ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις απολυμένων μεταλλεργατών

Την άμεση απελευθέρωσή τους ζητά το ΠΑΜΕ

Τούρκοι μεταλλεργάτες σε κινητοποίηση κόντρα στην κρατική καταστολή
Τούρκοι μεταλλεργάτες σε κινητοποίηση κόντρα στην κρατική καταστολή
Σε νέα επίδειξη πυγμής κατά των εργαζομένων προχώρησε η κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια περίοδο που εντός και εκτός συνόρων «δίνει ρέστα» για την υπεράσπιση των συμφερόντων του τουρκικού μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, ενώ κάθε βδομάδα ανακοινώνει σειρά νέων μέτρων στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών, η κυβέρνηση διέταξε χτες τη σύλληψη δεκάδων απολυμένων μεταλλεργατών που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Γκεμπζέ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο να προχωρήσουν οργανωμένα σε διαμαρτυρία στην Αγκυρα, επειδή όχι μόνο βρέθηκαν στο δρόμο αλλά ούτε και πήραν αποζημιώσεις.

Οι εργάτες προέρχονταν από τα εργοστάσια «Systemair HSK», «Ozer Elektrik» και «Baldur» και επρόκειτο να προχωρήσουν στην κινητοποίηση μαζί με το συνδικάτο τους, το Συνδικάτο Μετάλλου «Birlesik Metal Is». Αστυνομικές δυνάμεις τους περικύκλωσαν και προχώρησαν σε συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, Αλί Ριζα Κουσμάνογλου, όπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Στο σχετικό του μήνυμα το ΠΑΜΕ «καταδίκασε τις συλλήψεις και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων».

ΠΑΜΕ
Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού

Την 29η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, το ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, η εργατική τάξη της Ελλάδας «επιβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού και στον ηρωικό αγώνα του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Οι πρόσφατες επικίνδυνες εξελίξεις με τις νέες παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, και ειδικά το νέο αμερικανικό σχέδιο, διατηρούν και θωρακίζουν την ισραηλινή κατοχή, παραχωρούν την Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, προχωρούν στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, διατηρούν τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Τα αγωνιστικά συνδικάτα της Ελλάδας καταδικάζουμε την πολιτική του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, που με τη στήριξη που λαμβάνει από τις λυκοσυμμαχίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις, κατέχει και καταπατεί τα παλαιστινιακά εδάφη, σκορπώντας τον θάνατο εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Διεκδικούμε:

-- Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

-- Τη δημιουργία ενιαίου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

-- Την επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

-- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ζήτω ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού!».

ΧΙΛΗ
Απεργία διαρκείας των γιατρών του δημόσιου τομέα

Σε απεργία διαρκείας έχουν κατέβει από τη Δευτέρα οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα Υγείας της Χιλής, καταγγέλλοντας την αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα για την κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας στην οποία βρίσκονται, για τις συνθήκες δουλειάς, την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, την ελλιπή χρηματοδότηση της Υγείας, τη μη τήρηση υποσχέσεων για εισοδηματική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας. Οπως καταγγέλλουν οι ενώσεις των γιατρών και η Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων Υγείας (Fenats), 30.000 υγειονομικοί έχουν από το Μάρτη νοσήσει από τον κορονοϊό και κάποιοι έχουν πεθάνει, ενώ όποιες απόπειρες για συναντήσεις με κυβερνητικούς υπουργούς έγιναν απέβησαν άκαρπες.

Στη Χιλή τα κρούσματα της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τις 534.000 και οι νεκροί τις 15.130, ενώ εντείνονται η φτώχεια, η ανεργία και η ανέχεια, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την COVID-19.

Την ίδια ώρα, η Χιλή διέρχεται μετά το δημοψήφισμα της 25ης Οκτώβρη - που με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε την αλλαγή του Συντάγματος με πολλά στοιχεία από τη χούντα του Πινοτσέτ - μια περίοδο λαϊκών διαθέσεων για αλλαγές, για τερματισμό της βάρβαρης καταστολής από τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία (καραμπινιέροι), δημοκρατικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες που δεν θα μπλοκαριστούν ξανά από τις αστικές δυνάμεις. Ετσι έχει ξεκινήσει η επιλογή των αντιπροσώπων της συνταγματικής συνέλευσης που αφού ψηφιστούν θα γίνει τον Απρίλη του 2022 η έγκριση του νέου Συντάγματος.

Ακόμα, την έντονη αντίδραση προκαλεί η κίνηση της κυβέρνησης Πινιέρα να αποσύρει διάταξη που επέτρεπε στους εργαζόμενους σε περιόδους μεγάλης οικονομικής δυσκολίας να αποσύρουν το 10% από τις καταβολές τους σε ασφαλιστικά - επικουρικά ταμεία (κάτι σαν το εφάπαξ την περίοδο της συνταξιοδότησης), προκειμένου κάπως να βοηθηθούν. Συνδικαλιστικές ενώσεις καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το μέτρο γιατί οι αντιδράσεις θα διευρυνθούν.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σταθερά στο επίκεντρο η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «δημιουργήσουν χάος» στην Ασία κατήγγειλε η Κίνα, που μέσω της πρεσβείας της στη Μανίλα αντέδρασε σε επίσκεψη που έκανε στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

Στη σχετική της παρέμβαση, η κινεζική πρεσβεία σχολίασε ότι «η επίσκεψη (σ.σ. του Αμερικανού αξιωματούχου) στην περιοχή δεν έγινε με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιφέρεια, αλλά τη δημιουργία χάους για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων των ΗΠΑ». Κάλεσε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να υποκινεί συγκρούσεις» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) και «να κάνει ανεύθυνα σχόλια για τα ζητήματα της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ, που αποτελούν ξεκάθαρα εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας». Πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα αποδεικνύουν πως οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση» της περιοχής και χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «τον πιο επικίνδυνο εξωτερικό παράγοντα» στη ΝΚΘ.

Κατά τη διάρκεια διαφόρων επαφών που είχε στη Μανίλα, ο Ο' Μπράιεν διαβεβαίωσε χώρες της περιοχής, όπως οι Φιλιππίνες αλλά και το Βιετνάμ, ότι οι ΗΠΑ «σας καλύπτουμε», επαναλαμβάνοντας πως η χώρα του παραμένει «δεσμευμένη» και στην προάσπιση της ασφάλειας της Ταϊβάν. Μάλιστα, ο Ο' Μπράιεν «προειδοποίησε» την Κίνα ότι θα βρει «σθεναρή αντίδραση» εάν χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για την «αντιμετώπιση» της Ταϊβάν.

Οι ισορροπίες σε Ασία - Ειρηνικό βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο Τόκιο, με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, με ατζέντα μεταξύ άλλων και το διμερή συντονισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την επανάληψη επιχειρηματικών και οικονομικών επαφών. Για παράδειγμα, υπογράφτηκε συμφωνία για την επανέναρξη επιχειρηματικών ταξιδιών, για τα οποία ο Μοτέγκι εξέφρασε την προσδοκία ότι «θα αναζωογονήσουν τις οικονομίες Ιαπωνίας και Κίνας και θα προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση». Ασφαλώς, στις επαφές εμφανίστηκαν και οι διμερείς διαφορές, όπως αυτές για την κυριαρχία στα Ντιαογιού / Σενκάκου. Ο μεν Μοτέγκι είπε ότι παρουσίασε «τη θέση της Ιαπωνίας και ζήτησε αποφασιστικά θετική δράση από την κινεζική πλευρά. Επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση του διαλόγου». Ο Γι επανέλαβε την πρόθεση του Πεκίνου «να διαφυλαχτεί η κυριαρχία της Κίνας» στα νησιά, επιμένοντας ότι αυτά αποτελούν τμήμα της εδαφικής επικράτειας εδώ και αιώνες.

Θυμίζουμε πάντως ότι η Ιαπωνία πρόσφατα συνυπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα και άλλες 13 χώρες από Ασία - Ειρηνικό, πλην ΗΠΑ και Ρωσίας.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δεκάδες τραυματίες από επίθεση σε διαδήλωση

Στυγνή βία σε βάρος εκατοντάδων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την πρόσφατη ισοπέδωση χωριού στη βόρεια Κοιλάδα του Ιορδάνη άσκησαν, χτες το απόγευμα, δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό από σφαίρες καουτσούκ τουλάχιστον 21 διαδηλωτών και φωτορεπόρτερ.

Η κινητοποίηση έγινε στο Χιρμπέτ Χούμσα αλ Φάουκα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ισοπεδώθηκε από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στις αρχές του μήνα.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι περίπου το 30% της Δυτικής Οχθης και από το 1967 είναι κατεχόμενη από τον ισραηλινό στρατό που επέτρεψε την εγκατάσταση τουλάχιστον 11.000 εποίκων στο πλαίσιο καταπάτησης της παλαιστινιακής γης.

ΣΥΡΙΑ
Βομβιστικές επιθέσεις σε Αλ Μπαμπ και Αφρίν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η χτεσινή έκρηξη βόμβας στην πόλη Αλ Μπαμπ της βορειοδυτικής Συρίας και οι προχτεσινοβραδινές αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF και φιλότουρκων τζιχαντιστών «υπενθύμισαν» τη συνέχιση του πολυετούς πολέμου στη Συρία.

Η έκρηξη στην πόλη Αλ Μπαμπ της επαρχίας Χαλέπι σημειώθηκε χτες μεσημέρι, όταν ανατινάχθηκε ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Το ισχυρό ωστικό κύμα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 20.

Εως το απόγευμα καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Ωστόσο, η πόλη τελεί ουσιαστικά υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού. Συχνά Κούρδοι και Αραβες μαχητές εξαπολύουν βομβιστικές ενέργειες κοντά σε θέσεις φιλότουρκων τζιχαντιστών ή τουρκικών στρατευμάτων επιδιώκοντας την απομάκρυνση των δυνάμεων κατοχής.

Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στην κουρδική πόλη Αφρίν, που επίσης τελεί υπό τουρκική κατοχή. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 17.

Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Δευτέρας) σημειώθηκαν στην πόλη Αϊν Ισσα της Βόρειας Συρίας σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και φιλότουρκους τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι έχασαν τουλάχιστον 11 ενόπλους, ενώ απώλειες υπέστησαν και οι δυνάμεις των Κούρδων μολονότι δεν έγινε γνωστός ο ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ