ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ενώπιος ενωπίω» με τον Ν. Χατζηνικολάου
  • Αντιμέτωπες με τις ασφυκτικές πιέσεις των βαρόνων των ΜΜΕ για την «υπερκομματική» υποψηφιότητα του Ν. Χατζηνικολάου για το Δήμο της Αθήνας βρίσκονται οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
  • Δε διαψεύδει ο γενικός διευθυντής του «Μέγκα»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση επιβολής του Ν. Χατζηνικολάου ως «υπερκομματικού» υποψήφιου δημάρχου στο Δήμο της Αθήνας από τους βαρόνους των ΜΜΕ. Ο ίδιος ο Ν. Χατζηνικολάου με χτεσινή του δήλωση άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της καθόδου του στη δημαρχία και ταυτόχρονα «ρίχνει το μπαλάκι» στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις τους. Κυβέρνηση και ηγεσία ΝΔ, που δείχνουν να αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, αλλά πιέζονται ασφυκτικά τόσο από τα συγκροτήματα του Τύπου, όσο και από τις δηλώσεις υποστήριξης βουλευτών και των δύο κομμάτων στο πρόσωπο του «εκλεκτού» των μεγαλοεκδοτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απέφυγε να τοποθετηθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ν. Χατζηνικολάου, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος. Τα όργανα του ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσουν το θέμα την κατάλληλη στιγμή», περιορίστηκε να δηλώσει. Παρόμοια είναι και η απάντηση που δίνεται ανεπίσημα όμως και από τη Ρηγίλλης, αλλά ήδη οι Εβερτ, Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης έχουν εκφραστεί θετικά για την υποψηφιότητα του τηλεοπτικού αστέρα. Ωστόσο, υπάρχουν και ενστάσεις από αρκετά στελέχη του κόμματος για το αν πρέπει να υποστηριχτεί «υπερκομματικός» υποψήφιος σε ένα δήμο που όποιον και να υποστηρίξει η ΝΔ θα εκλεγεί.

Δε διαψεύδει ο Χατζηνικολάου

Ο Ν. Χατζηνικολάου, αφού «παρακολούθησε» τις προηγούμενες μέρες το πλασάρισμα της υποψηφιότητάς του, χτες «έσπασε τη σιωπή του», χωρίς όμως να διαψεύσει ότι θα κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος. Στη δήλωσή του δικαιολογεί την προβολή της υποψηφιότητάς του από το γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις», λέγοντας ότι «αποτυπώνει την εκτίμηση των πολιτών για τη δημοσιογραφική διαδρομή μου», ευχαριστεί «όσους από όλα(!) τα πολιτικά κόμματα εκφράστηκαν θετικά για μένα», ενώ επιχειρεί να πείσει ότι δεν είναι όργανο των διαπλεκόμενων συμφερόντων, ισχυριζόμενος ότι «η 18χρονη επαγγελματική διαδρομή μου έχει αποδείξει ότι είμαι πάντοτε μακριά από κάθε εξάρτηση»(!). Καταλήγοντας περιορίζεται να αναφέρει ότι «προσωπικά αισθάνομαι θαυμάσια στη δουλιά μου», προσποιούμενος ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα για την υποψηφιότητά του.

Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζεται η προσπάθεια επιβολής της υποψηφιότητάς του, αλλά και οι αντιδράσεις σε αυτήν. Τα χτεσινά «Νέα» διαπίστωναν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται «σε τροχιά πρόωρης σύγκλισης για τις δημοτικές στο πρόσωπο του Νίκου Χατζηνικολάου», αναφέροντας πως «στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι με τη λύση αυτή αποφεύγουν την κομματική αναμέτρηση με τη ΝΔ και την εκλογική ήττα». Στο ίδιο μήκος κύματος η «Ελευθεροτυπία», στο δικό της ρεπορτάζ, υπό τον τίτλο «Ξάφνου, Χατζηνικολάου!», σημειώνει ότι «στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τον θέλουν υποψήφιο δήμαρχο». Αντίθετα η «Καθημερινή» επισημαίνει ότι «προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια επιβολής και μάλιστα ως υπερκομματικής της υποψηφιότητας του γενικού διευθυντή του Μέγκα Τσάνελ Νικ. Χατζηνικολάου για το Δήμο Αθηναίων... Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται η πρώτη ευθεία παρέμβαση ΜΜΕ στις πολιτικές υποθέσεις και ένδειξη της μετατόπισης της ισχύος από την πολιτική σε άλλα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας». Ο Γ. Κύρτσος σε σχόλιό του χτες στον «Ελεύθερο Τύπο» ζητά από την ηγεσία της ΝΔ να επιλέξει το δικό της υποψήφιο για το Δήμο Αθηναίων (σ.σ. αναφέρει μάλιστα τα ονόματα της Ντ. Μπακογιάννη, της Μ. Γιαννάκου και του Π. Παναγιωτόπουλου) και υπογραμμίζει: «Εμείς τα διαπλεκόμενα "καπέλα" δεν τα δεχόμαστε».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για «κοινωνικό διάλογο»

Πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα την επιχείρηση του «κοινωνικού διαλόγου» ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, ενώ προσφέρει τη συναίνεσή της στην προώθηση νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών μέτρων για το Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, έκρινε σκόπιμο να επαναφέρει τη «βάση για την οποιαδήποτε συζήτηση για το Ασφαλιστικό», τις γενικόλογες, δηλαδή, «αρχές» του κόμματός του, όπως «η πολιτεία να εγγυηθεί το δημόσιο, αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον τριμερή χαρακτήρα της χρηματοδότησης και τα όρια της συνταξιοδότησης». Ωστόσο, αυτό το σκόπιμα γενικόλογο «πλαίσιο αρχών» του προέδρου της ΝΔ δεν μπορεί να αποκρύψει τις αντιασφαλιστικές επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ, οι οποίες εκφράστηκαν με σαφήνεια από τον Γ. Σουφλιά, που τάχθηκε ευθέως υπέρ του «τριαξονικού συστήματος», με το δεύτερο και τρίτο άξονα να λειτουργούν σε κεφαλαιοποιητική βάση και τον πρώτο να εξασφαλίζει μια «ελάχιστη σύνταξη» πείνας. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πάνω από το 65ο έτος. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επέμεινε και χτες στο φιλολαϊκό προσωπείο του και αναφερόμενος ειδικά στους αγρότες, συνέχισε την ασύστολη δημαγωγία του μοιράζοντας κατώτατη σύνταξη 60.000 δρχ. στους συνταξιούχους αγρότες και δηλώνοντας ότι «είμαστε στο πλάι τους».

Παράλληλα, η Ρηγίλλης δεν επιθυμεί να «απομονωθεί» από τους εργαζόμενους και στο πλαίσιο αυτό τα ηγετικά στελέχη του κόμματος απέφυγαν, αυτή τη φορά, να αποδοκιμάσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίθετα, για πρώτη φορά, όπως δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, «βλέπει» στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων «την έκφραση μιας αγωνίας που οφείλουμε να την πάρουμε υπόψη μας». Η πρώην υπουργός, που είχε χτες συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, είπε (στον «Φλας») ότι «βεβαίως και στελέχη της ΝΔ θα βρίσκονται στις κινητοποιήσεις». Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Κ. Καραμανλή είπε ότι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και η πορεία της ΝΔ, για την οποία είπε ότι «δεν έχουμε λόγο να μην είμαστε ικανοποιημένοι αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές μας». Απέρριψε την πρόταση να ζητήσει η ΝΔ πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι στόχος πρέπει να είναι να επηρεάζει την κυβέρνηση και να είναι έτοιμη «να αναλάβει την κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή του κυβερνητικού της προγράμματος από τον κόσμο». Αύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Παππούδες και γιαγιάδες των ατέρμονων αγώνων ζωής

Τους είδα να βαδίζουν χέρι - χέρι, από κάποιο σημείο της μεγάλης μαραθώνιας πορείας...

... Εφερα την εικόνα τους, πολλά χρόνια πριν, όταν νέα παιδιά τότε, αντιμετώπισαν τα γερμανικά μηχανοκίνητα στην εκδήλωση που οδήγησε στη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης. Το αγόρι είχε σκαρφαλώσει, μαζί με άλλα παιδιά, στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας και πέταγε στο δρόμο τις λίστες με τα ονόματα των υποψήφιων θυμάτων για τα ναζιστικά κάτεργα εργασίας. Το κορίτσι, από το δρόμο, κοίταζε με αγωνία για τον αγαπημένο της και μαζί με τους άλλους αγωνιστές έβαζε φωτιά στις λίστες του θανάτου και τα γερμανικά σχέδια.

Τους είδα και πάλι, τις προάλλες, στις στράτες της ειρήνης. Οπως και κάθε φορά που το χρέος τούς καλεί. Πρέπει να ήταν και τα παιδιά τους, ίσως και τα εγγόνια τους, ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες των αγώνων.

Αυτοί, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, παρά τις λαβωματιές, τους κατατρεγμούς, τα προβλήματα επιβίωσης, συνεχίζουν στο σήμερα τους αγώνες για τη ζωή και την ειρήνη. Σκυφτοί από τα χρόνια, αλλά ΟΡΘΟΒΑΔΙΖΟΝΤΕΣ.

Δράκου γέννα, τρυφεροί μαζί και σκληροτράχηλοι, ανήσυχοι και όχι εφησυχασμένοι, συνεχίζουν χωρίς μεταφυσικές φαντασιώσεις να αντιστέκονται, αντί να υποτάσσονται, να συνεισφέρουν δημιουργικά, αντί να συμπαρασύρονται από το πνεύμα της ηττοπάθειας, της μιζέριας, της συναλλαγής ή του αναχωρητισμού, όπως έκαναν και προσηλύτιζαν, οι εκτός των εγκοσμίων ασκητές των ερήμων.

Θα μπορούσαν και αυτοί, οι «παππούληδες» και οι «γιαγιούλες» των ηρωικών χρόνων να περιπέσουν στην αγρανάπαυση της ηλικίας, μπροστά σε ένα φλιτζάνι τσάι του βουνού. Μπα, δεν έπεσαν ακόμη σε χειμερία νάρκη όπως θα το ήθελαν. Οποτε τους καλεί το χρέος, κατεβαίνουν στους δρόμους, με τα παιδιά τους, εξορμούν σε «πόλεις κάμπους και βουνά», σε γνωστές από τα χρόνια εκείνα γιδόστρατες, σε νεροσυρμές και ραχούλες.

- Εδώ, σ' αυτά τα πουρνάρια μείναμε εγκλωβισμένοι πέντε νυχτοήμερα, χωρίς μια μπουκιά ψωμί, θυμάται η γιαγιά. Βλέπεις το μοναστήρι, συμπληρώνει ο παππούς. Εκεί κρύψαμε τον χτυπημένο από γερμανικό όλμο καπετάνιο, που τον στείλαμε, αργότερα, στο αντάρτικο χειρουργείο, ντυμένο καλόγερο.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΚΜΕ
Εκδρομή στη Σύρο

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), στα πλαίσια των ερευνητικών - μορφωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, προγραμματίζει και ξεκινά ένα αφιέρωμα στην ιστορία της διαμόρφωσης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, καθώς και στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Το αφιέρωμα αυτό θα έχει τη μορφή επισκέψεων σε τόπους και πόλεις της Ελλάδας, που η ιστορία τους σχετίζεται άμεσα με τη συγκρότηση της εργατικής τάξης και με σημαντικούς σταθμούς του κινήματός της. Ανάμεσα στους τόπους αυτούς, είναι το Λαύριο, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Σέριφος.

Η πρώτη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, κέντρο σημαντικής βιομηχανικής και ναυτιλιακής ανάπτυξης κατά τον περασμένο αιώνα, το 4ήμερο 1-4 Ιούνη 2001. Η επίσκεψη στο νησί θα περιλαμβάνει:

  • Περιήγηση και ξενάγηση στα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας της Σύρου (παλιά εργοστάσια).
  • Επίσκεψη στο Νεώριο και συνάντηση - εκδήλωση με το Εργατικό Κέντρο της Σύρου.
  • Ξενάγηση στην Ερμούπολη και στην Ανω Σύρο, υπό τον τίτλο: «Η Σύρος του Βαμβακάρη και η Σύρος του Ροΐδη - δυο κοινωνικές και πολιτισμικές όψεις μιας νησιώτικης κοινωνίας».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 88.10.046 (9.00 - 14.00).

Διαψεύδουν οι «Οικολόγοι Εναλλακτικοί»

Με ανακοίνωσή τους, οι «Οικολόγοι Εναλλακτικοί» διαψεύδουν ρητά και κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα, που τους φέρουν να συνεργάζονται στο «Χώρο διαλόγου και κοινής δράσης» με το ΣΥΝ, την ΚΕΔΑ κλπ. Οπως τονίζουν, «είναι γνωστό ότι ο δήθεν εκπρόσωπός μας Γ. Σχίζας είναι στέλεχος του κόμματος "Πράσινη Πολιτική" (βλ. δημοσιεύματα "Ελευθεροτυπίας" και "Εποχής") και συνεργαζόμενος με τον ΣΥΝ από το 1993 επί προεδρίας Μ. Δαμανάκη, ως ιδρυτικό στέλεχος της τότε "Νέας Οικολογικής Πρωτοβουλίας!!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ