ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που «παίζει στα ζάρια» τη ΛΑΡΚΟ και τις ζωές μας

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσουν ακούραστα τον αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της, για όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας, όπου μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι «μοναδική λύση για τη ΛΑΡΚΟ είναι να βρεθεί επενδυτής έτσι ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργία της και οι θέσεις εργασίας», το Συνδικάτο τονίζει: «Ο κ. υπουργός δεν είπε με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, κατ' επέκταση και τις θέσεις εργασίας, από τη στιγμή που πραγματοποιεί τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, στους οποίους δεν αναφέρονται πουθενά οι εργαζόμενοι και δεν είναι δεσμευτικό ότι αυτός που θα πάρει το ένα, θα είναι και ο ιδιοκτήτης των υπόλοιπων κομματιών της».

Αναμασούν τις γνωστές «καραμέλες» για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση

Οπως επισημαίνει, ο υπουργός επανέλαβε τη γνωστή «καραμέλα» για τα 350 εκατ. ευρώ χρέη της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ, χωρίς να αναφέρει ότι η ΔΕΗ χρεώνει στη ΛΑΡΚΟ 70 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν σε άλλες ιδιωτικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις τη χρεώνει 30 ευρώ.

Η κυβέρνηση, τονίζει, αντιμετωπίζει τη ΛΑΡΚΟ με τη λογική του τζογαδόρου, «παίζει στα ζάρια» τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, την περιουσία του λαού, τις ζωές των εργαζομένων και το μέλλον των 5 νομών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, «μέσα από την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην κυριολεξία χαρίζει πάνω από 20 δισ. ευρώ ορυκτού πλούτου. Αν αυτός ο πλούτος αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προτάσεις των εργαζομένων και των επιστημόνων διασφαλίζονται δισεκατομμύρια έσοδα στο κράτος, χιλιάδες θέσεις σταθερής εργασίας με δικαιώματα για τα επόμενα 70 έτη. Αντί αυτού εκποιούν τη ΛΑΡΚΟ σπάζοντάς τη σε "φιλέτα και αποφάγια"».

Τονίζει μάλιστα ότι στα «αποφάγια» έχουν κατατάξει και το εργοστάσιο της Λάρυμνας, καθώς «μέσα από τα κείμενα των διαγωνισμών διαπιστώνεται ότι το αφήνουν ντουβάρια, παίρνοντας όλο τον κινητό εξοπλισμό, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πρώτες ύλες, scrap σιδηρονικελίου, υποπροϊόντα και ανταλλακτικά».

Παράλληλα, απευθύνει το ερώτημα με τι πρώτες ύλες θα λειτουργήσει το εργοστάσιο αν πάρει διαφορετικός επενδυτής τα μεταλλεία και πώς θα διασφαλιστεί ότι ο ΧΥΤΑ στη θέση Λιάβδα, που κατασκευάστηκε για την απόρριψη σκουριάς και εκποιείται ξεχωριστά, θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του εργοστασίου και δεν θα «αξιοποιηθεί» για άλλη χρήση.

Ακόμα, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι «η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 7/12 σε συνέχιση της τακτικής "πρότυπο διασφάλισης λειτουργίας" της ΛΑΡΚΟ, μας ενημέρωσε ότι έχει δεχτεί εξώδικο από τη ΔΕΗ και αν δεν χρηματοδοτηθεί, θα κόψουν το ρεύμα», ενώ σημειώνει ότι ο υπουργός «δεν ξεκαθάρισε αν θα μας επιστρέψει τα αναδρομικά που μας χρωστά για να περάσουμε τις μέρες των Χριστουγέννων».

Παρεμβάσεις για τη στήριξη εποχικών εργαζομένων και ανέργων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων έκανε την περασμένη Δευτέρα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων μαζί με εποχικά εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της πόλης, παραδίδοντας υπόμνημα με τις επείγουσες διεκδικήσεις του για μέτρα στήριξής τους. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και στο χώρο του αεροδρομίου.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν κάθε χρόνο εποχικά στο αεροδρόμιο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό έχουν βρεθεί στην ανεργία, αποκλεισμένοι ακόμα και από το πενιχρό εποχικό επίδομα. Η κυβερνητική ρύθμιση που μειώνει σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους, δεν ισχύει στη δική τους περίπτωση. Ετσι, είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται από τον ΟΑΕΔ, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της εποχικότητας. Αντίστοιχα, συνάδελφοί τους που δεν προσλήφθηκαν καθόλου τη φετινή σεζόν αποκλείστηκαν αρχικά από το επίδομα «ειδικού σκοπού» και τώρα από το επίδομα ανεργίας.

Το Σωματείο διεκδικεί: Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση. Διασφάλιση εισοδήματος μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν. Απαλλαγή από χρέη για ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Καμία διακοπή σύνδεσης. Να δοθεί στην ώρα του και ακέραιο το Δώρο Χριστουγέννων.

Για τους ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης όλοι οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, είτε σταμάτησαν την εργασία τους στις συνθήκες της πανδημίας είτε ήταν ήδη άνεργοι, διεκδικούν από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

«Τα κυβερνητικά μέτρα, εκτός από ανεπαρκή για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφήνουν εκτός μια σειρά κλάδους, όπως αυτόν της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας», τονίζουν και διεκδικούν επίδομα 800 ευρώ που να συμπεριλαμβάνει τις παραπάνω κατηγορίες ανέργων.

Οπως εξηγούν, η ήδη βεβαρημένη κατάσταση στη Ζώνη επιδεινώθηκε ακόμα παραπέρα στις συνθήκες της πανδημίας: «Η ανεργία ξεπέρασε το 90%, αφού τα πλοία δεν έρχονται στο χώρο και οι όποιες εργασίες ήταν να γίνουν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αναβάλλονται, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, υποαπασχολούμενους, άνεργους και τις οικογένειές τους», τονίζουν. Παρ' όλα αυτά, τα όποια μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους. Το ίδιο είχε συμβεί και τον περασμένο Απρίλη και μόνο μετά από παρεμβάσεις των σωματείων είχε δοθεί το επίδομα σε εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Διαδικτυακές συσκέψεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων μέσα από διαδικτυακές συσκέψεις και εκδηλώσεις κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους της συλλογικής συζήτησης και οργάνωσης της δράσης, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Παράλληλα με την καθημερινή ζωντανή δράση στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να κάνουν απολογισμό της δράσης τους, μετά και την απεργιακή μάχη στις 26/11, αλλά και για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

  • Σε διαδικτυακή σύσκεψη - συζήτηση καλεί τα σωματεία του κλάδου η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, την Κυριακή 13/12 στις 11 π.μ.
  • Σε τηλεδιάσκεψη αποτίμησης της δράσης και σχεδιασμού της για τη συνέχεια προχωρά η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας Ζoom. Με ανάλογο τρόπο προγραμματίζει για τη συνέχεια δύο συζητήσεις: Για την απάντηση των εργαζομένων στην καταστολή και στην επίθεση στα σωματεία, και για το καθεστώς της τηλεργασίας και τις συνέπειές του.
  • Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού διοργανώνουν τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Miramare», «Sheraton» και «Amilia Mare» της Ρόδου και η Επιτροπή Αγώνα. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. και θα μεταδοθεί από το κανάλι των διοργανωτών στο YouTube και από το Facebook. Θα μιλήσουν οι Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, Μιχάλης Τσουρούτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Miramare», Τσαμπίκα Παττελάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Sheraton», Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Amilia Mare», και Αννα Παναγιωτίδου, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό.
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΡΟΔΟΥ
Καταγγελία για τη χυδαία επίθεση σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές

Τη στάση μερίδας της ηγεσίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου καταγγέλλουν εργαζόμενοι εκλεγμένοι στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους δήλωση οι συνδικαλιστές Μιχάλης Τσουρούτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ξενοδοχείου «Miramare», και Τσαμπίκα Παττελάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ξενοδοχείου «Sheraton», εκλεγμένοι και οι δύο στη διοίκηση του κλαδικού Σωματείου, στηλιτεύουν ανακοίνωση που κυκλοφορεί με την υπογραφή του Σωματείου και επιτίθεται με χυδαίο τρόπο σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές του κλάδου.

Αφετηρία για την εξέλιξη αυτή στάθηκε η αχαρακτήριστη ενέργεια του αντιπροέδρου του κλαδικού Σωματείου, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία μέσα στο Εργατικό Κέντρο, αξιώνοντας να επιβληθούν πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση» σε συνδικαλιστές και δραστήρια μέλη του Σωματείου! Στην εύλογη καταδίκη αυτής της ενέργειας η συνέχεια δόθηκε με ανακοίνωση - επίθεση ενάντια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

«Αυτές τις μέρες δημοσιεύθηκε επανειλημμένα στα τοπικά ΜΜΕ ένας οχετός, με την υπογραφή του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων», τονίζουν οι δύο εκλεγμένοι. Οπως επισημαίνουν, οι ίδιοι, αν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, «δε ρωτηθήκαμε ποτέ», για να πάρουν θέση για τα συγκεκριμένα κείμενα. Ετσι, δεν είναι σαφές αν έχουν την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου ή αν «κάποιοι καπηλεύονται τον τίτλο του Σωματείου για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους».

«Ισως οι συντάκτες αυτών των κειμένων να πιστεύουν ότι καταφεύγοντας σε αυτές τις αθλιότητες και δημιουργώντας μια αποπροσανατολιστική και στημένη αντιπαράθεση θα ξεχαστεί και η επαίσχυντη πράξη» του αντιπροέδρου, σχολιάζουν. Μάλιστα, «την ώρα που πρέπει να διεκδικήσουμε αξιοπρεπές εισόδημα για όλους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, να επιβάλουμε να μην κόβεται το ρεύμα στα σπίτια τα δικά μας και των συναδέλφων μας, να απαλλαγούμε από δημοτικά τέλη, φόρους και κατασχέσεις, ορισμένοι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας στοχοποιούν και καθυβρίζουν με χυδαιότητες μέλη του Σωματείου, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι και αγωνιστές του κλάδου για πολλά χρόνια, επειδή έχουν άλλη άποψη».

«Αυτές οι απαράδεκτες πράξεις και εκφράσεις λερώνουν την ίδια την ιστορία του Σωματείου», καταλήγουν οι δύο συνδικαλιστές και καλούν κάθε εργαζόμενο του κλάδου, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, να προβληματιστεί, όπως και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να καταδικάσει και να απομονώσει τέτοιες ντροπιαστικές συμπεριφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ