Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ενισχύεται ο κατασταλτικός χαρακτήρας της σωφρονιστικής πολιτικής

Ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας» του υπουργείου, με το οποίο η κυβέρνηση ενισχύει τον κατασταλτικό, αντιδραστικό χαρακτήρα της σωφρονιστικής της πολιτικής.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καταρχήν «οι φυλακές όχι μόνο παραμένουν αποθήκες ψυχών, αλλά έχουν μετατραπεί στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας και σε υγειονομικές βόμβες, λόγω του έντονου συγχρωτισμού, της απουσίας βασικών μέσων προστασίας της υγείας των κρατουμένων, όπως βέβαια και των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές», αλλά και την έλλειψη ανάλογου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Αυτό αποτυπώνεται με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ακόμα και νεκρών. Είναι αποκαλυπτική για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί η ανοιχτή επιστολή των 301 γυναικών κρατουμένων στον Ελεώνα Θηβών».

Τώρα η κυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις που φέρνει, κάνει ακόμα πιο αφόρητη την κατάσταση, αφού «θέτει εμπόδια στην ταχεία εξέταση αιτημάτων των κρατουμένων», συρρικνώνει δικαιώματα των κρατουμένων «σε σχέση με τις άδειες», αφού στις προϋποθέσεις αυξάνει το χρόνο της ποινής και μειώνει από 6 σε 5 του χρόνου της άδειας.

Από τα «εμβληματικά» άρθρα του νομοσχεδίου είναι το 3, με το οποίο αυστηροποιούνται και οι προϋποθέσεις για τη μεταγωγή κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές. Οπως τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, «η λογική που εισάγει το νομοσχέδιο» και η «επιλογή» γίνεται «με μη αποδεκτά επιστημονικά νομικά κριτήρια κατηγοριοποιώντας τους κρατούμενους όχι με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά, την ατομική τους συμπεριφορά στη φυλακή, όπως θα έπρεπε, αλλά αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί στο όνομα και της επικινδυνότητάς τους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αναφέρθηκε στο 2ο και 3ο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, που αφορούν την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης των αστυφυλάκων και τα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών υπαλλήλων.

Οσον αφορά την εκπαίδευση, ανέφερε ότι βασική κατεύθυνση είναι η καταστολή, ο αυταρχισμός και το δόγμα «νόμος και τάξη», με συνέπεια τα Σώματα Ασφαλείας να αντιμετωπίζουν ως «παρεκκλίνουσες» κοινωνικές συμπεριφορές τις διαμαρτυρίες τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση που δεν ταυτίζονται με τη διαχρονική κυβερνητικά αντίληψη για το κράτος και την κοινωνία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη βάρβαρη καταστολή της συμβολικής εκδήλωσης για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επισήμανε επίσης ότι στα άρθρα για την ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων προβλέπεται αύξηση του χρόνου φοίτησης από 5 εξάμηνα σε τρία χρόνια και αυτό γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση προσλαμβάνει χιλιάδες ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες, τους οποίους κάνει αστυφύλακες «από την πίσω πόρτα», χωρίς καμία εκπαίδευση ή με εκπαίδευση χαμηλού επιπέδου.

Αναφερόμενος στα άρθρα που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών υπαλλήλων και όχι μόνο, επισήμανε ότι οι διατάξεις τους αφαιρούν ό,τι αφορά τον κλάδο της Επικουρικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ