ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Απαντούν με απεργία στο διαλυτικό σχέδιο που «τρέχει» η κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε η «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ

Από την τελευταία απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα, τον περασμένο Οκτώβρη
Από την τελευταία απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα, τον περασμένο Οκτώβρη
Συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κλιμακώνουν τον πολύμηνο αγώνα τους, ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που «τρέχουν», με τελευταία εξέλιξη τη χτεσινή ανακοίνωση της «πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ. Με την εξέλιξη αυτή, ανοίγουν οι διαδικασίες για τον έναν από τους δύο διαγωνισμούς εκποίησης της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στις 8/1/2021, τίθενται προς εκποίηση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον ειδικό διαχειριστή και συγκεκριμένα: Παραχωρήσεις Μεταλλευτικών Δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας (περιοχή Αγιος Ιωάννης) και Καστοριάς. Αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός. Αγροτεμάχια στην περιοχή του Μεταλλείου Λάρυμνας (Φθιώτιδα), στον Αγιο Ιωάννη και στη Λιάβδα Λάρυμνας, καθώς και στην Εύβοια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υποβολής αιτήσεων και την προεπιλογή των ενδιαφερομένων που πληρούν τα κριτήρια, θα ακολουθήσει υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους προεπιλεγέντες. Σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου υπουργού, μέχρι το τέλος Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν διαδικασίες και από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο, όπως το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία της Βοιωτίας.

Χαρακτηριστικά, στη δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζει τη διάλυση και την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ ως... «μεταρρύθμιση», χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την απαξίωση της επιχείρησης, που βαραίνει αποκλειστικά τόσο τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την πολιτική που εφάρμοσαν. Παράλληλα, αναφέρει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, χωρίς να προσδιορίζει ούτε το αν ούτε και πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μέχρι τότε.

Συνέχεια στον δίκαιο πολύμηνο αγώνα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αντιπαρατάσσουν την ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους και την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας έχει προκηρύξει απεργία για την Πέμπτη 26/11. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν συνέχεια στο δεκάμηνο αγώνα τους και ενώνουν παράλληλα τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση προχωρά στους διαγωνισμούς εκποίησης έχοντας φτάσει τη ΛΑΡΚΟ ένα βήμα πριν από το κλείσιμο και χωρίς να διασφαλίζει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εκφράζει μάλιστα τον έντονο προβληματισμό του για το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ από το νέο έτος, αν θα καταβληθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων, αν θα υπάρξει νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, αν θα υπάρχουν πρώτες ύλες, αν θα συνεχίσουν να εργάζονται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες.

Απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση και το υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει για το τι σχεδιάζει για τους εργαζόμενους. Να δοθεί άμεσα λύση για τους εργαζόμενους που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να καταβληθούν τα χρήματα από τις περικοπές και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Μετάλλου τονίζει ότι η κυβέρνηση, την ώρα που προχωρά τους διαλυτικούς σχεδιασμούς για τη ΛΑΡΚΟ, την ώρα που φέρνει νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας και την προστασία από την πανδημία.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για προστασία της υγείας και αξιοπρεπές εισόδημα

Στις 26/11 ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό

Απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό δίνουν Ομοσπονδίες και Σωματεία ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, αποφασίζοντας στις 26 Νοέμβρη, μέρα απεργίας, να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στην πάλη για προστασία της υγείας του λαού και αξιοπρεπές εισόδημα.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, όπου αποφασίστηκαν η συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων στις αγωνιστικές δράσεις στις 26 Νοέμβρη και η οργάνωση κινητοποίησης στις 9 Δεκέμβρη, κλιμακώνοντας την πάλη για τις διεκδικήσεις τους και το δικαίωμα στην επιβίωση.

Στο κοινό κάλεσμα των Ομοσπονδιών και των Σωματείων ΕΒΕ που συμμετείχαν στη σύσκεψη επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Η οργάνωση της πάλης σε κάθε γειτονιά, παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, είναι ο μόνος δρόμος ώστε να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματά μας και να υπερασπιστούμε τη ζωή μας».

«Η δραματική εξέλιξη της πανδημίας», επισημαίνουν, «ξεμπροστιάζει την εγκληματική κυβερνητική πολιτική, που δεν θωράκισε το σμπαραλιασμένο από τις χρόνιες αντιλαϊκές πολιτικές σύστημα Υγείας. Δεν ενίσχυσε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Αφησε στο απυρόβλητο τους μονοπωλιακούς ομίλους και προτίμησε να κυνηγά με τη μεζούρα τους μικρούς επαγγελματίες».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των αναγκών, δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ κ.ά.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν σε σχέση με τα δίκαια αιτήματά τους: «Μας λένε ότι οι διεκδικήσεις μας, για την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού, για αφορολόγητο, για μείωση της φοροληστείας, για διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, για επιδότηση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, δήθεν δεν χωρούν στις αντοχές της οικονομίας. Δεν μας πείθουν. Ξέρουμε καλά ότι την ίδια ώρα μοιράζουν δισεκατομμύρια σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, ξενοδόχους, πολυκαταστήματα, τραπεζίτες, ακόμα και για νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα, 5 δισ. παραπάνω προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός από τη φορολογία».

«Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τον αγώνα μας γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει!», καταλήγει το κάλεσμα, το οποίο υπογράφουν:

Οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων των δήμων Αθήνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγ. Δημητρίου (Μπραχαμίου), Καλλιθέας, Περιστερίου, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ν. Ερυθραίας, Γαλατσίου, Κορυδαλλού, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων Αθηνών - Περιχώρων, Αρτοποιών Αθηνών - Προαστίων, Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Αττικής και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών.

Επίσης, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πρέβεζας και Ιωαννίνων και ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος ΕΒΕ και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Κέρκυρας.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτεί ένταση των ελέγχων και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απαιτώντας την άμεση ένταση των ελέγχων για την πανδημία και εφαρμογή μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Μπροστά και στην απεργία, το Εργατικό Κέντρο ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο» στους εργασιακούς χώρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Λάρισα, σε δεκάδες χώρους δουλειάς, όπως σούπερ μάρκετ, εργοστάσια τροφίμων, κλινικές, υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα και ήδη δύο εργοστάσια βρίσκονται σε αναστολή λόγω των πολλών κρουσμάτων που υπάρχουν σε αυτά.

Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης που διατηρεί την υποστελέχωση της υπηρεσίας, όταν ενδεικτικά, για τον νομό Λάρισας υπάρχουν 5 υπάλληλοι - ελεγκτές για ένα πλήθος τουλάχιστον 4.500 επιχειρήσεων και ελέγχονται 30 επιχειρήσεις κατά μ.ο. το μήνα για μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στα σωματεία και συμμετοχή στην απεργία, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Ολα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αμεση αύξηση των μοριακών τεστ, με μαζικούς ελέγχους σε εργαζόμενους σε βιομηχανικές μονάδες, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε υγειονομικό προσωπικό, σε οίκους ευγηρίας, σε σχολεία, σχολές, πανεπιστήμια κ.ά. Οπου εντοπίζονται κρούσματα να γίνονται άμεσα απολυμάνσεις. Να ενταθούν οι έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς, άμεση ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μηχανισμών αυτών. Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές και Ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε λόγω μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Ιατρική παρακολούθηση όλων των κρουσμάτων που μπαίνουν σε κατ' οίκον νοσηλεία.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διασφαλιστούν η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ! Να διασφαλιστούν η ενιαία λειτουργία της, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων», τονίζει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει και εντείνει την αντεργατική - αντιλαϊκή της πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου εν μέσω πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα την "πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος" για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Κλιμακώνοντας τον αντεργατικό σχεδιασμό για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία τελεί υπό το καθεστώς ειδικής διαχείρισης, επιχειρεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τους διαλυτικούς σχεδιασμούς για πλήρη ιδιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, χωρίς να εξασφαλίζει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της.

Από αυτή την εξέλιξη τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, καθώς θα δεχτεί νέο πλήγμα το σύνολο των δικαιωμάτων τους, θα κινδυνέψουν οι θέσεις εργασίας τους, γεγονός που θα συμπαρασύρει στο μαρασμό τις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, ενώ μεγάλες θα είναι οι συνέπειες με την υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, που σε συνέντευξη παρουσίασε ως κατόρθωμα τη μείωση των μισθών κατά 25%.

Τώρα είναι η ώρα για τους εργαζόμενους να εντείνουν τον πολύμηνο αγώνα τους για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα μόνιμων και εργολαβικών, με πρώτο σταθμό την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί πολύμορφα στους 10 μήνες που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στην πολιτική απαξίωσης και ξεπουλήματος της επιχείρησης που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, μέσα και έξω από τη Βουλή, την Ευρωβουλή, το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια, θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, υπερασπιζόμενο τα δικαιώματά τους στη δουλειά και το μεροκάματο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ