Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίωρο μπλακ - άουτ στη Σύρο

Εκρηξη στον πετρελαϊκό σταθμό Ερμούπολης, άφησε χωρίς ρεύμα το νησί

Ευτυχώς που δεν υπήρχε κοντά κανένας εργαζόμενος ή κάποιος ανύποπτος περαστικός, ειδάλλως θεωρείται βέβαιο πως θα θρηνούσαμε θύματα. Ευτυχώς, πάλι, που η έκρηξη έγινε μέρα μεσημέρι, και οι συνέπειες της διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν ήταν οι ακραίες που δημιουργούνται σε άλλες ώρες, όπως οι βραδινές. Ο λόγος για τη χτεσινή μεγάλη έκρηξη που έγινε στις 11:10 το πρωί στον πετρελαϊκό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ερμούπολη της Σύρου, που είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί ολοσχερώς η ηλεκτροδότηση του νησιού για περισσότερες από τρεις ώρες. Η διακοπή της μονάδας της Ερμούπολης, συμπαρέσυρε και το υπόλοιπο δίκτυο του νησιού, που είναι αυτόνομο.

Η έκρηξη, έγινε στο καζάνι του πετρελαϊκού σταθμού, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας η μονάδα, ισχύος 3,5 μεγαβάτ. Τα ακριβή αίτια της έκρηξης δεν έγιναν ακόμα γνωστά, ενώ μέχρι αργά χτες το απόγευμα, γινόταν επιτόπιος έλεγχος από τεχνικούς της ΔΕΗ, προκειμένου να εξακριβωθεί τόσο η αιτία του ατυχήματος, αλλά και να ξεκινήσει η άμεση επισκευή και η επαναλειτουργία της μονάδας. Η επισκευή της μονάδας χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγουσσα, λόγω της έναρξης της θερινής και συνάμα τουριστικής περιόδου στο νησί.

Η διακοπή λειτουργίας της μονάδας στην Ερμούπολη, καθιστά στο εξής, εξαιρετικά αβέβαιη την ηλεκτροδότηση της Σύρου, αφού πλέον το σύστημα λειτουργεί στο οριακό του σημείο και πιθανή έστω μικροβλάβη σε κάποια από τις 4 υπόλοιπες μονάδες, είναι βέβαιο ότι θα βυθίσει το νησί στο σκοτάδι. Η υποστηρικτική διασύνδεση του συστήματος της Σύρου με της Μυκόνου, εγκυμονεί κινδύνους και για τη Μύκονο, όπου η θερινή κατανάλωση ηλεκτρικού, είναι πολλαπλάσια από αυτήν του χειμώνα.

Παράγοντες που ξέρουν καλά τα τεκταινόμενα στο χώρο αναφέρουν ότι δε χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να διαπιστωθούν οι αιτίες, σημειώνοντας πως τα αίτια της χτεσινής έκρηξης προέρχονται από την κακή συντήρηση των σταθμών, τόσο λόγω των καθ' εαυτών περικοπών από τη ΔΕΗ, όσο και από τη δραματική έλλειψη τεχνικού προσωπικού στην Επιχείρηση. Η χτεσινή έκρηξη - αποτελεί συνέχεια της έκρηξης που σημειώθηκε πριν λίγους μήνες στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάση (ΚΥΤ) στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και βύθισε στο σκοτάδι όλη τη Μακεδονία και Θράκη - έρχεται να αναδείξει το σοβαρό ζήτημα της επίβλεψης αλλά και συντήρησης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, που πλέον θεωρείται ελλιπής. Με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η δραστική μείωση προσωπικού, οι βλάβες και οι εκρήξεις θα χαρακτηρίζονται... ρουτίνα, με τις ανάλογες συνέπειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκοψαν το ρεύμα σε σχολείο εν ώρα λειτουργίας! (2023-01-19 00:00:00.0)
Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Σκόπελο, Τήνο και Λέσβο (2018-08-29 00:00:00.0)
Μικρογραφία (2018-03-20 00:00:00.0)
Στην «κόψη του ξυραφιού» κινήθηκε το σύστημα (2007-07-25 00:00:00.0)
Καλοκαίρι με ...διακοπές ηλεκτροδότησης (2005-05-19 00:00:00.0)
Ρουτίνα οι διακοπές ρεύματος (2001-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ