Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βοηθάμε τη Γιουγκοσλαβία να βρει το... ΝΑΤΟικό προσανατολισμό της

Σε ρόλο πορτιέρη του ΝΑΤΟ ο Α. Τσοχατζόπουλος

Ρόλο τοπικού εκπροσώπου του ΝΑΤΟ και «πορτιέρη» των ευρατλαντικών θεσμών, ανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος απέναντι στον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Σλ. Κράποβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Η ΝΑΤΟικού προσανατολισμού γιουγκοσλαβική κυβέρνηση εμφανίζεται να επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξής της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η ελληνική κυβέρνηση, που υποστήριξε του ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, σπεύδει τώρα να τη «βοηθήσει».

Ετσι οι δύο υπουργοί Αμυνας υπέγραψαν δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, καθώς και συμφωνία συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Γιουγκοσλαβίας στο Κέντρο Ειρηνευτικών Αποστολών του Κιλκίς. Επίσης, οι Αρχηγοί των Επιτελείων υπέγραψαν, στη βάση αυτής της συμφωνίας, το πρώτο πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Στρατών, Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας. Ο Α.Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε το συνάδελφό του ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας, μετά τον ΟΑΣΕ, στα Προγράμματα PfP (Συνεταιρισμός για την Ειρήνη), όπως επίσης, στο Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Ασφάλειας, το EAPC, καθώς ιδιαίτερα την ένταξή της στην Πολυεθνική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκανική Ταξιαρχία).

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας, ευχαρίστησε τον Α.Τσοχατζόπουλο μόνο για την υποδοχή που του επιφύλαξε, για να εκφράσει στη συνέχεια την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό «για όλη εκείνη την υποστήριξη και βοήθεια που μας προσέφερε εκείνες τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε». Και επισήμανε ότι η χώρα του «αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην πορεία της ένταξής της όχι μόνο στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αλλά και στους Ευρωατλαντικούς».

Ο Σλ. Κράποβιτς διευκρίνισε ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα εισέλθει στις 24 Μάη στη Νότια Σερβία και θα εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά του με επαγγελματικό τρόπο, βάσει των συμφωνηθέντων με την «ΚΦΟΡ». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα αποφύγει τη χρήση υπερβολικής βίας και θα προσπαθήσει να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των πολιτών.

Ασκηση ΝΑΤΟικής ενοποίησης

Η πολυεθνική συνεργασία αεροναυτικών μονάδων και επιτελείων στη διεξαγωγή επιχειρήσεων σαν ενιαία πολυεθνική δύναμη είναι ο βασικός σκοπός της ΝΑΤΟικής αεροναυτικής άσκησης με την επωνυμία «TRIDENT D' OR 01», που θα διεξαχθεί το διάστημα 21 Μάη - 1 Ιούνη στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος πλοία από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ, καθώς και πλοία από τη μόνιμη ΝΑΤΟική δύναμη της Μεσογείου (SNFM) και την ευρωναυτική δύναμη (EYROMARFOR). Από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος η φραγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΝΙΚΗ» και το αντιτορπιλικό «ΚΙΜΩΝ».

Θανάσιμη προσγείωση βατραχανθρώπου

Νέο τραγικό δυστύχημα, μετά το θανάσιμο τραυματισμό από χειροβομβίδα μόνιμου λοχία στη Ρόδο, σημειώθηκε χτες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τη φορά αυτή χτύπησε το Πολεμικό Ναυτικό, με νεκρό τον κελευστή Γεώργιο Αναγνωστάκη, 32 ετών, ο οποίος χτες στις 11.20 το πρωί, στη διάρκεια άσκησης πτώσης με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο στην περιοχή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) στου Σκαραμαγκά, προσγειώθηκε ανώμαλα στο έδαφος με συνέπεια να χάσει τη ζωή του μιάμιση ώρα αργότερα στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αλεξίπτωτο του άτυχου κελευστή άνοιξε κανονικά, ενώ ο ίδιος μετά την πρόσκρουσή του στο έδαφος δεν εμφάνιζε σοβαρά σημάδια τραυματισμού και διατηρούσε τις αισθήσεις του. Στις εξετάσεις που του έγιναν στο Νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ενδοκοιλιακή αιμορραγία και παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στις 12.55 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ