ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!
  • Η εταιρεία έστειλε εξώδικο για χρέος ύψους 610,82 ευρώ για κατανάλωση νερού, σε οικία που γκρεμίστηκε εδώ και 21 χρόνια...
  • Κορυφή του παγόβουνου αυτή η υπόθεση, αφού η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε χιλιάδες εντολές για διακοπές νερού και κατασχέσεις

Γι' αυτό το σπίτι, που καταστράφηκε το 1999 από το σεισμό και από τότε δεν κατοικείται, έστειλε η ΕΥΔΑΠ εξώδικο και ζητά 610 ευρώ!
Γι' αυτό το σπίτι, που καταστράφηκε το 1999 από το σεισμό και από τότε δεν κατοικείται, έστειλε η ΕΥΔΑΠ εξώδικο και ζητά 610 ευρώ!
Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

Αυτή η απίστευτη ιστορία, που μάλιστα διαδραματίζεται σε συνθήκες πανδημίας, ήρθε στην επιφάνεια μετά από εξώδικο που έστειλε η εταιρεία για το σπίτι, που βρίσκεται στην οδό Σωκράτους 182 στο δήμο Αχαρνών, την 1η Οκτώβρη. Πρόκειται για μια οικογένεια που διαθέτει ένα μικρό μαγαζί επισκευών εργαλείων και προσπαθεί να ζήσει. Λόγω κορονοϊού το μαγαζί είναι ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», όπως και χιλιάδες άλλα, με την κίνηση να έχει πέσει κατακόρυφα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έρχεται η ΕΥΔΑΠ να δώσει τη χαριστική βολή, απειλώντας με κατάσχεση και δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού...

Στο εξώδικο αναφέρεται πως πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές, προσαυξήσεις και τόκους, από ...υδροληψία. Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι από το Σεπτέμβρη του 1999 το σπίτι δεν κατοικείται και, όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχει καμία απολύτως υδροληψία.

Η ΕΥΔΑΠ με το εξώδικο απειλεί ότι αν δεν πληρωθεί το ποσό εντός 30 ημερών, θα προχωρήσει στην αναγκαστική είσπραξη και θα επιβαρύνει τον επαγγελματία και την οικογένειά του και με το κόστος της διαδικασίας. Επικαλείται μάλιστα η ΕΥΔΑΠ τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι απειλεί πως θα προχωρήσει είτε σε κατάσχεση ακινήτου είτε σε αναγκαστική είσπραξη μέσω κατάσχεσης από τραπεζικό λογαριασμό. Αλλωστε, το εξώδικο αναφέρει ξεκάθαρα ότι «ακολουθεί παραγγελία κατάσχεσης ακινήτου ή εις χείρας τρίτων (τραπεζών)». Αυτό το άθλιο εξώδικο το υπογράφει η προϊσταμένη της υπηρεσίας αναγκαστικών εισπράξεων της ΕΥΔΑΠ.

Χιλιάδες διακοπές νερού και κατασχέσεις!

Το «κερασάκι» στην υπόθεση είναι ότι από τη μέρα που στάλθηκε το εξώδικο μέχρι και σήμερα, ο επαγγελματίας προσπαθεί να επικοινωνήσει με την εταιρεία, αφού λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό δεν μπορεί να πάει ο ίδιος εκεί, αλλά δεν έχει καταφέρει να μιλήσει με κάποιον αρμόδιο. Ο τηλεφωνικός αριθμός που αναγράφεται στο εξώδικο, εδώ και βδομάδες, είτε δεν απαντά είτε δείχνει κατειλημμένος...

Η αποκάλυψη αυτής της ιστορίας προφανώς είναι η κορυφή του παγόβουνου. Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη ο «Ριζοσπάστης» είχε καταγγείλει και αποκαλύψει ότι η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε 2.000 εντολές διακοπής νερού κάθε βδομάδα, αλλά και σε μαζικά κατασχετήρια (όπως στην περίπτωση που αποκαλύπτουμε σήμερα) τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές καταναλωτών. Πρόκειται για μία από τις χαρακτηριστικές πλευρές των αντιλαϊκών συνεπειών της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού. Σύμφωνα μάλιστα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι κατασχέσεις γίνονται για οφειλές πάνω από 500 ευρώ.

Ετσι, μέσα στην πανδημία η ΕΥΔΑΠ ΑΕ εξακολουθεί να κόβει το νερό στα λαϊκά νοικοκυριά, ακόμα και για χρέη 100 ευρώ! Στην προσπάθεια να πετύχει μεγάλη κερδοφορία, στερεί ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση, αλλά και απαραίτητο για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των νοικοκυριών αυτών και όσων έχουν επαφές μαζί τους.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% οι πλημμυροπαθείς

Eurokinissi

Εκατοντάδες άνθρωποι που επλήγησαν από το κύμα της κακοκαιρίας «Ιανός», στην Καρδίτσα και αλλού, βρίσκονται ακόμα στο «περίμενε» για τις όποιες αποζημιώσεις, μέτρα ανακούφισης και αντιπλημμυρικά έργα που τους είχαν υποσχεθεί τα κυβερνητικά στελέχη που «παρέλασαν» εκείνες τις μέρες από την περιοχή. Ενδεικτικά, πέρα από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής και οι οποίες καλύπτουν ένα ελάχιστο μέρος της ζημιάς που υπέστησαν σπίτια, καταστήματα και χωράφια, μέχρι και σήμερα υπάρχουν 1.550 εκκρεμείς αιτήσεις ανθρώπων που έπαθαν ζημιές σε αποθήκες, υπόγεια, γκαράζ κ.λπ., που συνεχίζουν να παραμένουν εκτός διαδικασίας αποζημίωσης. Ταυτόχρονα, οι πληγέντες βλέπουν ότι ακόμα και τα λίγα - αυτονόητα - που πήραν έχουν έρθει μέσα από σκληρό αγώνα και συλλογική διεκδίκηση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Εκτορας Γάζος, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν, πως η δημοτική αρχή (στηρίζεται από τη ΝΔ), παρά το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο κάνει λόγο για αποζημιώσεις στο 100% και για αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στο δήμο, στην πράξη κωλυσιεργεί, έχει ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουν οι πληγέντες.

Πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε τις συναντήσεις σε άτυπα συντονιστικά τα οποία έστηναν μεταξύ τους οι συμπολιτευόμενοι σε επίπεδο δήμου, αλλά και Περιφέρειας και κυβέρνησης, για να μπορέσουν να περάσουν στους πολίτες πως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αλλά δεν μπορούμε τελικά να τα καταφέρουμε όλα αυτά».

Στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι η δημοτική αρχή στην πράξη δεν παλεύει το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100%, ενώ ταυτόχρονα ήταν ανύπαρκτη η συνδρομή του δήμου και του κράτους στις αποκαταστάσεις όχι μόνο στους δρόμους - και αυτές ακόμα καθυστερημένα τις έκανε - αλλά κυρίως σε σπίτια, καταστήματα και χωράφια, που τα καθάρισαν όλα μόνοι τους οι πολίτες. Και σαν να μην έφτανε αυτή η στάση, ο δήμαρχος μιλά για «ακραίους» και για «κομματικά υποκινούμενους» όταν αναφέρεται στις επιτροπές πληγέντων που δημιουργήθηκαν στις συνοικίες της Καρδίτσας.

Ακόμα, μια σειρά από αποφάσεις που αφορούσαν τη διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών στο δήμο, κ.λπ., δεν εφαρμόζονται στην πράξη, αφού στη σχετική συζήτηση για τα δημοτικά τέλη δεν υπάρχει διεκδίκηση για την ελάφρυνση των πληγέντων και τη διαγραφή των δημοτικών τελών.

Παράλληλα, απέναντι στο ζωτικής ανάγκης αίτημα να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, υπάρχει τρομακτική καθυστέρηση, γίνονται απλά κάποια «μπαλώματα». Αντίστοιχα, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στο δήμο.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, που είναι πανομοιότυπη σε όσες περιοχές της χώρας βιώνουν τις συνέπειες τέτοιων καταστροφών, αυτό που προκύπτει ως ανάγκη για τους κατοίκους ώστε να ορθοποδήσουν, να αποζημιωθούν για το 100% των καταστροφών και να προστατέψουν τη ζωή τους, είναι η συλλογική διεκδίκηση και δράση, η οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς και ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας εκείνος που θα βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία, την ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το στηρίζουν.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Η Περιφέρεια προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Τα πανηγύρια της περιφερειακής αρχής Κρήτης για την εκ των υστέρων εξαγγελία μελετών οριοθέτησης χειμάρρων και ρεμάτων καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Μετά τις μεγάλες καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία, έρχεται η περιφερειακή αρχή να εξαγγείλει ''50 μελέτες για την οριοθέτηση χειμάρρων και ρεμάτων στην Κρήτη''. Αντί για την επιβαλλόμενη ντροπή για τις παραλείψεις που κόστισαν το βιος των κατοίκων, πανηγυρίζει για τον - εκ των υστέρων - σχεδιασμό και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα που χάνεται στο απώτερο μέλλον, για την επόμενη δεκαετία, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξαναζήσουμε βιβλικές καταστροφές.

Περισσεύει η πρόκληση απέναντι στον κόσμο που υποφέρει από τις καταστροφές, όταν ουσιαστικά αποδεικνύεται η άγνοια από την Περιφέρεια των ελλείψεων και των αναγκών, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οταν μιλούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών, την επούλωση των πληγών που οι ίδιοι άνοιξαν, τη στιγμή που ψεύτικα διαβεβαίωναν ότι οι υποδομές είναι επαρκείς για να ανταποκριθούν σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Είναι υποκρισία να ισχυρίζεται η περιφερειακή αρχή ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τα ρέματα ''σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα'' από τότε που έχει την αρμοδιότητα. Προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της, όπως και η κυβέρνηση και οι δήμοι, που ανάλογα με την περίπτωση παίζουν το παιχνίδι του ''αναρμόδιου'', μεταθέτοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και δίνοντας προτεραιότητα στην εξασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ χρόνια τώρα, κατ' επανάληψη, προειδοποίησαν για τις εγκληματικές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Πρόβαλαν την επιτακτική ανάγκη για γενναία κρατική χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής - αντισεισμικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αυτές οι παρεμβάσεις μας, όπως συνολικά οι παρεμβάσεις μας για τα ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, αντιμετωπίζονται πάντα από την πλειοψηφία ως "ενοχλητικές", γιατί αποκαλύπτουν τις προτεραιότητες της πολιτικής κυβέρνησης - Περιφέρειας.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, πρέπει να εκμεταλλευτούν την πείρα τους από τις προηγούμενες καταστροφές και να οργανώσουν την πάλη τους και τις διεκδικήσεις τους, για να μην ξαναζήσει η Κρήτη παρόμοια καταστροφή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ