Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλει την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει τους «τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής που φέρνουν η ανανέωση και ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, οι υπέρογκες δαπάνες για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, η δέσμευση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων "Patriot" στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής».

«Ολο το πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της Ελλάδας. Εξυπηρετεί τους οξύτατους ανταγωνισμούς για την ανακοπή της ρωσικής και κινεζικής παρέμβασης στην περιοχή, μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε μαγνήτη επιθέσεων. Η ύπαρξη των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού. Τα περιβόητα "αντισταθμιστικά οφέλη" είναι οφέλη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Στηρίζονται στην παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας», συνεχίζει η ΕΕΔΥΕ και προσθέτει ότι «ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ευνοούν με τη στάση τους την τουρκική επιθετικότητα, όπως γίνεται φανερό και από το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραπέμποντας στο απώτερο μέλλον την εκτίμηση της κατάστασης και δίνοντας ταυτόχρονα όλο το χρόνο στην τουρκική αστική τάξη για τη δημιουργία τετελεσμένων».

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, η ΕΕΔΥΕ καλεί να δυναμώσει αποφασιστικά «η λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ