ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αγώνας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενάντια στα «πρωτόκολλα της διασποράς»

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Την ανάγκη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, τις συνθήκες ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στα καταστήματα, στα γραφεία και τις αποθήκες των επιχειρήσεων, αλλά και τα πρωτόκολλα ...κουκουλώματος και διασποράς με τα οποία τα διαχειρίζονται κυβέρνηση και εργοδοσία, ανέδειξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες.

Με την πρωτοβουλία του, κάλεσε τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ συμμετέχοντας στην αυριανή απεργία να απαντήσουν «στα πρωτόκολλα της διασποράς και του θανάτου» και να υψώσουν φωνή διεκδίκησης για την προστασία της υγείας τους.

Τα καταστήματα μετατρέπονται σε βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς

«Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνέντευξη θέλοντας να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να γίνουμε η φωνή των συναδέλφων που "πνίγονται" και ανησυχούν, η φωνή που έρχεται μέσα από εκατοντάδες καθημερινά καταγγελίες», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη, αναφερόμενη στην ανάγκη να αρθεί το «πέπλο σιωπής» που υφαίνεται από «κυβέρνηση, εργοδοσία, ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και πρόθυμα επιχειρησιακά σωματεία που αποτελούν στην ουσία Γραφεία Τύπου των επιχειρήσεων».

«Γνωρίζουμε πως σε συνθήκες πανδημίας το εμπόριο τροφίμων και των αγαθών πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να κλείσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κατάσταση πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αν αποκρύπτονται τα κρούσματα ώστε να μη χαλάσει το προφίλ της επιχείρησης, αν δεν σταματήσει το άθλιο καθεστώς της μετακίνησης υπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου να παραμείνουν αυτά ανοιχτά, αν η καραντίνα εργαζομένων σε αυτά φιλτράρεται με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο, τότε τα σούπερ μάρκετ θα είναι βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς, ιδιαίτερα στην περίοδο που ακολουθεί, δηλαδή στην περίοδο των γιορτών».

Απέναντι στις καταγγελίες, στα υπομνήματα και τα αιτήματα του Συλλόγου, «η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν», κατήγγειλε, ενώ «τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κάθε εργοδότης ακολουθεί τις «δικές του» διαδικασίες. «Ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», είναι η απάντηση που λαμβάνουν σωματεία και εργαζόμενοι στα ερωτήματα που θέτουν. «Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα "νύχτα". Η αναπλήρωση των συναδέλφων που βρίσκονται σε καραντίνα γίνεται με μετακινήσεις άλλων από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο», εξήγησε η Ντ. Γκογκάκη.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Αναλυτικά στοιχεία για τα δεκάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών στα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Γιάννενα παρουσίασε ο Μιλτιάδης Κρητικός, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, εργαζόμενος στη «Σκλαβενίτης». Οσο για τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία, κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι δεν ενημερώνονται, αναγκάζονται να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα, οι βάρδιες συνεχίζονται κανονικά πριν καν γίνουν τεστ και απολυμάνσεις, οι απολυμάνσεις γίνονται χωρίς αποδεικτικά για τις υγειονομικές προδιαγραφές.

Ο Νίκος Πάτρας, εργαζόμενος στη «Lidl», παρουσίασε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για την προστασία της υγείας τους αλλά και απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά τους. Οπως τόνισε, το «κόψιμο» των ρεπό, η υπερωριακή απασχόληση, η αλλαγή βαρδιών, οι συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα είναι μέρος της επίθεσης της εργοδοσίας, «καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5ήμερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση», ενώ «οι αξιολογήσεις, οι επιπλήξεις, οι απολύσεις λύνουν και δένουν». «Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή τους! Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, της ζωής μας. Τώρα είναι ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους εργοδότες πως έχουμε δύναμη και δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους», τόνισε, καλώντας τους εργαζόμενους στην αυριανή απεργία.

Ως επείγοντα αιτήματα ο Σύλλογος ξεχωρίζει τα εξής: Μαζικά, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους. Συνεχής καθαριότητα, απολυμάνσεις σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία όπου εντοπίζονται κρούσματα. Αμεση ενημέρωση των εργαζομένων σε περίπτωση κρούσματος. Να σταματήσουν οι επικίνδυνες μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα. Αδεια σε όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη. Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Στις πύλες των νοσοκομείων το αυριανό αγωνιστικό ραντεβού

Σε συμβολικές αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας, προχωρούν αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σήμερα καλεί σε σύσκεψη στη 1 μ.μ., στο προαύλιο, όλους τους εργαζόμενους στους οποίους δεν εγκρίθηκε άδεια ειδικού σκοπού ή ευπαθούς ομάδας, παρότι εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις. Για αύριο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» καλεί και σήμερα και αύριο στις 10 π.μ. το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου, αναδεικνύοντας τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μεταξύ άλλων επισημαίνει: Πλέον λειτουργεί μόνο μία Πνευμονολογική κλινική, σε περίοδο εποχικής έξαρσης των νοσημάτων του αναπνευστικού. Οι υπόλοιπες έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid. Η γενική εφημερία έκλεισε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα άλλα νοσοκομεία, που θα επωμιστούν το βάρος. Η νέα ΜΕΘ άνοιξε όπως όπως, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, με δεκάδες μετακινήσεις από άλλα τμήματα, με γιατρούς και νοσηλευτές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καμία εμπειρία σε μονάδα. Το Βρογχολογικό αναστέλλει τη λειτουργία και το χειρουργείο φυτοζωεί. Οι βάρδιες στα τμήματα βγαίνουν οριακά και τα χρωστούμενα ρεπό μαζεύονται. Παράλληλα, το Σωματείο προβάλλει το αίτημα να καταβληθεί το επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί αύριο σε διαμαρτυρία στις 9 π.μ. στην πύλη και στη συνέχεια στη διοίκηση, τονίζοντας ότι «η ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού συνεχίζεται ακάθεκτη».

Στη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες όλων των νοσοκομείων.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ οργανώνει διαμαρτυρία αύριο στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καλεί επίσης αύριο, στις 11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώνονται στα Νοσοκομεία Πρέβεζας (10.30 π.μ.) και Χίου (10.30 π.μ.).

Και στη Σάμο απεργούμε για τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή!

Στη Σάμο οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα που βιώνει η εργατική τάξη σε όλη τη χώρα. Ειδικά φέτος που λόγω πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν δούλεψαν, που τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είδαν να συρρικνώνεται το εισόδημά τους, η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Το νησί μας χτυπήθηκε από το σεισμό. Υπάρχει κόσμος που δεν μένει σπίτι του, που ζει σε ξενοδοχεία, που αναγκάστηκε να νοικιάσει, σε ορισμένες περιπτώσεις και με ανεβασμένα ενοίκια! Υποδομές όπως σχολεία έχουν χτυπηθεί, γεγονός που κάνει αβέβαιο το άνοιγμα ορισμένων εξ αυτών, ακόμα και όταν αρθεί το lockdown.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι προκλητικό το ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών, δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για λήψη μέτρων ανακούφισης. Ακόμα και τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι στον αέρα. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις στην παραλιακή του Βαθιού που πλημμύρισαν από τη θάλασσα μετά το σεισμό και άλλες που έπαθαν σοβαρές ζημιές και χρήζουν επισκευών ή μετεγκατάστασης. Για τους εργαζόμενους αυτών είχε ανακοινωθεί ότι θα μπουν σε καθεστώς αναστολής έως και 3 μήνες και θα πάρουν τα 534 ευρώ, δηλαδή ένα μέρος του μισθού τους. Μιλάμε για πολλές επιχειρήσεις εμπορικές και επισιτιστικές, που π.χ. στο μήκος της παραλιακής μόνο αριθμούν αρκετά πάνω από 100 εργαζόμενους μισθωτούς, χώρια τους αυτοαπασχολούμενους. Γι' αυτούς τους εργαζόμενους η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα και ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς εισόδημα τον Νοέμβρη, τον Δεκέμβρη και στις γιορτές είναι υπαρκτός.

Το υπουργείο, το οποίο μας έχει συνηθίσει σε fast track διαδικασίες όταν εξυπηρετεί τις επιλογές του κεφαλαίου, που τώρα ετοιμάζεται να νομοθετήσει το 10ωρο και την απαγόρευση της απεργίας, δεν έχει μπορέσει να λύσει αυτό που εξήγγειλε. Και ενώ για τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες το υπουργείο είναι απίκο, για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες του είναι εξαφανισμένο, ή πιο σωστά απέναντι!

Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα, για να μη γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα. Απεργούμε για το δικαίωμα στην υγεία, απαιτώντας τώρα μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας.

Απεργούμε όμως και για να ακουστεί η φωνή της σεισμόπληκτης Σάμου, για να παρθούν τώρα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, για να αποκατασταθούν οι ζημιές, για να θωρακιστεί αντισεισμικά το νησί.


Βάσω Βρυνιώτη
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου νομού Σάμου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ