Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ακόμα 187 δισ. στο κεφάλαιο

Κρατικές επιδοτήσεις μέχρι και 60% θα τσεπώσουν οι επιχειρηματίες που... επενδύουν στα Βαλκάνια

Ακόμα 187 δισεκατομμύρια δραχμές ετοιμάζεται να μοιράσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ την ίδια ώρα οι κυβερνώντες αρνούνται την οικονομική στήριξη από τον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού προβάλλοντας διάφορα προσχήματα και επιχειρήματα. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Οπως... εξήγησε ο Γ. Παπαντωνίου στις χώρες αυτές οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν αναπτύξει επενδυτική δραστηριότητα και «εμείς ως πολιτεία και κυβέρνηση έχουμε χρέος να προσαρμόζουμε το θεσμικό πλαίσιο στήριξης αυτών των προσπαθειών, αναβαθμίζοντάς το».

Η... αναβάθμιση, που ισχυρίζεται ο υπουργός, σε τελευταία ανάλυση σημαίνει τζάμπα χρήμα για τους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, οι επιδοτήσεις των ιδιωτικών επιχειρηματικών σχεδίων στις χώρες των Βαλκανίων, θα επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό:

  • Σε ποσοστό 60% για επενδύσεις που αφορούν: βελτίωση υποδομών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές, τη δημιουργία - επέκταση κέντρων θαλασσοθεραπείας, μαρίνες, εκθεσιακών χώρων, μεταφορικών κέντρων κλπ.
  • Σε ποσοστό 35-40% επί της παραγωγικής επένδυσης, σε περίπτωση που δε γίνεται χρήση τραπεζικού δανείου.
  • Σε ποσοστό μέχρι 45%, είτε σε επιδότηση επιτοκίου για όσους παίρνουν δάνεια από τράπεζες.

Παράλληλα, το δημόσιο δημιουργεί - στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες χώρες - δεκάδες Γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων, τα οποία στην ουσία θα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται δημόσιοι φορείς για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων και προγραμμάτων των ιδιωτών.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής των επιχειρηματιών που θα χρηματοδοτηθούν με βάση το νόμο για τα Βαλκάνια, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται στα πλαίσια των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν με τις γειτονικές χώρες και τις συμφωνίες που έχουν συνάψει διάφοροι ιδιώτες με τις χώρες αυτές. Τέλος, προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα είναι το 51% των κεφαλαίων της να ανήκει σε Ελληνες επιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ