ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τηλεδιάσκεψη αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Εγινε με επιτυχία την περασμένη Κυριακή και συμμετείχαν 12 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της περιοχής

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ η περιφερειακή τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, με αφορμή και την 29η Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, με θέμα «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σταθερά στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Στην τηλεδιάσκεψη, εκτός του ΚΚΕ, συμμετείχαν τα εξής κόμματα: Ιορδανικό ΚΚ, Κόμμα Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Ισραήλ, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν, Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης, Παλαιστινιακό ΚΚ, Σουδανικό ΚΚ, Ενοποιημένο Συριακό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας. Αποσπάσματα τόσο της εισαγωγικής ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, όσο και των παρεμβάσεων των κομμάτων παρουσιάστηκαν στον «Ριζοσπάστη» της 1/12.

Λόγω πληθώρας ύλης σε αυτό το φύλλο, η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτεί στον επόμενο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

ΠΕΡΟΥ
Νεκρός νέος εργάτης γης από αστυνομικά πυρά σε μαζικές κινητοποιήσεις

Αφίσα του Περουβιανού ΚΚ που εκφράζει αλληλεγγύη στην εργατοαγροτική απεργία
Αφίσα του Περουβιανού ΚΚ που εκφράζει αλληλεγγύη στην εργατοαγροτική απεργία
Στις μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις που γίνονται από την 1/12 στη νότια επαρχία του Περού Ικα και άλλες περιοχές από εργάτες γης και αγρότες που διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής, μέτρα προστασίας της υγείας εν μέσω της πανδημίας που θερίζει, σκοτώθηκε την Πέμπτη στο Βίρου (βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα) ο 19χρονος εργάτης σε αγροτοβιομηχανία Χόρχε Μουνιός Χιμένες, από πυρά της αστυνομίας.

Εργάτες του αγροτοβιομηχανικού τομέα στο Περού προχώρησαν στο στήσιμο μπλόκων σε πολλά τμήματα της Παναμερικανικής οδού, που συνδέει το Περού με τον Ισημερινό και τη Χιλή, μετά από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Ετσι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε στην περιοχή η μεταβατική κυβέρνηση του Προέδρου Φραντσίσκο Σαγκάστι, ο οποίος αντικατέστησε πριν από δύο βδομάδες τον Πρόεδρο Μερίνο (που επίσης είχε αντικαταστήσει τον Βισκάρα) που αναγκάστηκε και ο ίδιος σε παραίτηση μετά τη λαϊκή κατακραυγή για τη βάρβαρη καταστολή σε λαϊκές κινητοποιήσεις στη Λίμα με δύο νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.

Στον αγροτοβιομηχανικό τομέα εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες γης, στη συγκομιδή φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές, σε εκτάσεις που ανήκουν σε μεγάλα ντόπια και διεθνή μονοπώλια και κυριαρχούν η εργοδοτική ασυδοσία, οι μισθοί πείνας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής, ακόμα και πόσιμου νερού.

Μετά τη δολοφονία του νεαρού εργάτη ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας βγήκε να μιλήσει για «αληθινή τραγωδία» και δεσμεύθηκε ότι «θα διενεργηθεί έρευνα για τα γεγονότα στο Βίρου».

Επίσης, ξεκίνησε συζήτηση στη Βουλή για την κατάργηση του νόμου για την αγροτική οικονομία ο οποίος ισχύει από την εποχή του δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, και προβλέπει προνόμια στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτοβιομηχανικού τομέα. Τα συνδικάτα των εργαζομένων του κλάδου και λαϊκές οργανώσεις παλεύουν για κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους που επί πολλές δεκαετίες χτυπιούνται βάναυσα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια του συγκεκριμένου πολύ προσοδοφόρου τομέα.

Το Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των εργατών γης της Ικα παλεύοντας μαζί τους για τα δίκαια αιτήματά τους στην απεργία και στα μπλόκα, ενώ απαιτεί την τιμωρία για τους δολοφόνους του 19χρονου εργάτη. Επίσης οργανώνει στην περιοχή και σε άλλες πόλεις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους εργάτες γης.

ΡΩΣΙΑ
Σύνοδος του ΟΣΣΑ με ανησυχίες για «εξωτερικές παρεμβάσεις»

ΜΟΣΧΑ.--

Σοβαρές «ανησυχίες» για ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ορισμένων χωρών, προκειμένου να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής του αμυντικού συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ - CSTO, Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν), καθώς ο ανταγωνισμός με ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οξύνεται στις περιοχές γύρω από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην ατζέντα της συνόδου ήταν οι διμερείς σχέσεις των κρατών - μελών του «αμυντικού συμφώνου», η βελτίωση του «ειρηνευτικού» (στρατιωτικού) ρόλου του, η μεγαλύτερη ενσωμάτωση και η σταδιακή ένταξη νέων κρατών. Επίσης, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Ενδεικτικά, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να «κλείσει τα μάτια» για την κατάσταση στη Λευκορωσία. Οπως ισχυρίστηκε, «κινήματα, ακόμη και συγκρούσεις» μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε χώρα, ειδικά εν μέσω εκλογών, αλλά αυτό δεν προκαλεί ανησυχίες, ανησυχίες όμως προκαλούν «η ξένη παρέμβαση, η οικονομική, πολιτική υποστήριξη, η διάδοση πληροφοριών».

«Οι προσπάθειες ανάμειξης δικαιολογούνται πάντα με τις καλύτερες προθέσεις», σημείωσε ο Πούτιν, «και, όπως γνωρίζουμε, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». «Εκεί οδηγούν αυτές οι καλές προθέσεις, παρεμβάσεις και παρεμβολές στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξέφρασε την «ελπίδα» «ο λαός της Λευκορωσίας να έχει αρκετή πολιτική ωριμότητα» για να διεξαγάγει έναν εσωτερικό πολιτικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και «να λύσει μόνος του όλα τα εσωτερικά του ζητήματα».

Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η κατάσταση στο Κιργιστάν σταθεροποιείται, αλλά και για το γεγονός ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας «δεν έχει αλλάξει θέσεις ως μέρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και του CSTO. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τη σταθερότητα του Κιργιστάν».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, οι χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια θα πρέπει να έχουν ένα καθεστώς παρατηρητή και εταίρου στο μέλλον.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ισραήλ και Ιορδανίας

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, και του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και στο πλαίσιό της έγινε συζήτηση για διάφορα κρίσιμα θέματα. Οπως έγινε γνωστό, στο τραπέζι μπήκαν οι προσπάθειες επανέναρξης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου, οι ισραηλινές προβοκάτσιες με το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, ο σεβασμός του «ιστορικού στάτους κβο» αλλά και η διαχείριση υδάτινων πόρων, η άρση των περιορισμών στην Ιορδανία για εξαγωγές ειδών προς τη Δυτική Οχθη και η οργάνωση της διασυνοριακής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, εν μέσω και της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων «Petra», ο Σαφάντι τόνισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τη λύση των δύο κρατών» και συμπλήρωσε πως «είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να βρούμε μια συγκεκριμένη λύση για ειρήνευση».

Πριν από τη συνάντηση των Σαφάντι - Ασκενάζι, την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς μετέβη σε δύο αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ: Την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Οι επισκέψεις αυτές κρίθηκαν σημαντικές, καθώς ο 84χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης αποφεύγει εδώ και μήνες τις συναντήσεις ακόμα και με στενούς του συνεργάτες, για να περιορίσει τις πιθανότητες να μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ακολούθησε μεσοβδόμαδα η παράδοση φόρων άνω των 1,4 δισ. δολαρίων που το Ισραήλ για πολλούς μήνες παρακρατούσε παράνομα προς την Παλαιστινιακή Αρχή, μετά την απόφαση της τελευταίας να αποκαταστήσει τη συνεργασία της με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Παράλληλα, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη ο Μπένι Γκαντς, υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, απευθυνόμενος στην Παλαιστινιακή Αρχή σημείωσε ότι «η Μέση Ανατολή αλλάζει. Είναι προς το συμφέρον σας να επιστρέψετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δημιουργήσετε ελπίδα για το μέλλον των επόμενων γενεών» και ανέφερε δύο βασικούς όρους για «βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών: Τον τερματισμό της στρατιωτικής ανάπτυξης της "Χαμάς" και των επιθέσεων με ρουκέτες που εξαπολύσει στο Ισραήλ, και την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατά η "Χαμάς"». Φαίνεται ότι προετοιμάζεται ένα ξαναζέσταμα του διαλόγου, όπως και να 'χει όμως, χωρίς τερματισμό της κατοχής Παλαιστινιακών εδαφών και των εποικισμών δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση προς το συμφέρον των λαών της περιοχής.

  • Το μεσημέρι της Παρασκευής, Εβραίος έποικος εισήλθε στην εκκλησία της Γεθσημανής στην Ιερουσαλήμ και προσπάθησε να την κάψει, ρίχνοντας πετρέλαιο σε μερικές ξύλινες καρέκλες, αλλά απομονώθηκε έγκαιρα από Παλαιστίνιους και παραδόθηκε στην αστυνομία.
Ευχαριστήρια επιστολή από τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Με επιστολή του προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, εκφράζει τις ευχαριστίες του σημειώνοντας: «Σας στέλνω τους θερμούς χαιρετισμούς μου, και έχω την τιμή να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και την ύψωση της φωνής σας στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, στις 29 Νοεμβρίου 2020, όπου υποστηρίζονται οι αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας και της Ευημερίας. Ευχόμαστε σε εσάς και στους Ελληνες φίλους μας πρόοδο, ευημερία και περαιτέρω εμβάθυνση των ιστορικών σχέσεων φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να σας ανανεώσω, κ. Κουτσούμπα, τη διαβεβαίωση του σεβασμού και της εκτίμησής μου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ