ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
Σελ. /20
ΑΘΗΝΑ
Στο υπουργείο Εργασίας παραδόθηκε το απεργιακό μήνυμα

Μαχητική παρέμβαση συνδικαλιστών με τα αιτήματα προστασίας της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού φτάνει στο υπουργείο Εργασίας
Η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού φτάνει στο υπουργείο Εργασίας
Το απεργιακό μήνυμα στάλθηκε. Τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των εργατικών δικαιωμάτων ακούστηκαν δυνατά χτες το πρωί και έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, στη συμβολική παρέμβαση που έκαναν συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες, Σωματεία και το ΕΚΑ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κρατώντας τα πανό και τις σημαίες των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, βροντοφώναξαν αυτό που σήμερα σε συνθήκες πανδημίας προβάλλει ως η μέγιστη κοινωνική ανάγκη και επιταγή: «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» και «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές»!

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν το γεγονός ότι, για μια φορά ακόμα, ο υπουργός Εργασίας ήταν άφαντος, παρότι τα συνδικάτα είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του, αλλά προτιμά την ...«ανοιχτή ακρόαση» με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αντί αυτού, οι συνδικαλιστές βρέθηκαν μέσα σε έναν κλοιό πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων, με την αστυνομοκρατία να είναι έντονη και προκλητική από το πρωί. Σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν διασκορπισμένες παντού, ενώ σε θέσεις μάχης στην Κλαυθμώνος, στην Παλιά Βουλή και στο Σύνταγμα βρίσκονταν τα οχήματα «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. («αύρες»), με τους αστυνομικούς να μοιάζουν περισσότεροι από ό,τι οι κάτοικοι. Δίκυκλα της ΔΙ.ΑΣ. διεξήγαγαν περιπολίες για τον εντοπισμό «συναθροίσεων», ενώ αστυνομικοί με στολή και με πολιτικά πραγματοποιούσαν ελέγχους σε διάφορα σημεία του κέντρου για να αποσοβήσουν συγκεντρώσεις απεργών.


Ενα κλίμα «σιωπητηρίου» που έσπασε από τα συνθήματα και την παρέμβαση στο υπουργείο, ενώ με ενθουσιασμό έγινε δεκτή από τους συνδικαλιστές η μηχανοκίνητη πορεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού όταν έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας. Με ντουντούκες, σημαίες, κορναρίσματα, μετέφεραν τον απεργιακό τόνο και το αγωνιστικό μήνυμα με τις διεκδικήσεις τους (βλ. σχετικό θέμα).

«Το όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης δεν θα περάσει», σχολίασε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του ΕΚΑ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας: «Το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, να μην τολμήσει να το καταθέσει».

«Η σημερινή απεργία είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που είναι μπροστά μας», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. «Είναι απάντηση στο έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει για ψήφιση. Απάντησε σε μια κυβέρνηση που σχεδιάζει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες. Είναι αγωνιστική απάντηση στην έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις τεράστιες ελλείψεις και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι ταυτόχρονα απάντηση στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης που επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Απάντηση στη βία και στην καταστολή. Αν νομίζει η κυβέρνηση πως έτσι θα σταματήσει τους αγώνες είναι βαθιά νυχτωμένη. Δεν μπορούν να μας φιμώσουν ούτε να σταματήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης».

«Είμαστε εδώ για να μην πληρώσει τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας πάλι ο λαός», τόνισε στον χαιρετισμό της η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ, που αναφερόμενη στο σχέδιο «Πισσαρίδη» σημείωσε ότι εκτός των άλλων «εμπορευματοποιεί παραπέρα την Υγεία και την Παιδεία, ενισχύει τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα, ιδιωτικοποιεί την Κοινωνική Ασφάλιση. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα Δημόσιο στην υπηρεσία του λαού...».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σημειώνοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα εργασιακά δικαιώματα.

Στο πλευρό των συνδικάτων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες τους.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Στο πόδι» για να μπει «lockdown» στην αντιλαϊκή πολιτική

Στον ΟΤΕ Φοίνικα
Στον ΟΤΕ Φοίνικα
Με τη συμβολική κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κορυφώθηκαν οι παρεμβάσεις των εργατικών συνδικάτων και σωματείων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας.

Μετά τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας που δόθηκε από τα χαράματα στους χώρους δουλειάς, ομάδες εργαζομένων από μια σειρά κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, σπάζοντας για άλλη μια φορά την πολιτική των απαγορεύσεων.

Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ΥΜΑΘ, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, και με τα πανό, τις πικέτες και τις σημαίες των σωματείων, φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν μαχητικά ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση - εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, θα συνεχίσουν τον αγώνα για να επιβληθεί «Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας».

Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μεταφοράς, άμεση ενίσχυση του δημόσιου τομέα της Υγείας με μαζικές προσλήψεις, και επίταξη τώρα, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, και ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Από την παρέμβαση στο ΥΜΑΘ
Από την παρέμβαση στο ΥΜΑΘ
Η μάχη είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα:

Οι υγειονομικοί συμμετείχαν στην απεργία με συμβολικές συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων (Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, «Παπανικολάου», «Αγ. Δημήτριος») και άλλες παρεμβάσεις.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων βρέθηκε στις πύλες του εργοταξίου επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία», αλλά και στα εργοτάξια του μετρό δίνοντας με επιτυχία τη μάχη για μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Στο Εμπόριο έγινε συμβολική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» στο Βαρδάρη, αφού στο συγκεκριμένο κατάστημα, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται 11 κρούσματα, ενώ συνολικά στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης αυτήν την περίοδο περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Με καθολική συμμετοχή δόθηκε η απεργιακή μάχη στην επιχείρηση «ΧΑΡΤΕΛ - ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ» στη Σίνδο, όπου οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά, μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν οι ίδιοι την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας 13.00 - 15.00 και 15.00 - 17.00.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης στις επιχειρήσεις μετάλλου ΣΙΔΕΝΟΡ και «ΠΥΡΑΜΙΣ», σε φαρμακαποθήκες, σε βιομηχανίες τροφίμων, ξύλου («Almeco»), στην επιχείρηση «ΔΙΟΝ ΑΒΕΤΕ», όπου το Σωματείο κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της εργοδοσίας για διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό.

Ακόμη, στον ΟΤΕ στην περιοχή του Φοίνικα και στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Καρόλου Ντηλ, στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, στις υπηρεσίες και στα αμαξοστάσια των δήμων.

Στο πλαίσιο της απεργίας, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών από τις πέντε ΕΛΜΕ, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα αναπληρωτών πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Νάουσα, με σχεδόν καθολική συμμετοχή δόθηκε η μάχη της απεργίας στα κλωστήρια «Βαρβαρέσος», όπου τα χρωστούμενα δεδουλευμένα φτάνουν τους 2,5 μήνες.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΣΕΠΕ, απαιτώντας να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, καθώς και στο δημαρχείο και στη διεύθυνση εκπαίδευσης.

Στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε κατάστημα «Μασούτης» και στο νοσοκομείο.

Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε Βέροια, Γιαννιτσά, και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στην Αλεξανδρούπολη, αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από σωματεία στη ΒΙΠΕ, σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, το αμαξοστάσιο του δήμου και τον ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης. Στον ΟΑΕΔ της πόλης πραγματοποίησαν επίσης συμβολική κινητοποίηση συνδικάτα της Καβάλας, ενώ συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στα Νοσοκομεία Δράμας και Κομοτηνής. Στην Κομοτηνή ακολούθησε παρέμβαση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε σούπερ μάρκετ με το κάλεσμα στην τρίωρη στάση εργασίας.

Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης προχώρησε σε συμβολικές δράσεις με πανό και ανακοινώσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Στη Δυτική Μακεδονία

Παρεμβάσεις και συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς στην Κοζάνη: Στο εργοτάξιο του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V», σε σούπερ μάρκετ αλλά και στο δημαρχείο. Η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας προχώρησε σε συμβολική συγκέντρωση στην πύλη του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στο ΚΥ Σιάτιστας, αλλά και στην πύλη του «Μποδοσάκειου» Πτολεμαΐδας.

Στις πύλες των Νοσοκομείων Γρεβενών και Καστοριάς πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συμβολικές συγκεντρώσεις, όπου αναδείχθηκαν οι διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενώ στη Φλώρινα, μέλη σωματείων έκαναν εξόρμηση στο κέντρο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ