Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις για τη στήριξη εποχικών εργαζομένων και ανέργων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων έκανε την περασμένη Δευτέρα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων μαζί με εποχικά εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της πόλης, παραδίδοντας υπόμνημα με τις επείγουσες διεκδικήσεις του για μέτρα στήριξής τους. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και στο χώρο του αεροδρομίου.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν κάθε χρόνο εποχικά στο αεροδρόμιο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό έχουν βρεθεί στην ανεργία, αποκλεισμένοι ακόμα και από το πενιχρό εποχικό επίδομα. Η κυβερνητική ρύθμιση που μειώνει σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους, δεν ισχύει στη δική τους περίπτωση. Ετσι, είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται από τον ΟΑΕΔ, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της εποχικότητας. Αντίστοιχα, συνάδελφοί τους που δεν προσλήφθηκαν καθόλου τη φετινή σεζόν αποκλείστηκαν αρχικά από το επίδομα «ειδικού σκοπού» και τώρα από το επίδομα ανεργίας.

Το Σωματείο διεκδικεί: Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση. Διασφάλιση εισοδήματος μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν. Απαλλαγή από χρέη για ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Καμία διακοπή σύνδεσης. Να δοθεί στην ώρα του και ακέραιο το Δώρο Χριστουγέννων.

Για τους ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης όλοι οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, είτε σταμάτησαν την εργασία τους στις συνθήκες της πανδημίας είτε ήταν ήδη άνεργοι, διεκδικούν από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

«Τα κυβερνητικά μέτρα, εκτός από ανεπαρκή για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφήνουν εκτός μια σειρά κλάδους, όπως αυτόν της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας», τονίζουν και διεκδικούν επίδομα 800 ευρώ που να συμπεριλαμβάνει τις παραπάνω κατηγορίες ανέργων.

Οπως εξηγούν, η ήδη βεβαρημένη κατάσταση στη Ζώνη επιδεινώθηκε ακόμα παραπέρα στις συνθήκες της πανδημίας: «Η ανεργία ξεπέρασε το 90%, αφού τα πλοία δεν έρχονται στο χώρο και οι όποιες εργασίες ήταν να γίνουν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αναβάλλονται, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, υποαπασχολούμενους, άνεργους και τις οικογένειές τους», τονίζουν. Παρ' όλα αυτά, τα όποια μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους. Το ίδιο είχε συμβεί και τον περασμένο Απρίλη και μόνο μετά από παρεμβάσεις των σωματείων είχε δοθεί το επίδομα σε εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ