ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μαζικό «παρών» σε συγκεντρώσεις της ΠΑΣΥ

Εκπρόσωποι δεκάδων φορέων, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σε συγκεντρώσεις της ΠΑΣΥ, που θα γίνουν από 19 ως 23 Μάη σε νομούς της Κ. Μακεδονίας

Αγρότες, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και Συνεταιρισμών, όπως και τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις για την συγκρότηση Επιτροπών, της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που πραγματοποιούνται από το Σάββατο 19 μέχρι και την Τετάρτη 23 Μάη. Οπως δηλώνει το μέλος της προσωρινής επιτροπής της ΠΑΣΥ Σωκράτης Γραβαλάς, ήδη στις τοπικές συσκέψεις που έχουν προηγηθεί επικράτησε μεγάλος ενθουσιασμός και ήταν μαζική η συμμετοχή των παραγωγών, παρ' όλο που οι αγροτικές δουλιές την εποχή αυτή είναι στο «φόρτε» τους. Σε κάθε ευκαιρία, προσθέτει, «στις συγκεντρώσεις αυτές δηλώνεται η αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου να παλέψει ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις συντονισμένες προσπάθειες της ΠΑΣΥ για έκφραση αυτής της αγωνιστικής διάθεσης έχουν εναποθέσει οι αγρότες όλες τις ελπίδες τους για τη λύση των προβλημάτων τους».

Σημειώνεται ότι δεκάδες φορείς καθημερινά δηλώνουν τη συμμετοχή τους στις Νομαρχιακές συσκέψεις της ΠΑΣΥ. Ενδεικτικα, σημειώνεται, πως:

  • στο Κιλκίς έχουν δηλώσει μέχρι τώρα ότι θα πάρουν μέρος 30 αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί
  • πάνω από 30 φορείς, έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Πέλλα.
  • στις Σέρρες 13 φορείς έχουν καλέσει τους αγρότες να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιείται την Κυριακή.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των Νομαρχιακών Συσκέψεων της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

  • Πέλλα, Σάββατο 19/5 στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών.
  • Ημαθία, Σάββατο 19/5 στις 7μ.μ. στη ΚΕΓΕ Μακρυχωρίου.
  • Σέρρες, Κυριακή 20/5 στις 10 το πρωί, στη ΔΕΠΚΑ.
  • Πιερία, στις 20/5 στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.
  • Κιλκίς, την Τρίτη 22/5 στις 8.30μ.μ. στην Αίθουσα της βιβλιοθήκης του Δήμου Κιλκίς.
  • Χαλκιδική, την Τετάρτη 23/5 στις 8μ.μ. στα Μουδανιά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η κοροϊδία πάει σύννεφο

Ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε χτες ότι ο Απρίλης ήταν βροχερός...

Τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας αποδίδουν... Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, «ο μήνας Απρίλιος μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρα βροχερός» και «το αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ήταν η εξοικονόμηση νερού».

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας έφερε βροχές στους αγρότες και τούτο πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των επιτυχιών... Το δυστύχημα όμως για τους αγρότες είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας επιμένει σε μια ασύστολη πολιτική κοροϊδίας είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε στεγνώνει ο τόπος, χωρίς να του καίγεται καρφί για τα προβλήματα που βιώνει ο αγροτικός κόσμος. Επιπλέον, ο Γ. Ανωμερίτης έριξε χτες κι ένα «πυροτέχνημα» ανακοινώνοντας πως «το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ κατήρτισε πρόγραμμα τεχνητής βροχής στους ορεινούς όγκους της Δυτικής θεσσαλίας». Κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα διαλαλούν σήμερα ότι η κυβέρνηση θα φέρει τεχνητή βροχή στους αγρότες. Πάντως, αυτό που είπε όλο κι όλο χτες ο υπουργός είναι πως... θα ξεκινήσει ένα πειραματικό πρόγραμμα στη Δυτική Θεσσαλία από 1 του Ιούνη μέχρι 10 του Ιούλη.

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι τα μέχρι τώρα αποθέματα νερού, μετά και τις τελευταίες βροχές, δεν αρκούν για να ποτίσουν οι αγρότες τα χωράφια τους. Και ο υπουργός Γεωργίας δείχνει να ευελπιστεί ότι θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις μπας και σκαπουλάρει για φέτος το πρόβλημα της λειψυδρίας. Γιατί στα έργα υποδομής η κυβέρνηση έχει προκαλέσει χειρότερη «ανομβρία». Ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε χτες να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προχωρούν διάφορα μικρά έργα άμεσης απόδοσης σε 125 περιοχές της χώρας. Επί της ουσίας είπε πως από το υπουργείο Γεωργίας εκδόθηκαν οι... σχετικές αποφάσεις διάθεσης πιστώσεων και πέταξε το «μπαλάκι» στις νομαρχίες. Το ποσό πάντως που πρόκειται να διατεθεί είναι μόλις 5 δισ. δραχμές και δε φτάνει ούτε για... «κυβερνητικές γαργάρες». Κι όταν ο υπουργός Γεωργίας ρωτήθηκε αν τα έργα αυτά αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, η απάντησή του ήταν κάτι σαν «τρία πουλάκια κάθονται στην άκρη στο ποτάμι».

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας, όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να μπει «πλαφόν» στη χρήση του νερού για άρδευση, απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ομως, σε εγκύκλιο που κατάρτισε το υπουργείο Γεωργίας και φέρει ημερομηνία 9/4/2001 με αποδέκτες τις περιφέρειες και τις νομαρχίες, καλούνται οι Οργανισμοί Εγγειων Βελτιώσεων να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται πως πρέπει να καταρτιστεί ένα αυστηρό πρόγραμμα άρδευσης και να υπάρξει αστυνόμευση του αρδευτικού νερού. Επίσης, απαγορεύονται και οι νέες γεωτρήσεις.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Δέχτηκαν προμελετημένο πλήγμα

Τον απαράδεκτο κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι υπερασπίστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας

Σ. Στριφτάρης: Δε θα μπορέσετε να αναχαιτίσετε τους αγώνες των αγροτών.

Προμελετημένο πλήγμα δέχτηκαν οι βαμβακοπαραγωγοί αφού η κυβέρνηση συμφώνησε με το νέο απαράδεκτο κανονισμό της ΕΕ για το προϊόν σύμφωνα με τον οποίο διατηρείται η εθνική ποσόστωση σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και αυξάνεται το πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης καταγγέλλοντας ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με το νέο κανονισμό εξηγεί την προσπάθεια του υπουργείου Γεωργίας να περιορίσει δραστικά τη βαμβακοκαλλιέργεια με διοικητικά και αβάσιμα επιστημονικά επιχειρήματα.

Ο υφυπουργός Γεωργίας απαντώντας ισχυρίστηκε ότι υπήρξε συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και είπε ότι υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ που κατέληξε σε μια συμβιβαστική πρόταση την οποία αποδέχτηκε η Ελλάδα και η Ισπανία οι μόνες χώρες της ΕΕ που καλλιεργούν βαμβάκι. Η πρόταση, είπε, έχει και υπέρ και κατά και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τα κατά και αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του νέου κανονισμού.

Ο Σπ. Στριφτάρης αφού επισήμανε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καλλιέργεια του βαμβακιού είναι μηδενικές κατήγγειλε ότι είναι η πρώτη φορά που ψηφίστηκε κανονισμός για αγροτικό προϊόν, για κοινή οργάνωση αγοράς και είναι χειρότερος από την πρόταση της Κομισιόν. Ο βουλευτής τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν είχε τουλάχιστον ένα όριο στη συνυπευθυνότητα μέχρι 0,60% και «αντί να παζαρέψουμε το 50 να το κάνουμε 40, εμείς λέμε όχι αλλά να πάει μέχρι και 100% αν υπερβούμε το 1.137.000 τόνους στην Ελλάδα όταν την τελευταία τριετία η μέση παραγωγή μας είναι 1.250.000 τόνους. Εάν με τέτοιους όρους πάμε να διαπραγματευτούμε που δε διαπραγματευόμαστε, ουσιαστικά ήταν δική μας πρόταση αυτή, δεν ήταν της Κομισιόν - σίγουρα η συνυπευθυνότητα αυξάνει με αποτέλεσμα και οι εισροές από την ΕΕ να μειώνονται και να παίρνονται διοικητικά μέτρα».

Ο Σπ. Στριφτάρης κατήγγειλε ότι είναι πάγια τακτική του υπουργείου Γεωργίας να βάζει τους αγρότες διαφόρων περιοχών να τσακώνονται μεταξύ τους για να μην μπορούν να συντονίσουν τον αγώνα τους αλλά τόνισε:

«Ο,τι και να κάνετε δε θα μπορέσετε φέτος να αναχαιτίσετε τους αγώνες των αγροτών. Και τα λάστιχα να ξεφουσκώσετε και άλλα τρακτέρ να κατασχέσετε και άλλους να κλείσετε στη φυλακή και σε άλλους να κάνετε μηνύσεις, δε θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση για την οποία είστε υπεύθυνοι και λέτε συνέχεια ψέματα στους αγρότες».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΥΜΙΝΩΝ
Ζητά να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί

Αμεση οικονομική αποζημίωση ζητούν οι αγρότες του Δήμου Αξιού του Νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να μπορέσουν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι τελευταίες μεγάλες βροχές σε πολλές καλλιέργειες. Τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν προβλήματα στους αγρότες της περιοχής και ιδιαίτερα στους βαμβακοπαραγωγούς και στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων, αυτό που απασχολεί τους αγρότες είναι ποια πόρτα τώρα θα χτυπήσουν για να βρουν χρήματα προκειμένου να ξανασπείρουν. «Είναι γνωστό ότι η ΑΤΕ με εντολή της κυβέρνησης έχει κλείσει αυτή την πόρτα στην πλειοψηφία των αγροτών και δεν τους δανειοδοτεί, επειδή δεν μπόρεσαν να ξοφλήσουν όλα τους τα χρέη. Χρέη που τα δημιούργησε, στην ουσία, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των "σοσιαλιστικών" κυβερνήσεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Να σημειώσουμε ότι και οι έμποροι της περιοχής δεν ξαναπιστώνουν τους αγρότες που καταφεύγουν σ' αυτούς αναζητώντας μια τελευταία λύση. Μάλιστα, για να γνωρίζουν οι έμποροι ποιον πιστώνουν συμβουλεύονται τις καταστάσεις με τα ονόματα που περιήλθαν στα χέρια τους από την Αγροτική Τράπεζα.

Επίσης, οι αγρότες του Δήμου Αξιού ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας - αφού καταργήσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που προβλέπει ότι από 1/12/2000 έως 15/5/2001 δεν αποζημιώνει τις συγκεκριμένες καλλιέργειες - να κάνει εκτιμήσεις των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί και να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις σε όλους εκείνους που θα ξανασπείρουν τα χωράφια τους.

Τους «έτσουξε»... .

Τους «έτσουξε», κατά πώς φαίνεται, στο νέο προεδρείο της ΓΕΣΑΣΕ, χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» και επιχειρώντας ανεπιτυχώς να σώσουν τα προσχήματα, έβγαλαν μια «κολοβή» ανακοίνωση για το βαμβάκι. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων των βαμβακοπαραγωγών για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από την πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΟΑ Βάμβακος, χωρίς να διευκρινίζεται πού έγινε, πόσοι και ποιοι εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών συμμετείχαν.

Πάντως, για να κρατηθούν τα προσχήματα, στην ανακοίνωση αναφέρεται εν συντομία ότι ο υπουργός Γεωργίας «έκανε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο: Υπερψήφισε και αποδέχτηκε μια απόφαση η οποία είναι σαφώς χειρότερη από την αρχική πρόταση της Κομισιόν». Παράλληλα, καλούνται οι βαμβακοπαραγωγοί να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Αλήθεια, τρεις και πλέον βδομάδες μετά την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι ποιος τους πιστεύει;...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ