Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Δέχτηκαν προμελετημένο πλήγμα

Τον απαράδεκτο κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι υπερασπίστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας

Σ. Στριφτάρης: Δε θα μπορέσετε να αναχαιτίσετε τους αγώνες των αγροτών.

Προμελετημένο πλήγμα δέχτηκαν οι βαμβακοπαραγωγοί αφού η κυβέρνηση συμφώνησε με το νέο απαράδεκτο κανονισμό της ΕΕ για το προϊόν σύμφωνα με τον οποίο διατηρείται η εθνική ποσόστωση σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και αυξάνεται το πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης καταγγέλλοντας ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με το νέο κανονισμό εξηγεί την προσπάθεια του υπουργείου Γεωργίας να περιορίσει δραστικά τη βαμβακοκαλλιέργεια με διοικητικά και αβάσιμα επιστημονικά επιχειρήματα.

Ο υφυπουργός Γεωργίας απαντώντας ισχυρίστηκε ότι υπήρξε συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και είπε ότι υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ που κατέληξε σε μια συμβιβαστική πρόταση την οποία αποδέχτηκε η Ελλάδα και η Ισπανία οι μόνες χώρες της ΕΕ που καλλιεργούν βαμβάκι. Η πρόταση, είπε, έχει και υπέρ και κατά και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τα κατά και αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του νέου κανονισμού.

Ο Σπ. Στριφτάρης αφού επισήμανε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καλλιέργεια του βαμβακιού είναι μηδενικές κατήγγειλε ότι είναι η πρώτη φορά που ψηφίστηκε κανονισμός για αγροτικό προϊόν, για κοινή οργάνωση αγοράς και είναι χειρότερος από την πρόταση της Κομισιόν. Ο βουλευτής τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν είχε τουλάχιστον ένα όριο στη συνυπευθυνότητα μέχρι 0,60% και «αντί να παζαρέψουμε το 50 να το κάνουμε 40, εμείς λέμε όχι αλλά να πάει μέχρι και 100% αν υπερβούμε το 1.137.000 τόνους στην Ελλάδα όταν την τελευταία τριετία η μέση παραγωγή μας είναι 1.250.000 τόνους. Εάν με τέτοιους όρους πάμε να διαπραγματευτούμε που δε διαπραγματευόμαστε, ουσιαστικά ήταν δική μας πρόταση αυτή, δεν ήταν της Κομισιόν - σίγουρα η συνυπευθυνότητα αυξάνει με αποτέλεσμα και οι εισροές από την ΕΕ να μειώνονται και να παίρνονται διοικητικά μέτρα».

Ο Σπ. Στριφτάρης κατήγγειλε ότι είναι πάγια τακτική του υπουργείου Γεωργίας να βάζει τους αγρότες διαφόρων περιοχών να τσακώνονται μεταξύ τους για να μην μπορούν να συντονίσουν τον αγώνα τους αλλά τόνισε:

«Ο,τι και να κάνετε δε θα μπορέσετε φέτος να αναχαιτίσετε τους αγώνες των αγροτών. Και τα λάστιχα να ξεφουσκώσετε και άλλα τρακτέρ να κατασχέσετε και άλλους να κλείσετε στη φυλακή και σε άλλους να κάνετε μηνύσεις, δε θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση για την οποία είστε υπεύθυνοι και λέτε συνέχεια ψέματα στους αγρότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ