ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Επαφές για συνεργασία, αλλά και διαφωνίες που παραμένουν

Behrouz MEHRI

Μια σταθερή σχέση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας είναι σημαντική όχι μόνο για τις ίδιες αλλά συνολικά για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και τη διεθνή κοινότητα, σημείωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Τόκιο. Ο Σούγκα μάλιστα εξέφρασε την προθυμία «να εκπληρώσουμε μαζί τις ευθύνες μας».

Εκτός από την επανάληψη διμερών επιχειρηματικών ταξιδιών, που λόγω των περιοριστικών μέτρων είχαν ανασταλεί ευρέως, κατά τις επαφές Γι στο Τόκιο οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ενέργεια, η Υγεία αλλά και το ψηφιακό εμπόριο, συνολικότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ο Γι μετέφερε μεταξύ άλλων και μήνυμα του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ με προσδοκία ανάπτυξης «θετικών διμερών σχέσεων» σε όλους τους τομείς. Εκτίμησε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί συνολικά, μέσω διαλόγου υψηλού επιπέδου και αμοιβαίων προσπαθειών, και ότι η Κίνα επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία σε μεγάλο εύρος θεμάτων.

Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές, μεταξύ άλλων και εδαφικές, όπως για την κυριαρχία των νησιών Σενκάκου (στα Ιαπωνικά) ή Ντιαογιού (στα Κινεζικά). Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε προχτές ότι η κυβέρνησή του επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο για είσοδο κινεζικών πλοίων πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, για 306η φορά φέτος. «Ζητήσαμε το Πεκίνο να προχωρήσει με θετικά βήματα», είπε και συμπλήρωσε πως και ο Κινέζος ΥΠΕΞ κατά τις επαφές του εξέφρασε ελπίδα για «μια θετική ατμόσφαιρα στην Ιαπωνία και εποικοδομητικούς ρόλους στην περιοχή». Συμφώνησαν δε να μεριμνήσουν ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων γύρω από τα Σενκάκου - Ντιαογιού.

Μετά το Τόκιο ο Γι ξεκίνησε επαφές στη Νότια Κορέα, έναν ακόμα στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκε αν το Πεκίνο προσπαθεί να πιέσει τη Σεούλ να «διαλέξει πλευρά» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, εκείνος απάντησε: «Η Αμερική δεν είναι το μόνο έθνος στον κόσμο. Υπάρχουν 190 χώρες και καθεμιά αντιστοιχεί σε κυρίαρχο έθνος. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Κίνα και η Νότια Κορέα, που είναι στενοί γείτονες και ως τέτοιοι θα έπρεπε να ανταλλάσσουν επισκέψεις πιο συχνά».

ΗΠΑ
Προεδρική χάρη Τραμπ στον Μάικλ Φλιν

Ενώ ο Μπάιντεν συνεχίζει τις επαφές για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αίσθηση αλλά όχι έκπληξη προκάλεσε χτες η απόφαση του Αμερικανού απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και στενό συνεργάτη του, Μάικλ Φλιν, που εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης μετά την παραδοχή της ενοχής του δύο φορές για ψευδορκία σε πράκτορες του FBI, σε σχέση με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους την περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Το ίδιο διάστημα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα αρχίσει μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις τις απόρρητες ενημερώσεις από τις μυστικές υπηρεσίες τη Δευτέρα, συνεχίζει τα διαγγέλματα για την «ενότητα του βαθιά διχασμένου αμερικανικού λαού». Αφορμή έδωσε χτες η γιορτή των Ευχαριστιών. Ο Μπάιντεν τόνισε πως θα εντείνει τη μάχη κατά της πανδημίας, επισημαίνοντας πως «ο πόλεμος είναι με τον Covid-19 και όχι με τους Αμερικανούς. Είμαστε σε πόλεμο με πανδημία, όχι μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, δίνουν και παίρνουν τα ονόματα για άλλες θέσεις του νέου υπουργικού συμβουλίου, που δεν έχουν ακόμη επίσημα ανακοινωθεί, με πρώτα τα πόστα του υπουργού Αμυνας και του επικεφαλής της CIA. Επικρατέστερη για τη θέση της υπουργού Αμυνας παραμένει η πρώην υφυπουργός Αμυντικής Πολιτικής, Μισέλ Φλορνόι, που θεωρείται βετεράνος σε θέματα «εθνικής ασφάλειας». Ωστόσο επικρίνεται από άλλα στελέχη των Δημοκρατικών για θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς υπέρ της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας. Ο Μπάιντεν και η Φλορνόι έχουν διαφωνήσει στο παρελθόν μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, με την τελευταία να υποστηρίζει το 2009 την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ ο τότε αντιπρόεδρος ήταν αντίθετος στην παράταση της αποστολής των Αμερικανών στρατιωτών.

Για τη θέση του αρχηγού της CIA ο Μπάιντεν φαίνεται πως εξετάζει μεταξύ άλλων την πιθανότητα να διορίσει τον Τομ Ντόνιλον, έναν βετεράνο διπλωμάτη, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας επί Προέδρου Ομπάμα, και τον Μάικλ Μορέλ, άλλοτε υποδιευθυντή της CIA και υπηρεσιακό διευθυντή της υπό τον Ομπάμα.

Νεκρός Αμερικανός πράκτορας

Νωρίτερα χτες ανακοινώθηκε ότι πράκτορας της CIA που συμμετείχε σε αποστολή στη Σομαλία υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη, όταν βρισκόταν σε «υπηρεσία» στο Κέρας της Αφρικής το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που υπάγονται στο Πολεμικό Ναυτικό (Navy SEALs), που εργαζόταν πλέον στην υπηρεσία κατασκοπείας. Τα στοιχεία του δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Το CNN θεωρεί πως είναι ο 136ος πράκτορας της CIA που σκοτώθηκε ενώ δρούσε για την υπηρεσία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ρεκόρ 300 ετών στη μείωση του ΑΕΠ!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ των τελευταίων 300 χρόνων παραδέχτηκε, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, επικαλούμενος τον συνδυασμό των «τριγμών» που προκαλούν στην οικονομία οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας και η διαδικασία ολοκλήρωσης της αποχώρησης από την ΕΕ στο τέλος Δεκέμβρη.

Ξεκαθάρισε πως η σημαντική μείωση του ΑΕΠ της χώρας που μετριέται πλέον στο 11,3% αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια μέχρι να αρχίσει σταδιακά «η ανάκαμψη».

Το ίδιο 24ωρο, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», επικαλούμενη απόρρητη κυβερνητική έκθεση, αποκαλύπτει πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή μια συμφωνία για ομαλές εμπορικές σχέσεις με χώρες της ΕΕ.

Δεν αποκλείουν ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής (αλλά και έλλειψης εκσυγχρονισμού αντιπλημμυρικών έργων...) κοινωνικές ταραχές και ελλείψεις τροφίμων και βασικών ειδών, γιατί τα αποθέματα που υπήρχαν ενόψει Brexit άρχισαν να εξαντλούνται λόγω πανδημίας...

Οι προειδοποιήσεις της προέδρου της Κομισιόν

Σε κάθε περίπτωση, το Λονδίνο συνεχίζει τα σκληρά παζάρια με την ΕΕ. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, δεν απέκλεισε να καταλήξουν σε συμφωνία εάν τηρηθεί, όπως είπε, μία «εποικοδομητική στάση και καλή πίστη από όλες τις πλευρές». «Είναι προτιμότερο» να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, τόνισε μιλώντας στον σταθμό LBC.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι τυχόν διμερής εμπορική συμφωνία δεν θα πρέπει να πλήξει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Η ίδια επέμεινε στην ανάγκη πρόβλεψης στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας ενός μηχανισμού αντιμέτρων για την περίπτωση που η ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκατέλειπαν τους κοινούς κανόνες που θα έχουν συμφωνήσει. «Καλή είναι η εμπιστοσύνη, αλλά ο νόμος καλύτερος», πρόσθεσε με νόημα.

Σε αυτό το πλέγμα σκληρών παζαριών παρενέβη και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να δει «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου).


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ποινές ισόβιας κάθειρξης σε κάποιους από τους σχεδόν 500 κατηγορουμένους επιβλήθηκαν χτες, σε μία ακόμα δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία το 2016. Στους κατηγορούμενους αυτής της δίκης περιλαμβάνονταν υψηλόβαθμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και ειδικότερα από τη βάση στο Ιντσιρλίκ, που συνολικότερα αποτέλεσε σημαντική βάση όσων προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στους 32.000 από 28.000 αυξάνονται οι υπό απόλυση εργαζόμενοι των θεματικών πάρκων της Ντίσνεϊ στις ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε χτες, οι απολύσεις θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2021.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Συνολικά πρόστιμα ύψους 60,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία «Teva» και στη σκανδιναβική φαρμακοβιομηχανία «Cephalon» επέβαλε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή καθυστέρησαν την κυκλοφορία ή απέκρυπταν από τις αγορές φθηνά ηρεμιστικά χάπια, προκειμένου να προωθήσουν αντίστοιχα, ακριβότερα, των οποίων οι πατέντες δεν είχαν λήξει.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Πέθανε χτες από κορονοϊό σε ηλικία 84 ετών ο πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν, Σάντεκ αλ Μάχντι, που είχε ανατραπεί το 1989 από τον πρώην δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασάρ. Ηταν εγγονός του Αμπντελ Ραχμάν αλ Μάχντι, ιδρυτή του κόμματος Ούμα και δισέγγονος του Μοχάμαντ Αχμαντ, ηγέτη της εξέγερσης από το 1881 έως το 1885 εναντίον της αγγλο-αιγυπτιακής κυριαρχίας, που πολλοί θεωρούν ουσιαστικά τον ιδρυτή του σημερινού κράτους του Σουδάν.

ΝΤΟΥΜΠΑΙ.-- Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους «Flydubai» ξεκίνησε χτες τις απευθείας πτήσεις από το Ντουμπάι στο Τελ Αβίβ, δύο μήνες μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετέβη στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να υποδεχτεί την πτήση.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η Αυστραλοβρετανίδα ακαδημαϊκός και ειδική επί των ισλαμικών σπουδών Κάιλι Μουρ Γκίλμπερτ, που καταδικάστηκε πριν δύο χρόνια στο Ιράν για «κατασκοπεία» υπέρ του Ισραήλ, εξέφρασε χτες τη χαρά της μετά την προχτεσινοβραδινή απελευθέρωσή της με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος σε τρεις Ιρανούς που εξέτιαν ποινές κάθειρξης στο εξωτερικό.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Δεκάδες εργάτες εγκλωβισμένοι σε ορυχείο

ΧΑΡΑΡΕ.--

Μάχη για τον απεγκλωβισμό τουλάχιστον 40 μεταλλωρύχων που εργάζονταν σε παράνομο ορυχείο στην πόλη Μπιντούρα της Ζιμπάμπουε καταβάλλουν σωστικά συνεργεία μέσα στο τελευταίο 48ωρο.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, το ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ενώ οι άτυχοι εργάτες δούλευαν μέσα στο εγκαταλειμμένο χρυσωρυχείο Ran Gold Mine τη στιγμή της κατολίσθησης. Εξι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν.

Η Ζιμπάμπουε έχει υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό, πλατίνα, διαμάντια, άνθρακα και χαλκό. Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα αυτή, στην οποία μόνο ο χρυσός συνιστά το 60% των εξαγωγών της. Λόγω ανεργίας και φτώχειας, πολλοί άνδρες επιβιώνουν δουλεύοντας σε εγκαταλειμμένα ορυχεία ή διεισδύοντας παράνομα σε ορυχεία που εξακολουθούν να τελούν υπό εκμετάλλευση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Τον Φλεβάρη του 2019 τουλάχιστον 24 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοιες συνθήκες, ενώ δούλευαν σε σήραγγες εγκαταλειμμένου ορυχείου που πλημμύρισε έπειτα από καταιγίδες στο κεντρικό τμήμα της Ζιμπάμπουε. Τον Μάη της ίδιας χρονιάς, άλλοι εννέα έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις σε χρυσωρυχείο στη βόρεια πόλη Μαζόουε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ