Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Παππούδες και γιαγιάδες των ατέρμονων αγώνων ζωής

Τους είδα να βαδίζουν χέρι - χέρι, από κάποιο σημείο της μεγάλης μαραθώνιας πορείας...

... Εφερα την εικόνα τους, πολλά χρόνια πριν, όταν νέα παιδιά τότε, αντιμετώπισαν τα γερμανικά μηχανοκίνητα στην εκδήλωση που οδήγησε στη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης. Το αγόρι είχε σκαρφαλώσει, μαζί με άλλα παιδιά, στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας και πέταγε στο δρόμο τις λίστες με τα ονόματα των υποψήφιων θυμάτων για τα ναζιστικά κάτεργα εργασίας. Το κορίτσι, από το δρόμο, κοίταζε με αγωνία για τον αγαπημένο της και μαζί με τους άλλους αγωνιστές έβαζε φωτιά στις λίστες του θανάτου και τα γερμανικά σχέδια.

Τους είδα και πάλι, τις προάλλες, στις στράτες της ειρήνης. Οπως και κάθε φορά που το χρέος τούς καλεί. Πρέπει να ήταν και τα παιδιά τους, ίσως και τα εγγόνια τους, ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες των αγώνων.

Αυτοί, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, παρά τις λαβωματιές, τους κατατρεγμούς, τα προβλήματα επιβίωσης, συνεχίζουν στο σήμερα τους αγώνες για τη ζωή και την ειρήνη. Σκυφτοί από τα χρόνια, αλλά ΟΡΘΟΒΑΔΙΖΟΝΤΕΣ.

Δράκου γέννα, τρυφεροί μαζί και σκληροτράχηλοι, ανήσυχοι και όχι εφησυχασμένοι, συνεχίζουν χωρίς μεταφυσικές φαντασιώσεις να αντιστέκονται, αντί να υποτάσσονται, να συνεισφέρουν δημιουργικά, αντί να συμπαρασύρονται από το πνεύμα της ηττοπάθειας, της μιζέριας, της συναλλαγής ή του αναχωρητισμού, όπως έκαναν και προσηλύτιζαν, οι εκτός των εγκοσμίων ασκητές των ερήμων.

Θα μπορούσαν και αυτοί, οι «παππούληδες» και οι «γιαγιούλες» των ηρωικών χρόνων να περιπέσουν στην αγρανάπαυση της ηλικίας, μπροστά σε ένα φλιτζάνι τσάι του βουνού. Μπα, δεν έπεσαν ακόμη σε χειμερία νάρκη όπως θα το ήθελαν. Οποτε τους καλεί το χρέος, κατεβαίνουν στους δρόμους, με τα παιδιά τους, εξορμούν σε «πόλεις κάμπους και βουνά», σε γνωστές από τα χρόνια εκείνα γιδόστρατες, σε νεροσυρμές και ραχούλες.

- Εδώ, σ' αυτά τα πουρνάρια μείναμε εγκλωβισμένοι πέντε νυχτοήμερα, χωρίς μια μπουκιά ψωμί, θυμάται η γιαγιά. Βλέπεις το μοναστήρι, συμπληρώνει ο παππούς. Εκεί κρύψαμε τον χτυπημένο από γερμανικό όλμο καπετάνιο, που τον στείλαμε, αργότερα, στο αντάρτικο χειρουργείο, ντυμένο καλόγερο.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ