Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
Η απεργία στις Μεταφορές

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν αύριο οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ). Επίσης οι Ενώσεις Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Φροντιστών, Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών Μότορσιπς, Πετρελαιοκίνητων και Οχηματαγωγών (φέρι μποτ) Μικρών Αποστάσεων, η ΠΕΝΕΝ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών.

Απεργία έχει προκηρύξει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, δεν θα κινηθούν Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ, καθώς απεργούν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ.

Επίσης, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί τους εργαζόμενους σε λεωφορεία και τρόλεϊ να συμμετάσχουν στην απεργία, με βάση τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων της Αττικής.

Να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερη ένταση από χτες, με αιχμή διάφορα γνωστά επιτελεία σε αστικά ΜΜΕ, επιχειρείται να συκοφαντηθεί η απεργία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες ως... «αντικοινωνική», αυτή τη φορά με επίκληση στις συνθήκες της πανδημίας.

Η αυριανή απεργία, βέβαια, τόσο στον κλάδο όσο και συνολικά, έρχεται να καταγγείλει και την τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και στις συνθήκες τις πανδημίας τις έχει μετατρέψει σε υγειονομικές βόμβες. Στο στόχαστρο μπαίνει η κυβερνητική πολιτική που αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την πύκνωση των δρομολογίων, αξιοποιεί την πανδημία και εμφανίζει ως «λύση» την αιτία των προβλημάτων, δηλαδή την παραπέρα ενίσχυση της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Ακριβώς σε αυτή τη λογική έχει ήδη παραδώσει ένα μεγάλο τμήμα των συγκοινωνιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (οχήματα, προσωπικό, τεχνικό έργο). Καθόλου τυχαία άλλωστε, το νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το απεργιακό δικαίωμα και στις συγκοινωνίες, επιβάλλοντας οι απεργίες «σε επιχειρήσεις κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο» να γίνονται με «προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας» τουλάχιστον 40%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ