Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Χέρι χέρι» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Διαρκής και στενή είναι η συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «επί του πεδίου» και κάτω από την «ομπρέλα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δραστηριότητα η οποία, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, καθιστά το λαό στόχο των ανταγωνισμών, ενώ λειτουργεί και ως το καλύτερο πάτημα για την προβολή των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στον «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις πρόσφατες κοινές περιπολίες στην Ανατ. Μεσόγειο στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», η Διοίκηση Ευρώπης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σχεδίασε άσκηση - «επίδειξη δυνατότητας παγκόσμιου ανταποδοτικού πλήγματος», με πτήσεις δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών «B-52» στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Το ένα θα ακολουθούσε το λεγόμενο βόρειο δρομολόγιο και από τις ΗΠΑ θα έφτανε έως τη Θάλασσα του Μπάρεντς, βορειοδυτικά της Ρωσίας, συνοδευόμενο από νορβηγικά «F-16».

Το δεύτερο, στο νότιο δρομολόγιο, μπαίνοντας από το Γιβραλτάρ θα έφτανε στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου - βάσει σχεδιασμού - αποστολή συνοδείας του θα αναλάμβαναν ελληνικά «F-16» και στη συνέχεια, ανεφοδιαζόμενο από τουρκικά ιπτάμενα τάνκερ «KC-135», θα συνέχιζε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, στα νότια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τελικά έγινε μόνο το πρώτο, βόρειο δρομολόγιο, καθώς στο δεύτερο το γιγαντιαίο αμερικανικό βομβαρδιστικό εμφάνισε βλάβη, προσγειώθηκε εκτάκτως σε βρετανική βάση και, προσωρινά τουλάχιστον, η νέα ελληνοτουρκική συνεργασία υπό αμερικανική ομπρέλα αναβλήθηκε.

Μια «ομπρέλα» βέβαια που στην πράξη χρησιμεύει για την τουρκική κυβέρνηση ώστε να βάζει ευθέως τις διεκδικήσεις της, όπως δείχνουν και όσα έγιναν τέλη Αυγούστου φέτος, όταν σε μια παρόμοια δραστηριότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του πανηγύριζε ότι τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου αμερικανικό «Β-52», χώρο άλλωστε τον οποίο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακά, στρώνοντας χαλί στο δρόμο της Αγκυρας.

Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ αναγκάστηκε τότε να δώσει διευκρινίσεις ότι είχε επισημάνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά «παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις» τα τουρκικά μαχητικά, «επιδεικνύοντας αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας», εξακολούθησαν να συνοδεύουν το αμερικανικό βομβαρδιστικό, με αποτέλεσμα άλλα ελληνικά «F-16» να σπεύσουν να τα αναχαιτίσουν.

Και συχαρίκια από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ έρχονται και συχαρίκια από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για το γεγονός της μετατροπής της χώρας σε ένα απέραντο πεδίο εκπαίδευσης των φονιάδων τους.

Η ίδια η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στο Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, όπως και στους «συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», για το γεγονός ότι «ολοκλήρωσαν επιτυχώς την ετήσια άσκηση με πυρά του NATO Missile Firing Installation» (ΝΑΜFI, στο Πεδίο Βολής Κρήτης), με τη συμμετοχή άνω των 600 στελεχών από ΗΠΑ, Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία, «επικαιροποιώντας τις τεχνικές και τακτικές διαδικασίες τους και ενδυναμώνοντας την άμυνα του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ