ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
Πλαίσιο διεκδικήσεων για τους σεισμοπαθείς με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Πλαίσιο διεκδικήσεων με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, οι οποίες με το σεισμό πολλαπλασιάστηκαν δραματικά, και με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης των εργατικών - λαϊκών φορέων του νησιού, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου σε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιλαμβάνει τα εξής:

Αμεσες αποζημιώσεις στο 100% για πρώτη και δεύτερη κατοικία, με άμεση καταβολή, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή - ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. 100% αποζημίωση στον εξοπλισμό, στα εμπορεύματα και τις ζημιές των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων.

Ενοικιάσεις κατοικιών από το κράτος ή 100% επιδότηση του ενοικίου για όσους έχουν μείνει άστεγοι για όσο χρειαστεί μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους, ειδικά για οικογένειες και κατοίκους χωριών που τώρα μένουν σε ξενοδοχεία ή είναι φιλοξενούμενοι.

Επαρκή αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες έκτακτες αλλά και πάγιες ανάγκες.

Εκτακτη χρηματοδότηση ώστε άμεσα να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα επισκευής ή ανακατασκευής σε σχολεία, δρόμους, λιμάνια, δημόσια κτίρια. Να καθαριστούν οι γειτονιές και τα χωριά από μπάζα κ.λπ.

Προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ότι οι συμβασιούχοι δεν είναι περιττοί και επικουρικοί εργαζόμενοι, αλλά απαραίτητοι. Να μονιμοποιηθούν όλοι τώρα.

Αμεσο σχέδιο για τη μεταστέγαση των σχολείων, μέχρι την επισκευή ή ανέγερση νέων όπου χρειάζεται, για διά ζώσης διδασκαλία ώστε να μη χάσουν κι άλλη χρονιά τα παιδιά. Με έλεγχο στα σχολεία αλλά και στα άλλα δημόσια κτίρια, σε χώρους δουλειάς τόσο στον φέροντα όσο και στον μη φέροντα οργανισμό των κτιρίων. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν μηχανικοί και εργαλεία προκειμένου να γίνει με ταχύτητα και ευθύνη ο έλεγχος, για να ξαναμπεί η ζωή σε κανονικότερους ρυθμούς.

Να εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για επισκευές, αναστηλώσεις σχολικών κτιρίων και χτίσιμο νέων όπου απαιτείται.

Χορήγηση δωρεάν τάμπλετ ή λάπτοπ και δωρεάν σύνδεση ίντερνετ για όλους τους μαθητές, ώστε να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την τηλεκπαίδευση, μέχρι την επιστροφή τους στη διά ζώσης διδασκαλία με όλους τους όρους προστασίας από την πανδημία. Ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές Β' και Γ' Λυκείου και τους φοιτητές, για την άρση των συνεπειών του σεισμού στην πρόοδό τους.

Να προγραμματιστούν έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, επισκευών, ανακατασκευών κ.λπ. και να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και στο ΕΣΠΑ.

Να κατεδαφιστούν όσα ετοιμόρροπα κτίρια κρίνονται επικίνδυνα - Για όσα δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, μετατροπή του χώρου σε ελεύθερο δημοτικό χώρο αναψυχής, πάρκο κ.λπ., ή σε χώρο πολιτισμού αν αναστηλωθούν.

Για τον παραδοσιακό οικισμό Ανω Βαθέος, τον παραδοσιακό οικισμό Κοκκαρίου και για προστατευόμενα κτίρια, ιστορικά - πολιτιστικά μνημεία και ναούς, να αναλάβει το κράτος εξολοκλήρου τη συντήρηση και επισκευή ή ανακατασκευή τους (το υψηλό κόστος συντήρησης και οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, άλλωστε, ήταν ένας από τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλά σπίτια των οικισμών).

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό ή την πλημμύρα.

Στήριξη των μέτρων ανακούφισης που διεκδικεί το κίνημα στο νησί. Συγκεκριμένα, μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως:

- 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους, χωρίς προϋποθέσεις.

- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

- Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ - ΔΕΗ - ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

- Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές μέχρι τέλη 2021. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019, ως η μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος

Αθλιότητα στο διαδίκτυο με διαπόμπευση γυναικών

ΚΚΕ: Βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Να διερευνηθεί άμεσα από τις αρχές και να τιμωρηθούν οι δράστες

Τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, γυμνές φωτογραφίες γυναικών, συχνά ανήλικων, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Δεκάδες χρήστες του διαδικτύου ζητούν να παρέμβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να διερευνηθεί η σκοτεινή δραστηριότητα του συγκεκριμένου ιστότοπου και να προστατευτούν οι γυναίκες που εμφανίζονται σε αυτό, πολλές φορές χωρίς καν να το γνωρίζουν. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για γυμνές φωτογραφίες γυναικών και μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που δημοσιεύονται στη συγκεκριμένη σελίδα για λόγους διαπόμπευσης ή εκδίκησης. Οι φωτογραφίες αυτές, αναφέρουν οι χρήστες, δεν έχουν ληφθεί μόνο από social media γυναικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αλλά μπορεί να απεικονίζουν και προσωπικές τους στιγμές.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών στο διαδίκτυο:

«Η αποτρόπαια πράξη της δημοσιοποίησης σε ιστοσελίδα φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές γυναικών, ανήλικων κοριτσιών και άλλων ανθρώπων, εν αγνοία τους, από "ανώνυμους χρήστες", αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό βιασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που δεν αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της αναπαραγωγής απαράδεκτων προτύπων και της εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η πλειοψηφία των γυναικών, ιδιαίτερα των νέων, παραμένει απροστάτευτη απέναντι στη βία κάθε μορφής. Γι' αυτό περισσεύει η υποκριτική ευαισθησία των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τη δήθεν αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση και παρέμβαση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και την τιμωρία των δραστών».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ενισχύεται ο κατασταλτικός χαρακτήρας της σωφρονιστικής πολιτικής

Ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας» του υπουργείου, με το οποίο η κυβέρνηση ενισχύει τον κατασταλτικό, αντιδραστικό χαρακτήρα της σωφρονιστικής της πολιτικής.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καταρχήν «οι φυλακές όχι μόνο παραμένουν αποθήκες ψυχών, αλλά έχουν μετατραπεί στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας και σε υγειονομικές βόμβες, λόγω του έντονου συγχρωτισμού, της απουσίας βασικών μέσων προστασίας της υγείας των κρατουμένων, όπως βέβαια και των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές», αλλά και την έλλειψη ανάλογου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Αυτό αποτυπώνεται με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ακόμα και νεκρών. Είναι αποκαλυπτική για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί η ανοιχτή επιστολή των 301 γυναικών κρατουμένων στον Ελεώνα Θηβών».

Τώρα η κυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις που φέρνει, κάνει ακόμα πιο αφόρητη την κατάσταση, αφού «θέτει εμπόδια στην ταχεία εξέταση αιτημάτων των κρατουμένων», συρρικνώνει δικαιώματα των κρατουμένων «σε σχέση με τις άδειες», αφού στις προϋποθέσεις αυξάνει το χρόνο της ποινής και μειώνει από 6 σε 5 του χρόνου της άδειας.

Από τα «εμβληματικά» άρθρα του νομοσχεδίου είναι το 3, με το οποίο αυστηροποιούνται και οι προϋποθέσεις για τη μεταγωγή κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές. Οπως τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, «η λογική που εισάγει το νομοσχέδιο» και η «επιλογή» γίνεται «με μη αποδεκτά επιστημονικά νομικά κριτήρια κατηγοριοποιώντας τους κρατούμενους όχι με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά, την ατομική τους συμπεριφορά στη φυλακή, όπως θα έπρεπε, αλλά αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί στο όνομα και της επικινδυνότητάς τους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αναφέρθηκε στο 2ο και 3ο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, που αφορούν την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης των αστυφυλάκων και τα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών υπαλλήλων.

Οσον αφορά την εκπαίδευση, ανέφερε ότι βασική κατεύθυνση είναι η καταστολή, ο αυταρχισμός και το δόγμα «νόμος και τάξη», με συνέπεια τα Σώματα Ασφαλείας να αντιμετωπίζουν ως «παρεκκλίνουσες» κοινωνικές συμπεριφορές τις διαμαρτυρίες τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση που δεν ταυτίζονται με τη διαχρονική κυβερνητικά αντίληψη για το κράτος και την κοινωνία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη βάρβαρη καταστολή της συμβολικής εκδήλωσης για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επισήμανε επίσης ότι στα άρθρα για την ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων προβλέπεται αύξηση του χρόνου φοίτησης από 5 εξάμηνα σε τρία χρόνια και αυτό γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση προσλαμβάνει χιλιάδες ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες, τους οποίους κάνει αστυφύλακες «από την πίσω πόρτα», χωρίς καμία εκπαίδευση ή με εκπαίδευση χαμηλού επιπέδου.

Αναφερόμενος στα άρθρα που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών υπαλλήλων και όχι μόνο, επισήμανε ότι οι διατάξεις τους αφαιρούν ό,τι αφορά τον κλάδο της Επικουρικής Ασφάλισης.

Εντοπίστηκε το πτώμα της αγνοούμενης πρόσφυγα

Τον εντοπισμό ενός πτώματος γυναίκας, σε βραχώδη ακτή, στη θαλάσσια περιοχή Ξαμπέλια Μυτιλήνης, γνωστοποίησαν χτες οι λιμενικές αρχές. Το πτώμα είναι της αγνοούμενης γυναίκας πρόσφυγα από το προχτεσινό ναυάγιο βορειοανατολικά της Λέσβου. Το πτώμα μεταφέρθηκε από πλωτό του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης και κατόπιν στο νοσοκομείο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ