Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σταθερά στο επίκεντρο η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «δημιουργήσουν χάος» στην Ασία κατήγγειλε η Κίνα, που μέσω της πρεσβείας της στη Μανίλα αντέδρασε σε επίσκεψη που έκανε στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

Στη σχετική της παρέμβαση, η κινεζική πρεσβεία σχολίασε ότι «η επίσκεψη (σ.σ. του Αμερικανού αξιωματούχου) στην περιοχή δεν έγινε με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιφέρεια, αλλά τη δημιουργία χάους για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων των ΗΠΑ». Κάλεσε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να υποκινεί συγκρούσεις» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) και «να κάνει ανεύθυνα σχόλια για τα ζητήματα της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ, που αποτελούν ξεκάθαρα εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας». Πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα αποδεικνύουν πως οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση» της περιοχής και χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «τον πιο επικίνδυνο εξωτερικό παράγοντα» στη ΝΚΘ.

Κατά τη διάρκεια διαφόρων επαφών που είχε στη Μανίλα, ο Ο' Μπράιεν διαβεβαίωσε χώρες της περιοχής, όπως οι Φιλιππίνες αλλά και το Βιετνάμ, ότι οι ΗΠΑ «σας καλύπτουμε», επαναλαμβάνοντας πως η χώρα του παραμένει «δεσμευμένη» και στην προάσπιση της ασφάλειας της Ταϊβάν. Μάλιστα, ο Ο' Μπράιεν «προειδοποίησε» την Κίνα ότι θα βρει «σθεναρή αντίδραση» εάν χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για την «αντιμετώπιση» της Ταϊβάν.

Οι ισορροπίες σε Ασία - Ειρηνικό βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο Τόκιο, με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, με ατζέντα μεταξύ άλλων και το διμερή συντονισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την επανάληψη επιχειρηματικών και οικονομικών επαφών. Για παράδειγμα, υπογράφτηκε συμφωνία για την επανέναρξη επιχειρηματικών ταξιδιών, για τα οποία ο Μοτέγκι εξέφρασε την προσδοκία ότι «θα αναζωογονήσουν τις οικονομίες Ιαπωνίας και Κίνας και θα προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση». Ασφαλώς, στις επαφές εμφανίστηκαν και οι διμερείς διαφορές, όπως αυτές για την κυριαρχία στα Ντιαογιού / Σενκάκου. Ο μεν Μοτέγκι είπε ότι παρουσίασε «τη θέση της Ιαπωνίας και ζήτησε αποφασιστικά θετική δράση από την κινεζική πλευρά. Επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση του διαλόγου». Ο Γι επανέλαβε την πρόθεση του Πεκίνου «να διαφυλαχτεί η κυριαρχία της Κίνας» στα νησιά, επιμένοντας ότι αυτά αποτελούν τμήμα της εδαφικής επικράτειας εδώ και αιώνες.

Θυμίζουμε πάντως ότι η Ιαπωνία πρόσφατα συνυπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα και άλλες 13 χώρες από Ασία - Ειρηνικό, πλην ΗΠΑ και Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ