ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
Σελ. /20
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ισχυρό απεργιακό μήνυμα: Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Η πετυχημένη απεργία μέσα σε συνθήκες πανδημίας έδωσε απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, στην επιχείρηση να περάσουν η τρομοκρατία και η απαισιοδοξία

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, αλλά και με πολύμορφες συμβολικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα και σε κάθε κλάδο, η χτεσινή πετυχημένη απεργία που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έδωσε απάντηση στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, στην επιχείρηση να περάσουν στο λαό η τρομοκρατία και η απαισιοδοξία.

Με την προετοιμασία της απεργίας όλο το προηγούμενο διάστημα και τη χτεσινή απεργιακή μάχη, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για την αγωνιστική συνέχεια, έσπασε για μια ακόμα φορά το σιωπητήριο που επιχειρούν να επιβάλουν στους λαϊκούς αγώνες το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματά του, μαζί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους ανθρώπους της.

Με την ίδια τη συμμετοχή στην απεργία, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, με συμβολικές διαμαρτυρίες έξω από υπουργεία, με νέες συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων και άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και αψηφώντας τη νέα μαζική κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής από την κυβέρνηση, λίγες μόλις μέρες μετά το όργιο καταστολής στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού δεν αναβάλλεται. Τώρα είναι η ώρα για ενίσχυση της πάλης απέναντι στην πολιτική που αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία, απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία που εντείνεται μέσα στη νέα οικονομική κρίση, απέναντι στις νέες βάρβαρες ανατροπές με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που έχουν ήδη ετοιμάσει κυβέρνηση και εργοδοσία.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έσπασαν ξανά τα μούτρα τους - Συνεχίζουμε αγωνιστικά!

Σε ανακοίνωσή του για τη χτεσινή απεργία το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα έσπασαν ξανά τη σιωπή, την εργοδοτική βία, την κρατική καταστολή και απέργησαν για τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματά τους.

Η κυβέρνηση έσπασε ξανά τα μούτρα της! Η απεργία πέτυχε, με συμμετοχή σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η επιτυχία της σημερινής απεργίας έστειλε το πρώτο μήνυμα. Δεν θα περάσουν ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική "να λογαριαστούμε μετά".

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας, για τα τεράστια κενά στο σύστημα Υγείας, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους Εκπαίδευσης.

Ηταν προκλητική η στάση της κυβέρνησης που γέμισε από το πρωί το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων με ΜΑΤ, "αύρες", αστυνομικούς και πρόστιμα για να καταστείλουν το απεργιακό μήνυμα, για να χτυπήσουν τη σημερινή απεργία που πραγματοποιείται με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων, σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση νόμιζαν πως, μαζί τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, που την επέβαλαν με ΜΑΤ, κλούβες και νοθεία την άνοιξη, θα μετέτρεπαν τη μάσκα σε φίμωτρο, όταν την ίδια στιγμή φέρνουν τα αντεργατικά εκτρώματα του αιώνα, το χτύπημα στο 8ωρο, τη νομοθετημένη απλήρωτη εργασία, νέο Πτωχευτικό Κώδικα, τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, την κρατική παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση για τη χειραγώγηση των σωματείων.

Η σημερινή μέρα πέρασε στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης της χώρας μας ως μέρα γενικής απεργίας που σε συνθήκες πανδημίας μπήκαν μπροστά τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας από τη μανία των εκμεταλλευτών. Ενώθηκαν οι φωνές μας με τις φωνές των εργαζομένων σε άλλες χώρες που αυτές τις μέρες απεργούν και κινητοποιούνται.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά! Και με τη μάσκα έχουμε φωνή και διεκδικούμε!».

Η μάχη της απεργίας στους χώρους δουλειάς στην Αττική

Από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Αθήνας
Από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Αθήνας
Στην Αττική, η μάχη για την απεργία που αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και Σαλαμίνας, μεγάλες Ομοσπονδίες με έδρα την Αθήνα και πλήθος συνδικάτων, δόθηκε χτες από πολύ νωρίς το πρωί.

«Νέκρωσαν» όλα τα μεγάλα εργοτάξια

Στις Κατασκευές, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική στα μεγάλα εργοτάξια, με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας να χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που απήργησαν σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Ενδεικτικά, στους μεγάλους χώρους που χτες «νέκρωσαν» περιλαμβάνονται τα εργοτάξια κατασκευής του Μετρό, το έργο κατασκευής προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά, τα εργοτάξια στο κτίριο της Πινακοθήκης, στο γήπεδο της ΑΕΚ και την υπογειοποίηση της οδού Π. Κωνσταντίνου, στο πρώην ξενοδοχείο «Λα Μιράζ» της Ομόνοιας, στον ΟΤΕ στη Βικτώρια, στον ΟΣΕ στα Σεπόλια, στην επέκταση του εμπορικού κέντρου «River West» στη Λεωφ. Κηφισού. Από τα ξημερώματα στελέχη του Συνδικάτου βρέθηκαν σε εργοτάξια και γειτονιές, δίνοντας με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης. Οπου η εργοδοσία και οι εργολάβοι προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια, οι οικοδόμοι στάθηκαν μαζί με το Συνδικάτο τους και πήραν μέρος στην απεργία.

Η πάλη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο επίκεντρο στο Εμπόριο

Από τις παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ
Από τις παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ
Στο Εμπόριο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έδωσε μάχη για να φτάσει το απεργιακό μήνυμα σε δεκάδες καταστήματα, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στη Ν. Χαλκηδόνα μοιράστηκε ανακοίνωση του Συλλόγου από απεργούς, μέλη του, οι οποίοι ανάρτησαν πανό στον χώρο με το σύνθημα: «Οχι στα πρωτόκολλα της διασποράς - Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας». Στο κατάστημα της αλυσίδας «My Market» στην Αγία Παρασκευή, όπου τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώθηκαν 2 κρούσματα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία τούς εγκαλεί για ...αχαριστία, καθώς «δεν φτάνει που η εταιρεία σάς κάνει δωρεάν τεστ», αυτοί θέλουν και να σχολάνε στην ώρα που προβλέπει το ωράριό τους! Ανταποκρινόμενος στην καταγγελία, ο Σύλλογος έκανε χτες τηλεφωνική παρέμβαση στην εργοδοσία.

Δίπλα στα αιτήματα για προστασία της υγείας των εργαζομένων, ο Σύλλογος έθεσε στο επίκεντρο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, «κομμένα» ρεπό και καθημερινές υπερωρίες.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτ. Αττικής προχώρησε σε παρεμβάσεις στο «My Market» στα Ανω Λιόσια, στο «Lidl» στην Ελευσίνα και σε αποθήκη του «ΑΒ Βασιλόπουλου».

Σημαντική συμμετοχή στην απεργία σε χώρους Ταχυμεταφορών

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στα μεγάλα εργοτάξια
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στα μεγάλα εργοτάξια
Σε Ταχυδρομεία - Ταχυμεταφορές, παρεμβάσεις στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ Courier και στο Κέντρο Διανομής Αθήνας Ταχυδρόμων στη Λένορμαν, στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ Courier στο Ρουφ, καθώς και στις ACS, «Courier Center» και «Speedex» έκαναν το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών και συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ. Σε συνθήκες που διαρκώς αυξάνεται η εντατικοποίηση στον κλάδο λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στο Κέντρο Διανομής της «Speedex» στον Κεραμεικό, που άγγιξαν το 100%, και στο Κέντρο Διανομής της ίδιας εταιρείας στην Κηφισιά, που έφτασε το 80%.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας για την υγεία, με αφορμή πρόσφατο κρούσμα στα ΕΛΤΑ Courier στη Λένορμαν, με τη διοίκηση να απορρίπτει το αίτημα για διενέργεια τεστ όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, με δεδομένο ότι έχει για λίγες μέρες διώξει τους περισσότερους, προκειμένου να γίνει απολύμανση, οι εργαζόμενοι επιστρέφοντας στη δουλειά χωρίς να ξέρουν αν έχουν «κολλήσει», θα είναι ταυτόχρονα αναγκασμένοι να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.

Τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες ανέδειξαν στο σύνολο των παρεμβάσεών τους οι συνδικαλιστές, κατήγγειλαν την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εδώ και ένα χρόνο είναι σαν να δουλεύουν κάθε μέρα σαν να είναι «Black Friday». Απαιτούν να σταματήσουν τα 10ωρα - 12ωρα, η δουλειά το Σαββατοκύριακο, να γίνουν όσες προσλήψεις χρειάζονται.

Στο αεροδρόμιο και τις αστικές συγκοινωνίες

Στο αεροδρόμιο
Στο αεροδρόμιο
Στο αεροδρόμιο στα Σπάτα έγινε εξόρμηση στην είσοδο των αναχωρήσεων από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής μαζί με εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων στην DHL και στη «Select Service», καθώς και την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο. Νωρίτερα παρέμβαση είχε γίνει στους χώρους δουλειάς σε DHL, «Newrest», «Sofitel», «Select Service».

Με κείμενα που διαβάζονταν με ντουντούκα και με τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν, απαίτησαν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, κατήγγειλαν το όργιο καταστολής, στιγμάτισαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, όπως την κρατική οικονομική ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας «Aegean» με 120 εκατομμύρια ευρώ, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε απολύσει 120 εργαζόμενους.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων DHL, Π. Κατσαρός, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δίνουμε το "παρών" στην απεργία (...) το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει αφεθεί στη μοίρα του, τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων είναι ανύπαρκτα». Την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποτελειώσει τα εργασιακά δικαιώματα».

Στις αστικές συγκοινωνίες απεργία πραγματοποιήθηκε στην Αττική σε Μετρό και Ηλεκτρικό, ενώ συμμετείχαν και εργαζόμενοι από τις οδικές συγκοινωνίες, παρά την απεργοσπαστική στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών του χώρου, που αρνήθηκαν να καλέσουν σε συμμετοχή στην απεργία με το επιχείρημα ότι... δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου - εκτρώματος που ήδη έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και ότι τώρα είναι πανδημία! Δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΑΣΑ στο πλαίσιο της απεργίας έκαναν περιοδείες στα αμαξοστάσια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Σε άλλους κλάδους

Από παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού
Από παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού
Στις πύλες του εργοστασίου της «Πεταλούδας» καλώντας στην απεργία βρέθηκαν μέλη της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Με αφορμή τη χτεσινή απεργία, συνέχισαν επίσης τις παρεμβάσεις σε φασονατζίδικα του Ιματισμού, όπου οι μετανάστες εργάτες έρχονται αντιμέτωποι με τις προσπάθειες εργοδοτών να «βάλουν στο χέρι» το επίδομα αναστολής που δικαιούνται, αλλά και με τις ανθυγιεινές συνθήκες δουλειάς. Σε μια σειρά περιπτώσεις, οι εργάτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήραν μέρος στην απεργία.

Απεργιακή περιφρούρηση στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Φυσικού Αερίου, στην Ανθούσα Αττικής, οργανώθηκε από μέλη του Σωματείου Ενέργειας και του Σωματείου ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ. Τα σωματεία εργαζομένων κατήγγειλαν την προσπάθεια της εργοδοσίας της ΔΕΠΑ να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό αποτελούμενο από διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, τα οποία με προκλητικό τρόπο επιχείρησαν, χωρίς να τα καταφέρουν, να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων.

Στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, κλιμάκια της Ομοσπονδίας, του κλαδικού Συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων βρέθηκαν στο εργοστάσιο της «ΕΒΓΑ», όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», σε «Tasty» και «ΦΑΓΕ», όπου επίσης καταγράφηκαν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής.

Στο Φάρμακο, εξορμήσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς, εργοστάσια και φαρμακαποθήκες έκαναν η Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο, μοιράζοντας ανακοινώσεις, τοποθετώντας πανό, μιλώντας στους εργαζόμενους. Σημαντικά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στα εργοστάσια «Johnson» και «Boehringer».

Στον Τύπο - Χαρτί, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Εργαζομένων στα Πρακτορεία έκαναν περιοδεία νωρίς το πρωί στο πρακτορείο «Αργος». Συζητώντας με τη βάρδια εργαζομένων που σχόλαγε πριν την έναρξη της απεργίας, ανέδειξαν τη σημασία της μαζικής συμμετοχής σε αυτή. Εξορμήσεις έκανε και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου σε τρία εργοστάσια σε Ασπρόπυργο και Μενίδι. Στα δύο από αυτά η συμμετοχή έφτασε στο 50% και στο 85%.

Σε μεγάλες ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες (PwC, «Grant Thornton», «Deloitte», ΣΟΛ), λογιστικές εταιρείες (ΑSD, METALIGN) και γραφεία σε Περιστέρι, Πετράλωνα, Ν. Ιωνία, βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Λογιστών και της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Παρέμβαση στο κεντρικό κτίριο της ICAP στην Καλλιθέα έκανε η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στο Χρηματοπιστωτικό, έγινε εξόρμηση από το κλαδικό Σωματείο έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στην Πανεπιστημίου. Η τράπεζα για άλλη μια φορά καταφεύγει σε μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να αναγκάσουν εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστήματα που κλείνουν, να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους.

Στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής από νωρίς το πρωί έδωσε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως οι όμιλοι «Intracom», «Vodafone», «Forthnet» και αλλού.

Συμβολική παρέμβαση έκαναν εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με πανό και πικέτες που αποτύπωναν τα αιτήματά τους.

Μηνύματα αλληλεγγύης στην απεργία από άλλες χώρες

Από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης εργαζόμενων και συνδικάτων στο Παρίσι
Από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης εργαζόμενων και συνδικάτων στο Παρίσι
Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της χώρας μας και το ΠΑΜΕ, με αφορμή τη χτεσινή απεργία, εξέφρασαν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά χωρών.

Τις προηγούμενες μέρες στο ΠΑΜΕ είχαν φτάσει μηνύματα συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων, από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Γαλλία, Παλαιστίνη, Ν. Αφρική, Πολωνία και Τουρκία.

Χτες, εργαζόμενοι και συνδικάτα της Γαλλίας, μέλη της ΠΣΟ στο Παρίσι, έστειλαν δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Ελλάδας και τους εργατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Τα συνδικάτα, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών στην εταιρεία «Monoprix», συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δικαστήριο και σήκωσαν αφίσες του ΠΑΜΕ και αφισάκια με το μήνυμα «Αλληλεγγύη στην Εργατική Τάξη της Ελλάδας - Από το Παρίσι στην Αθήνα, δεν θα μας πάρετε το δικαίωμα να διαδηλώνουμε», καταγγέλλοντας την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό και στις δύο χώρες.

Τον αγώνα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων του λαού χαιρετίζει η Επιτροπή Αγώνα Αμβούργου. «Στη Γερμανία αντιμετωπίζουμε από παρόμοια μέχρι ολόιδια προβλήματα», σημειώνει στο μήνυμά της και ενώνει τη φωνή της με την απεργία και την προσπάθεια να ακουστεί δυνατή, πίσω από τις μάσκες, η φωνή της διεκδίκησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία και μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας

Κινητοποιήθηκε ολόκληρος στόλος μηχανών της αστυνομίας, επιχειρώντας - χωρίς αποτέλεσμα - να σταματήσει τη συμβολική μοτοπορεία του Συνδικάτου!
Κινητοποιήθηκε ολόκληρος στόλος μηχανών της αστυνομίας, επιχειρώντας - χωρίς αποτέλεσμα - να σταματήσει τη συμβολική μοτοπορεία του Συνδικάτου!
Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά Σωματεία της Αττικής έδωσαν συνέχεια με την απεργία στον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων. Αντιπροσωπείες τους βρέθηκαν έξω από μεγάλα ξενοδοχεία όπως το «Electra Metropolis», το «Athens Marriott», το «Plaza» και τη «Μεγάλη Βρετάνια», αλλά και στην επισιτιστική επιχείρηση «Γευσήνους» στο Κρυονέρι.

Στη συνέχεια, έγινε συμβολική μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας. Με ντουντούκες, σημαίες και συνθήματα, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου έδωσε το στίγμα των διεκδικήσεων των εργαζομένων, προσαρμόζοντας τη μορφή της κινητοποίησης στα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ωστόσο και αυτή η συμβολική κινητοποίηση συνάντησε την προκλητική στάση της αστυνομίας: Συγκεκριμένα, ένας ολόκληρος στόλος μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασε στο σημείο να σταματήσει την κυκλοφορία στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, προκειμένου να «κόψει» τη μοτοπορεία, που είχε ξεκινήσει από το Μεταξουργείο, με το πρόσχημα της διενέργειας ελέγχων για τη μετακίνηση. Κάτω από την αποφασιστική στάση του Συνδικάτου, η μοτοπορεία συνεχίστηκε, φτάνοντας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να διαλύσει μια κινητοποίηση που παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, και πρόσθεσε ότι «αυτοί που άνοιξαν τον Τουρισμό σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων» δεν μπορούν να «κουνάνε το δάχτυλο» στο Συνδικάτο και τους εργαζόμενους, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση στην Υγεία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το δίκιο και η ελπίδα βρίσκονται στους αγώνες του λαού

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τη χτεσινή απεργία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή απεργία είναι μία μεγάλη μάχη. Οπως δεν αναστέλλεται η επίθεση του πλούτου και της κυβέρνησης ενάντια στο λαό μας, έτσι δεν μπορούν να αναστέλλονται και να απαγορεύονται οι αγώνες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του λαού.

Η απεργία είναι πράξη ευθύνης και παράλληλα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το αντεργατικό έκτρωμα - νομοσχέδιο για τη 10ωρη δουλειά.

Η συκοφαντία και η κρατική καταστολή δεν μπορούν να φιμώσουν το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.

Το γνωρίζουν όλοι αυτό: Το δίκιο είναι με τους απεργούς και τους αγώνες τους. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ