείμενες αθλητικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν σ' εμπειρία και γνώσεις. Οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων θα συναντηθούν 18, 22 και 29 του μήνα ώστε να προετοιμάσουν το... έδαφος για την επόμενη «συνάντηση κορυφής» η οποία ορίστηκε για τις 30 του Μάη.

  • Εκδικάστηκε χτες η αίτηση ανάκλησης που κατέθεσε ο Β. Μητρόπουλος για την προσωρινή διαταγή σε βάρος του, μετά από αίτηση του Πανιωνίου. Οι δύο πλευρές πήραν διορία ως σήμερα το μεσημέρι να καταθέσουν υπομνήματα. Οι δικηγόροι του έκπτωτου προέδρου στη λίγκα ισχυρίστηκαν πως η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ τον απαλλάσσει και ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημά τους. Η αντίδικη πλευρά αντέταξε πως η προσωρινή διαταγή δεν προσβάλλεται αφού έχει λήξει (αφορά την πρώτη), άρα η αίτηση είναι άνευ αντικειμένου. Επίσης, ότι η ΕΠΟ δε δικαιούται να «ρίξει» απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων και πως η βούληση των μερών δεν καταργεί το νόμο. Αυτό μπορεί να το πράξει μόνο η Βουλή.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Π. Χέλης του συνδέσμου Καβάλας θα είναι ο «άρχοντας» του μεγάλου ντέρμπι της 29ης αγωνιστικής της Εθνικής Κατηγορίας, μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Στα υπόλοιπα παιχνίδια τις σφυρίχτρες θα κρατήσουν: Ολυμπιακός - Αθηναϊκός (Ε. Γιανναδάκης), Αρης - Πανιώνιος (Π. Παπίλιας), Εθνικός Αστέρας - Ηρακλής (Π. Νίκου), ΟΦΗ - Γιάννενα (Γ. Κασναφέρης), Ιωνικός - Ξάνθη (Σ. Φλώτσιος), Πανηλειακός - Καλαμάτα (Γ. Τσαγκαράκης), Παναθηναϊκός - Παναχαϊκή (Α. Μπριάκος).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Ικανοποιημένη, όπως φαίνεται, έμεινε η διοίκηση του Πανιωνίου από το έργο του τεχνικού Μάρτι Κοουζέλα στον πάγκο των Νεοσμυρνιωτών. Χτες, η ΠΑΕ Πανιώνιος ανακοίνωσε πως συνεχίζει τη συνεργασία της με τον Φινλανδό τεχνικό για 1 συν 1 χρόνο, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι ανανέωσε το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή Νίκου Σακελλαρίδη για δύο ακόμα χρόνια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ψηλά το κεφάλι

Τα δυνατά της, προκειμένου να απαλύνει τον εκνευρισμό και την κατήφεια που δημιούργησε στους παίχτες του Ολυμπιακού η απώλεια του Κυπέλλου, έβαλε η διοίκηση της πειραϊκής ομάδας, ενόψει των εορτασμών της κατάκτησης του φετινού τίτλου του πρωταθλητή την ερχόμενη Κυριακή στο ΟΑΚΑ, πριν και μετά την αναμέτρηση των γηπεδούχων με τον Αθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» παρά τους φόβους τους ότι οι φίλαθλοι της ομάδας δε θα δώσουν βροντερό «παρών» στους εορτασμούς, ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης τελετής, κατά την οποία θα τιμηθεί η φετινή πορεία της ομάδας και η κατάκτηση του 5ου συνεχόμενου τίτλου. Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει: «Με την κατάκτηση του πέμπτου συνεχόμενου τίτλου, ο Ολυμπιακός συμπληρώνει τα 30 πρωταθλήματα στην ιστορία του, επίτευγμα που καταδεικνύει την απόλυτη κυριαρχία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για το λόγο αυτό θα θυμηθεί μαζί με τους οπαδούς του ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της δόξας του». Εκτός όμως από τη διοίκηση, ένας από τους σημαντικότερους «ερυθρόλευκους» παίχτες, ο Ζε Ελίας, θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ανυψώσει το ηθικό των συμπαιχτών του. Συγκεκριμένα, ο Βραζιλιάνος άσος του Ολυμπιακού είπε: «Ο τελικός ήταν μόνο ένα παιχνίδι. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι κάναμε όλη τη χρονιά και φυσικά ότι κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Και δεν μπορεί να είναι όλοι χαρούμενοι. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς να ξεχνάμε όλα αυτά που έχουμε κάνει».

ΠΟΛΟ

Δε θα πραγματοποιηθεί τελικά φέτος το «Γουόρλντ Λιγκ» του πόλο, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΚΟΕ. Σε σύσκεψη της ΦΙΝΑ στην Πράγα, αποφασίστηκε να αναβληθεί για φέτος η διοργάνωση, εξαιτίας οργανωτικών και άλλων προβλημάτων. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην Πράγα, το «Γουόρλντ Λιγκ» θα διεξαχθεί για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2002, ενώ φέτος οι οκτώ χώρες που θα μετείχαν σε αυτό (μεταξύ τους και η Ελλάδα) θα αρκεστούν στη συμμετοχή τους σε διεθνές τουρνουά (26-28 Αυγούστου) που ανέλαβε να διοργανώσει η Ιταλία

ΒΟΛΕΪ

Την πρόκριση στη φάση των «8» του Κυπέλλου Ανοιξης, πήρε χτες η Εθνική μας ομάδα των ελπίδων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο πλαίσιο του Β' ομίλου επικράτησε με 3-2 (17-25, 25-14, 15-25, 25-21, 15-12) του αντίστοιχου συγκροτήματος της Ρουμανίας και διπλασίασε τις νίκες του στη διοργάνωση. Η θέση που θα καταλάβουν οι διεθνείς μας στο βαθμολογικό πίνακα του ομίλου τους, εξαρτάται από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ανάμεσα στη Δανία και την Αυστρία.

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

Η πολύ καλή πορεία του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη συνεχίζεται... Ο Ελληνας αθλητής του Κανόε Καγιάκ, μετά το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στους Βαλκανικούς Αγώνες, κατάφερε για άλλη μια φορά να διακριθεί. Αυτή τη φορά στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Κανόε Καγιάκ, που διεξάγεται στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, ο Κιλιγκαρίδης κατατάχτηκε έκτος στο «C1 500μ.» και στο «C1 1000μ.», ενώ πήρε την τέταρτη θέση στο «C1 200μ.», ανάμεσα σε αθλητές από 30 χώρες. Σύμφωνα με δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή, Εμίλ Μπαρμπούλοφ, ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης διανύει περίοδο φόρμας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ