Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αγώνας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενάντια στα «πρωτόκολλα της διασποράς»

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Την ανάγκη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, τις συνθήκες ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στα καταστήματα, στα γραφεία και τις αποθήκες των επιχειρήσεων, αλλά και τα πρωτόκολλα ...κουκουλώματος και διασποράς με τα οποία τα διαχειρίζονται κυβέρνηση και εργοδοσία, ανέδειξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες.

Με την πρωτοβουλία του, κάλεσε τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ συμμετέχοντας στην αυριανή απεργία να απαντήσουν «στα πρωτόκολλα της διασποράς και του θανάτου» και να υψώσουν φωνή διεκδίκησης για την προστασία της υγείας τους.

Τα καταστήματα μετατρέπονται σε βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς

«Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνέντευξη θέλοντας να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να γίνουμε η φωνή των συναδέλφων που "πνίγονται" και ανησυχούν, η φωνή που έρχεται μέσα από εκατοντάδες καθημερινά καταγγελίες», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη, αναφερόμενη στην ανάγκη να αρθεί το «πέπλο σιωπής» που υφαίνεται από «κυβέρνηση, εργοδοσία, ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και πρόθυμα επιχειρησιακά σωματεία που αποτελούν στην ουσία Γραφεία Τύπου των επιχειρήσεων».


«Γνωρίζουμε πως σε συνθήκες πανδημίας το εμπόριο τροφίμων και των αγαθών πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να κλείσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κατάσταση πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αν αποκρύπτονται τα κρούσματα ώστε να μη χαλάσει το προφίλ της επιχείρησης, αν δεν σταματήσει το άθλιο καθεστώς της μετακίνησης υπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου να παραμείνουν αυτά ανοιχτά, αν η καραντίνα εργαζομένων σε αυτά φιλτράρεται με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο, τότε τα σούπερ μάρκετ θα είναι βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς, ιδιαίτερα στην περίοδο που ακολουθεί, δηλαδή στην περίοδο των γιορτών».

Απέναντι στις καταγγελίες, στα υπομνήματα και τα αιτήματα του Συλλόγου, «η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν», κατήγγειλε, ενώ «τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κάθε εργοδότης ακολουθεί τις «δικές του» διαδικασίες. «Ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», είναι η απάντηση που λαμβάνουν σωματεία και εργαζόμενοι στα ερωτήματα που θέτουν. «Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα "νύχτα". Η αναπλήρωση των συναδέλφων που βρίσκονται σε καραντίνα γίνεται με μετακινήσεις άλλων από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο», εξήγησε η Ντ. Γκογκάκη.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Αναλυτικά στοιχεία για τα δεκάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών στα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Γιάννενα παρουσίασε ο Μιλτιάδης Κρητικός, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, εργαζόμενος στη «Σκλαβενίτης». Οσο για τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία, κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι δεν ενημερώνονται, αναγκάζονται να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα, οι βάρδιες συνεχίζονται κανονικά πριν καν γίνουν τεστ και απολυμάνσεις, οι απολυμάνσεις γίνονται χωρίς αποδεικτικά για τις υγειονομικές προδιαγραφές.

Ο Νίκος Πάτρας, εργαζόμενος στη «Lidl», παρουσίασε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για την προστασία της υγείας τους αλλά και απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά τους. Οπως τόνισε, το «κόψιμο» των ρεπό, η υπερωριακή απασχόληση, η αλλαγή βαρδιών, οι συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα είναι μέρος της επίθεσης της εργοδοσίας, «καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5ήμερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση», ενώ «οι αξιολογήσεις, οι επιπλήξεις, οι απολύσεις λύνουν και δένουν». «Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή τους! Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, της ζωής μας. Τώρα είναι ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους εργοδότες πως έχουμε δύναμη και δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους», τόνισε, καλώντας τους εργαζόμενους στην αυριανή απεργία.

Ως επείγοντα αιτήματα ο Σύλλογος ξεχωρίζει τα εξής: Μαζικά, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους. Συνεχής καθαριότητα, απολυμάνσεις σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία όπου εντοπίζονται κρούσματα. Αμεση ενημέρωση των εργαζομένων σε περίπτωση κρούσματος. Να σταματήσουν οι επικίνδυνες μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα. Αδεια σε όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη. Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ