ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκά «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την ΕΕ

...με επίκεντρο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «διάλογο εφ' όλης της ύλης» στα Ελληνοτουρκικά

«Εμείς επιθυμούμε μια θετική ατζέντα, θέλουμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα με την ΕΕ», αλλά εκείνη «παραδίδεται» στα συμφέροντα ορισμένων μελών της, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, αντιδρώντας και αυτός στα ευρωπαϊκά σχέδια για επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, που, όπως υποστήριξε, «δεν θα λειτουργήσουν ποτέ, θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέμεινε ότι όλες οι εκκλήσεις της Τουρκίας αφορούν το πώς θα κατανεμηθεί δίκαια ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και συνολικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις είπε: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε αλλάξει τις ισορροπίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο θέμα του Αζερμπαϊτζάν καθώς και σε άλλα θέματα, όπως στη Λιβύη, λέμε ελάτε να λύσουμε μαζί αυτήν την υπόθεση. Αν υπάρχει κάποιος πλούτος, να τον μοιραστούμε. Ας λύσουμε τα προβλήματα με τη διπλωματία, με πολιτικές μεθόδους». Συμπλήρωσε ακόμα ότι η χώρα του εξακολουθεί να προτείνει τη διοργάνωση μιας κοινής διάσκεψης για τη Μεσόγειο, «όχι μόνο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο των χωρών γύρω από όλη τη Μεσόγειο, αλλά και των χωρών που έχουν εταιρείες στην περιοχή. Δεν είμαστε της προσέγγισης "τα θέλουμε όλα" λέγοντας ότι είμαστε πολύ ισχυροί στο πεδίο και στο τραπέζι στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υπογράμμισε: «Η Τουρκία, με τα σεισμογραφικά μας σκάφη και με τα γεωτρύπανά μας, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις τεχνικές και επιστημονικές της δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή ευθύνης όπως και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την "ΤΔΒΚ" και με τη συνοδεία των δυνάμεων της Αεροπορίας μας όπως και του Ναυτικού μας (...) Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να πεθάνουμε, να γίνουμε βετεράνοι, όμως δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο».

Μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο Ακάρ είπε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που θέλει να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και «να δημιουργήσει τετελεσμένα εναντίον μας» και ότι «εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τις οποίες κάλεσε ο γενικός γραμματέας. Ομως, δυστυχώς, έμεινε στον αέρα το χέρι που είχαμε δώσει για την ειρήνη και την επίλυση των θεμάτων, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δίχως προϋποθέσεις όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, διότι είμαστε ισχυροί, διότι έχουμε δίκιο», σημείωσε επαναφέροντας το αίτημα της χώρας του για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

  • Την ίδια ώρα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρούσε χτες σε 41 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο με κατασκοπευτικά της αεροσκάφη.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Με τη «θρησκευτική διπλωματία» εργαλείο σε ΝΑΤΟικά σχέδια

Τη χρησιμοποίηση θρησκευτικών ζητημάτων, με την εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών - με χαρακτηριστικά, μάλιστα, «εθνικής ασφάλειας» για τους Αμερικανούς - κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σκιαγράφησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε συνέδριο για τη λεγόμενη θρησκευτική διπλωματία.

Τονίζοντας ότι «η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ», επεσήμανε ότι «ως στρατηγικοί εταίροι, Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης για να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει η Ρωσία στις δημοκρατικές μας αξίες και συγκεκριμένα στην ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης εδώ στην Ευρώπη».

Ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι «όχι μόνο η Ρωσία αμφισβητεί την εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά συνέχισε να επιδιώκει να σπάσει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ευνοώντας την αστάθεια και υπονομεύοντας την κυριαρχία ανεξάρτητων εθνών με ορθόδοξη πλειοψηφία». Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ρωσία για απειλές και διακοπή σχέσεων όχι μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και με τις εκκλησίες που ακολούθησαν την απόφασή του, μεταξύ αυτών και της Εκκλησίας της Ελλάδας, την οποία συνεχάρη, όπως και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «για τη γενναία υποστήριξη της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Ο Πάιατ δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την Κίνα, ως «άλλη μια χώρα με διαφορετικά συμφέροντα και αξίες από τις ΗΠΑ», κατηγορώντας την ότι «μεταξύ 900.000 και 1,8 εκατομμύρια Ουιγούροι, Καζάκοι, Κιργίζιοι και άλλοι μουσουλμάνοι έχουν τεθεί υπό κράτηση» κ.λπ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, για να μη μείνει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις θρησκευτικές ελευθερίες ως πρόσχημα και νέων επεμβάσεων, είπε ότι οι ΗΠΑ «δεσμεύονται να προστατεύσουν τη θρησκευτική ελευθερία όπου δέχεται επίθεση», τονίζοντας πως «βλέπουμε αυτήν την αποστολή ως επιταγή ηθικής και εθνικής ασφάλειας», συγχαίροντας ταυτόχρονα την Ελλάδα για το γεγονός ότι «συνεχίζει να αποδεικνύει την υποστήριξή της στη θρησκευτική ελευθερία στον υπόλοιπο κόσμο».

Να σημειωθεί πως η ομιλία Πάιατ προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, η οποία σε απάντηση διακίνησε απόσπασμα δήλωσης του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, ότι «βαθιά ανησυχητική είναι η κατάσταση των χριστιανών που ζουν στη Μέση Ανατολή και αντιμετωπίζουν διωγμούς και διώξεις. Πρόκειται για μια υψηλή, απαράδεκτη τιμή για τα ανεύθυνα γεωπολιτικά παιχνίδια της Ουάσιγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της, οι οποίοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν ένα μονοπολικό μοντέλο παγκόσμιας τάξης στους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, για να επιβάλουν συνταγές ανάπτυξης που αγνοούν τις αξίες αυτών των χωρών και των λαών».


ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Χέρι χέρι» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Διαρκής και στενή είναι η συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «επί του πεδίου» και κάτω από την «ομπρέλα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δραστηριότητα η οποία, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, καθιστά το λαό στόχο των ανταγωνισμών, ενώ λειτουργεί και ως το καλύτερο πάτημα για την προβολή των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στον «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις πρόσφατες κοινές περιπολίες στην Ανατ. Μεσόγειο στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», η Διοίκηση Ευρώπης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδίασε άσκηση - «επίδειξη δυνατότητας παγκόσμιου ανταποδοτικού πλήγματος», με πτήσεις δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών «B-52» στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Το ένα θα ακολουθούσε το λεγόμενο βόρειο δρομολόγιο και από τις ΗΠΑ θα έφτανε έως τη Θάλασσα του Μπάρεντς, βορειοδυτικά της Ρωσίας, συνοδευόμενο από νορβηγικά «F-16».

Το δεύτερο, στο νότιο δρομολόγιο, μπαίνοντας από το Γιβραλτάρ θα έφτανε στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου - βάσει σχεδιασμού - αποστολή συνοδείας του θα αναλάμβαναν ελληνικά «F-16» και στη συνέχεια, ανεφοδιαζόμενο από τουρκικά ιπτάμενα τάνκερ «KC-135», θα συνέχιζε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, στα νότια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τελικά έγινε μόνο το πρώτο, βόρειο δρομολόγιο, καθώς στο δεύτερο το γιγαντιαίο αμερικανικό βομβαρδιστικό εμφάνισε βλάβη, προσγειώθηκε εκτάκτως σε βρετανική βάση και, προσωρινά τουλάχιστον, η νέα ελληνοτουρκική συνεργασία υπό αμερικανική ομπρέλα αναβλήθηκε.

Μια «ομπρέλα» βέβαια που στην πράξη χρησιμεύει για την τουρκική κυβέρνηση ώστε να βάζει ευθέως τις διεκδικήσεις της, όπως δείχνουν και όσα έγιναν τέλη Αυγούστου φέτος, όταν σε μια παρόμοια δραστηριότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του πανηγύριζε ότι τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου αμερικανικό «Β-52», χώρο άλλωστε τον οποίο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακά, στρώνοντας χαλί στο δρόμο της Αγκυρας.

Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ αναγκάστηκε τότε να δώσει διευκρινίσεις ότι είχε επισημάνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά «παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις» τα τουρκικά μαχητικά, «επιδεικνύοντας αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας», εξακολούθησαν να συνοδεύουν το αμερικανικό βομβαρδιστικό, με αποτέλεσμα άλλα ελληνικά «F-16» να σπεύσουν να τα αναχαιτίσουν.

Και συχαρίκια από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ έρχονται και συχαρίκια από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για το γεγονός της μετατροπής της χώρας σε ένα απέραντο πεδίο εκπαίδευσης των φονιάδων τους.

Η ίδια η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στο Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, όπως και στους «συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», για το γεγονός ότι «ολοκλήρωσαν επιτυχώς την ετήσια άσκηση με πυρά του NATO Missile Firing Installation» (ΝΑΜFI, στο Πεδίο Βολής Κρήτης), με τη συμμετοχή άνω των 600 στελεχών από ΗΠΑ, Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία, «επικαιροποιώντας τις τεχνικές και τακτικές διαδικασίες τους και ενδυναμώνοντας την άμυνα του ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ